Δώρο Χριστουγέννων: “Υβριδικό” και ψαλιδισμένο για τους πληττόμενους του ιδιωτικού τομέα
Με κάλυψη ως ένα ποσοστό από τον εργοδότη και το υπόλοιπο από το Δημόσιο θα καταβληθεί και το Δώρο Χριστουγέννων για «πληττόμενους» του ιδιωτικού τομέα.
- 08 Οκτωβρίου 2020 06:07
Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που βρίσκονται είτε σε αναστολή της σύμβασης εργασίας είτε η επιχείρηση στην οποία απασχολούνται έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» – το οποίο καλύπτει το 60% του μισθού και των ασφαλιστικών εισφορών – θα πρέπει να περιμένουν ένα μέρος από το Δώρο των Χριστουγέννων από το Δημόσιο.
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει ένα κονδύλι ύψους 150 εκατ. ευρώ για το μερίδιό του στο Δώρο του Πάσχα που θα δοθεί σε όσους λαμβάνουν το λεγόμενο επίδομα ειδικού σκοπού των 534 ευρώ και 44 εκατ. ευρώ για το δώρο όσων εργαζομένων είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Το ποιο ακριβώς θα είναι το μερίδιο του Δημοσίου και κυρίως πότε θα δοθεί είναι είναι μια σχετικά δύσκολη ερώτηση και θα πρέπει κάποιος να ανατρέξει στην εργατική νομοθεσία. Ως γνωστό το Δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε – δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους- δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με έναν μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.
Αυτό σημαίνει ότι το Δώρο των Χριστουγέννων που είναι ένας ολόκληρος μισθός μοιράζεται σε οκτώ ίσα μέρη για κάθε μήνα από τον Μάιο μέχρι και τον Δεκέμβριο και καταβάλλεται στο σύνολό του μέσα στον Δεκέμβριο .Αν ένας εργαζόμενος πιάσει δουλειά σε μια εταιρία τον Σεπτέμβριο θα πάρει τον Δεκέμβριο το μισό δώρο Χριστουγέννων (δηλαδή τα 4/8)
“Ψαλίδι” στο δώρο Χριστουγέννων σε όσους είναι σε αναστολή σύμβασης
Σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε αναστολή σύμβασης εργασίας τα πράγματα είναι πιο δύσκολα καθώς αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος υπολογισμού του μεριδίου του Δημοσίου σε σύγκριση με το Δώρο του Πάσχα. Το μισό δώρο που κατέβαλε το δημόσιο το Πάσχα με βάση τον ονομαστικό μισθό για τα Χριστούγεννα θα υπολογιστεί με βάση την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 534 ευρώ και άρα θα είναι σταθερά 267 ευρώ ανεξάρτητα αν ό μισθός είναι 1000 ή 2000 ευρώ. Μάλιστα όσο πιο υψηλός είναι ο μισθός, τόσο μεγαλύτερη είναι και η απώλεια για το Δώρο του Πάσχα. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε ότι ένα εργαζόμενος σε αναστολή σύμβασης εργασίας για όλους τους μήνες από τον Μαίο έως τον Δεκέμβριο θα πάρει δώρο (αντί για 1500 ευρώ) 1017 ευρώ που θα αναλύεται σε 267 ευρώ που θα πάρει από το Δημόσιο και 750 από τον εργοδότη.
Για όσους είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» το θέμα είναι σχετικά πιο απλό αφού το μερίδιο του Δημοσίου θα είναι 60% του μεριδίου του δώρου που αναλογεί από τον Μάιο για τους μήνες, στους οποίους η επιχείρηση και οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία». Αυτό σημαίνει ότι αν μια επιχείρηση είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα τον Μάιο και αποχώρησε τον Οκτώβριο, το Δημόσιο θα πρέπει να καταβάλλει ως δική του συνδρομή το 60% για τα 6/8 του δώρου. Σε έναν εργαζόμενο με 800 ευρώ στην εν λόγω επιχείρηση, θα πρέπει να καταβάλλει το 60% των 6/8 δηλαδή (δηλαδή των 600 ευρώ από το συνολικό δώρο των 800 ευρώ) συνεπώς θα πρέπει να καταβάλλει 360 ευρώ ως μέρος του δώρου.
Κόντρες για το “μέρισμα” των χαμηλοσυνταξιούχων
Την ίδια ώρα η ιδέα να δοθεί ένα μέρισμα όπως τα προηγούμενα χρόνια για χαμηλοσυνταξιούχους που δεν θα πάρουν τις επόμενες μέρες αναδρομικά συντάξεων έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και μέσα στην κυβέρνηση.
Οι υπερθεματιστές της ιδέας επιχειρηματολογούν υπέρ του επιδόματος σημειώνοντας ότι η οικονομική κρίση του κορονοϊού έχει αυξήσει τις ανάγκες κυρίως των χαμηλοσυνταξιούχων λόγω της οριζόντιας μείωσης των εισοδημάτων.
Όσοι αντιτίθενται υποστηρίζουν ότι θα πρέπει τα χρήματα που θα δοθούν για το «μέρισμα» λόγω των ειδικών συνθηκών που δημιουργεί ο κορονοϊός να διοχετευτούν σε άλλες ομάδες εργαζομένων που συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα από την κρίση.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.