ΔΝΤ: “Βλέπει” ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμό 4,5% στην Ελλάδα το 2022
Μεγάλες προκλήσεις όπως μείωση της ανάπτυξης, αύξηση του πληθωρισμού, αύξηση επιτοκίων και μεγάλα εμπόδια σε εμπορικό επίπεδο λόγω των κυρώσεων και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα βλέπει το ΔΝΤ στην νέα έκθεση που δημοσίευσε εν όψει και της εαρινής συνόδου του.
- 19 Απριλίου 2022 16:45
Επαναλαμβάνει τις ήδη από τις αρχές του μήνα αναθεωρημένες προβλέψεις του, (στο πλαίσιο της έκθεσης του άρθρου 4) για τη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη νέα έκθεσή του, το World Economic Outlook, που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο Εαρινής Συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Έτσι, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι το ΑΕΠ φέτος στην Ελλάδα θα αυξηθεί με ρυθμό 3,5% και με 2,6% το 2023. Να σημειωθεί ότι από τις αρχές του μήνα είχε “κατεβάσει” τον πήχη από τις αρχικές εκτιμήσεις που ήταν στο στο 4,6% και βέβαια από τις αρχικές προβλέψεις της κυβέρνησης, που αναμένεται στα τέλη του μήνα να προβεί στις δικές της αναθεωρήσεις με επίσημο τρόπο στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα αποστείλει στις Βρυξέλλες.
Βέβαια το Ταμείο προβλέπει ανάπτυξη καλύτερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης (αναμένει ανάπτυξη κατά 2,8% φέτος και κατά 2,3% το 2023) επιμένοντας την εκτίμησή του για βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης κατά 1,2% το 2027 στην Ελλάδα, έναντι 1,3% σε επίπεδο ευρωζώνης.
Επίσης σημειώνει ότι ο πληθωρισμός φέτος αναμένεται στην Ελλάδα αυξηθεί κατά 4,5% και κατά 1,3% το 2023, όταν στην Ευρωζώνη αναμένεται άνοδος τιμών κατά 5,3% και κατά 2,3% το 2023, λόγω της πιο μειωμένης, όπως σημειώνει, εξάρτησης από τη Ρωσία σε ενεργειακούς πόρους. Μάλιστα σε κάποια κράτη όπως το Βέλγιο αλλά και σε όσα γειτνιάζουν στη Ρωσία αναμένεται άνοδος του δείκτη κοντά ή και πάνω από 10%.
Πιο εκτεθειμένοι οι ευάλωτοι
«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει μια δαπανηρή ανθρωπιστική κρίση που απαιτεί ειρηνική επίλυση. Η οικονομική ζημιά από τη σύγκρουση θα προκαλέσει σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2022. Μια σοβαρή διψήφια πτώση του ΑΕΠ για την Ουκρανία και μια μεγάλη συρρίκνωση στη Ρωσία είναι περισσότερο από πιθανές», αναφέρει, μαζί με πλήγμα στο εμπόριο, στις αγορές και όχι μόνο. «Οι τιμές των καυσίμων και των τροφίμων έχουν αυξηθεί ραγδαία, με τις ευάλωτες ομάδες -ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος- να επηρεάζονται περισσότερο» αναφέρει, καταγράφοντας και τον προβληματισμό που υπάρχει στις κεντρικές τράπεζες μεταξύ της συγκράτησης των πιέσεων στις τιμές και της διασφάλισης της ανάπτυξης. Βέβαια εκτιμά ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν.
Βέβαια δεν παραλείπει να τονίσει ότι οι πληγές θα είναι πολύ μεγαλύτερες σε χώρες με περιορισμένα δημοσιονομικά μέσα, ενώ εξηγεί πως η «ασυνήθιστα υψηλή αβεβαιότητα περιβάλλει τις προβλέψεις» και «κυριαρχούν οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις παγκόσμιες προοπτικές», συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επιδείνωσης του πολέμου, της κλιμάκωσης των κυρώσεων στη Ρωσία, μιας πιο έντονης από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην Κίνα, αλλά και μίας νέας έξαρσης της πανδημίας εάν εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος πιο επιθετικό. «Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε την πιθανότητα ευρύτερων κοινωνικών εντάσεων λόγω των υψηλότερων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας»…
Καμπανάκι για την ανταγωνιστικότητα
Σε σχέση ειδικά για την Ελλάδα, το Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ελληνικό εξωτερικό ισοζύγιο (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), που αναμένεται να παραμείνει έντονα ελλειμματικό και λόγω των υψηλών τιμών εισαγωγών καυσίμων. Με βάση το Ταμείο το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 6,3% του ΑΕΠ και στο 6,1% του ΑΕΠ το 2023. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα περιοριστεί απλά στο 2,7% του ΑΕΠ το 2027 την ώρα που αναμένονται ισχυρά πλεονάσματα σε κράτη όπως η Γερμανία (5,9% φέτος και 6,9% το 2023). Στην Ευρωζώνη συνολικά καταγράφεται πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο 1,8% φέτος και 2,2% του ΑΕΠ το 2023.
Η ανεργία
Η ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί, αλλά με βραδύτερο ρυθμό: Από το 15% του 2021, στο 12,9% φέτος και στο 12,4% το 2023. Σε δημοσιονομικό επίπεδο αναμένεται σταδιακός περιορισμός των ελλειμμάτων μαζί με τόκους (από το 8,7% του ΑΕΠ το 2021 στο 4,8% του ΑΕΠ φέτος και στο 1,8% το 2023), ενώ στο διαρθρωτικό ισοζύγιο αναμένεται το έλλειμμα αντίστοιχα να περιοριστεί από το 6,7% του ΑΕΠ το 2021, στο 2,5% του ΑΕΠ το 2022 και στο 1,7% του ΑΕΠ το 2023.
Το σενάριο για το πετρέλαιο
Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ βασίζει τις προβλέψεις του στο σενάριο ότι η μέση τιμή του πετρελαίου θα είναι 106,83 δολάρια το βαρέλι το 2022 και 92,63 δολάρια το βαρέλι το 2023, εξηγώντας πως η αβεβαιότητα είναι πολύ μεγάλη. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτιμάται και συστήνεται στις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στις δαπάνες καλά στοχευμένης στήριξης σε ευάλωτες ομάδες, σε όσους πλήττονται λόγω των αυξήσεων των τιμών αλλά και από την πανδημία.
Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας θα συμμετάσχει, μέσω τηλεδιάσκεψης, αυτή την εβδομάδα στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Θα λάβει μέρος σήμερα στις εργασίες της Συμμαχίας Υπουργών Οικονομικών για Κλιματικές Δράσεις, της οποίας η Ελλάδα είναι τακτικό μέλος την τελευταία τριετία. Στόχος της Συμμαχίας είναι η προώθηση ισχυρών συλλογικών δράσεων σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της, κάτι που καθίσταται ακόμη πιο επίκαιρο λόγω της τρέχουσας κατάστασης. Επιπρόσθετα, θα συμμετάσχει, τη Μεγάλη Πέμπτη 21 Απριλίου, στην Ολομέλεια του IMFC (International Monetary and Financial Committee), καθώς και στην Υπουργική Σύνοδο της Διεθνούς Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) που ως στόχο έχει τη διαμόρφωση των στρατηγικών κατευθύνσεων του Οργανισμού για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις