Δρομολογούνται οι διαδικασίες για την αξιολόγηση του ελληνικού αιτήματος για τριετές πρόγραμμα

Δρομολογούνται οι διαδικασίες για την αξιολόγηση του ελληνικού αιτήματος για τριετές πρόγραμμα
Emergency meeting of European finance ministers in Brussels, Belgium, on Saturday, June 27, 2015. SOOC

Εντολή ESM προς Κομισιόν και ΕΚΤ να αξιολογήσουν την κατάσταση της Ελλάδας, αναμένεται η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αργότερα εντός της ημέρας

Το αίτημα της κυβέρνησης για τη χορήγηση τριετούς προγράμματος στην Ελλάδα προωθεί στην Κομισιόν και στην ΕΚΤ ο μηχανισμός ESM, προκειμένου να δρομολογηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αξιολογηθούν οι αποφάσεις της Ελλάδας.

 

Ειδικότερα, με επιστολή που εξέδωσε ο ESM, λίγες ώρες μετά την κατάθεση του ελληνικού αιτήματος, εξουσιοδοτούνται Κομισιόν και ΕΚΤ να προχωρήσουν στις απαραίτητες διαδικασίες για την αποτίμησή του.

Η επιστολή του ESM έχει αποδέκτες τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί και τον διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι.

Το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής του ESM προς Κομισιόν και ΕΚΤ έχει ως εξής:

Στις 8 Ιουλίου του 2015 η Ελλάδα κατέθεσε αίτημα για στήριξη σταθερότητας από τον ESM, υπό τη μορφή δανείου.

Μετά την κατάθεση του εν λόγω αιτήματος, ο ESM δίδει εντολή προς την Κομισιόν και την ΕΚΤ, να αναλάβουν τις εξής αποστολές:

– Να αξιολογήσουν την ύπαρξη κινδύνου για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης στο σύνολό της και στα κράτη μέλη της.

– Να αξιολογήσουν, από κοινού με το ΔΝΤ, εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

– Να αξιολογήσουν τις πραγματικές ή δυνητικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ESM, από την ολοκλήρωση των ανωτέρω διαδικασιών και σε συνδυασμό με το επίσημο αίτημα που έχει κατατεθεί από την πλευρά της Ελλάδας, ο ESM θα αποφασίσει εάν μπορεί να εγγυηθεί, καταρχήν, τη χορήγηση δανείου στη χώρα.

Οι αναγκαίες διαδικασίες δρομολούνται ταχύτατα, ενώ, όπως ανακοινώθηκε πριν λίγο, το Eurogroup θα συνεδριάσει, μέσω τηλεδιάσκεψης, αργότερα σήμερα, προκειμένου να αξιολογήσει το ελληνικό αίτημα για τη λήψη δανείου μέσω του ESM.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα