ΔΝΤ: Βασική πρόκληση για την Ελλάδα τα κόκκινα δάνεια
Στην έκθεση του ΔΝΤ αναγνωρίζεται για άλλη μια φορά η σκληρή προσπάθεια του ελληνικού λαού τα προηγούμενα χρόνια αλλά τονίζεται ότι δεν θα πρέπει να ανακοπεί η δυναμική.
- 06 Μαρτίου 2019 22:48
Η ταχύτερη εκκαθάριση των κόκκινων δανείων είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική οικονομία σύμφωνα με τη πρώτη έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, μετά το τέλος των μνημονίων που συζητήθηκε σήμερα στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου.
Απούσης της Γενικής Διευθύντριας του Ταμείου κ. Κριστίν Λαγκάρντ και του αναπληρωτή της, επικεφαλής οικονομολόγου του οργανισμού κ. Ντέιβιντ Λίπτον, τη παρουσίαση της έκθεσης ανέλαβε ο επικεφαλής της ομάδα του Ταμείου για την Ελλάδα κ. Πίτερ Ντόλμαν.
Ο κ. Ντόλμαν τόνισε – και συνάντησε την συμφωνία όλων – ότι παραμένει η ανάγκη παρακολούθησης της πορείας της οικονομίας, καθώς η Ελλάδα είναι η τρίτη σε σειρά χώρα κάτοχος δανείων από το ΔΝΤ.
Στο κείμενο της έκθεσης αναγνωρίζεται για άλλη μια φορά η σκληρή προσπάθεια του ελληνικού λαού τα προηγούμενα χρόνια αλλά τονίζεται ότι δεν θα πρέπει να ανακοπεί η δυναμική γιατί υπάρχουν ακόμη ανοιχτά θέματα με βασικότερο το θέμα των κόκκινων δανείων όπου το Ταμείο ζητά γρήγορες λύσεις.
Ο κ Ντόλμαν ανέφερε και το σχόλιο της ομάδας του σχετικά με την αύξηση κατά 10,9% του κατώτερου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, σημειώνοντας ότι είναι μια αύξηση πάνω από τις αντοχές της οικονομίας ενώ η κατάργηση του χαμηλού μισθού για τους νέους ως 24 ετών μπορεί να επιβραδύνει την μείωση της νεανικής ανεργίας.
Παρ’ όλα αυτά η έκθεση του Ταμείου επιβεβαιώνει την πρόβλεψή του ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μεσοπρόθεσμα τον δημοσιονομικό στόχο για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ αν και αφήνει αιχμές για τα επόμενα – πολλά – στα οποία η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίζει να πετυχαίνει πλεονάσματα πάνω από το 2%.
Επιβεβαιώνει επίσης και την ασφάλεια σε ότι αφορά την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του χρέους για τα επόμενα χρόνια μετά την συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου.
Σε γενικές γραμμές ο κ. Ντόλμαν ήταν μάλλον ήπιος και συναινετικός και διευκρίνισε προς τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου ότι τα υπάρχοντα προβλήματα λύνονται σε συνεννόηση με τους Ευρωπαίους εταίρους, και ότι το Ταμείο είναι αυτό που μιλάει επανειλημμένως για τους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα. Από την πλευρά του, ο κ. Ντόλμαν απάντησε ότι είναι χρέος του ΔΝΤ να υπενθυμίζει τους κινδύνους προκείμενου οι ελληνικές αρχές να μπορέσουν να ασχοληθούν με την επίλυση αυτών των προβλημάτων.
Πάντως τα μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου έδειξαν την ικανοποίηση τους όταν ο κ. Ντόλμαν δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει δηλώσει την πρόθεση της και είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της προς το ΔΝΤ.