Dziurman στο News 24/7: Η Ελλάδα έχει αναμφισβήτητα ξεκινήσει τον δρόμο της ανάκαμψης

Dziurman στο News 24/7: Η Ελλάδα έχει αναμφισβήτητα ξεκινήσει τον δρόμο της ανάκαμψης

Η επικεφαλής της EBRD για Ελλάδα και Κύπρο, Sabina Dziurman μιλάει στο NEWS 24/7 για την πορεία της ελληνικής οικονομίας αλλά και τις επόμενες κινήσεις της Τράπεζας

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον Κωστή Χριστοδούλου

Λίγο πριν ανεβεί στο βήμα του Delphi Economic Forum, η κα. Sabina Dziurman, Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανάπτυξης και Ανασυγκρότησης (EBRD) για την Ελλάδα απαντά στα ερωτήματα που της έθεσε το NEWS 24/7 για την έως τώρα πορεία της Τράπεζας στην Ελλάδα, τις προσεχείς κινήσεις της αλλά και για τις προκλήσεις τόσο της ελληνικής οικονομίας  όσο και του ιδιωτικού τομέα στην χώρα μας.

H EBRD επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση για να υποστηρίξει την ανάπτυξη της χώρας. Πως κρίνετε την έως τώρα παρουσία και συμβολή της Τράπεζας στην οικονομία της χώρας;

Από τότε που ξεκινήσαμε να επενδύουμε στην Ελλάδα, στα τέλη του 2015, έχουμε χρηματοδοτήσει 30 έργα στον τομέα της Ενέργειας, τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τις Υποδομές, το Εμπόριο και τον αγροδιατροφικό τομέα. Έχουμε επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία, καθιστώντας την χώρα τον πέμπτο μεγαλύτερο αποδέκτη κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως με 614 εκατ. ευρώ το 2017 έναντι 485 εκατ. ευρώ το 2016.

Περίπου το 40% των κεφαλαίων μας κινήθηκε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδας, ποσοστό το οποίο αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο μερίδιο των επενδύσεων μας. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η συμμετοχή μας στην ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών της χώρας, στις τιτλοποιήσεις, στην έκδοση καλυμμένων ομολόγων και στο εξωτερικό εμπόριο.

Παραδείγματα των επενδύσεων μας περιλαμβάνουν:

  • Την συμμετοχή μας στις τέσσερις συστημικές τράπεζες στο ύψος της κρίσης χρέους της χώρας, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα της δέσμευσης μας να ενθαρρύνουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
  • Ενισχύσαμε περαιτέρω τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την κρίσιμη ικανότητα του να παρέχει πίστωση στην πραγματική οικονομία με συμμετοχή σε επιτυχείς τιτλοποιήσεις και εκδόσεις ομολόγων.
  • Υποστηρίξαμε την ιδιωτικοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων πέρυσι με δάνειο ύψους 186,73 εκατ. ευρώ προς την Fraport Greece σε μία κίνηση ορόσημο καθώς η Fraport υλοποιεί τώρα ένα πολύ απαραίτητο σχέδιο εκσυγχρονισμού των αεροδρομίων.
  • Στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, πραγματοποιήσαμε δύο κοινοπρακτικά δάνεια για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων από την ηγέτιδα δύναμη στον τομέα, τον Όμιλο ΟΤΕ.
  • Στον ενεργειακό τομέα, εισάγαμε ένα πλαίσιο ύψους 300 εκατ. ευρώ για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τομέα στον οποίο βλέπουμε μεγάλες δυνατότητες στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα στην παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα μέσω του Πλαισίου συμμετείχαμε στο ευρωομόλογο των ΕΛΠΕ, δεσμεύοντας πόρους για την ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου τους από ανανεώσιμες πηγές.
  • Στηρίξαμε επίσης τον τομέα της αγροτικής βιομηχανίας όπου παρείχαμε μακροχρόνια χρηματοδότηση στους Μύλους Λούλη, ηγετική εταιρεία στην ελληνική βιομηχανία άλεσης αλεύρων.

Ποιο είναι το επενδυτικό σας σχέδιο για το 2018 και σε ποιους τομείς εστιάζετε;

Εξετάζουμε διάφορα έργα για το 2018. Ξεκινήσαμε με 6 έργα μόνο σε λίγους μήνες του 2015, 11 έργα το 2016, 13 το 2017 και αναμένουμε περίπου το ίδιο επίπεδο το 2018.

Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε τον τραπεζικό τομέα της χώρας και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε στενά και με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ιδίως με τους στόχους τους να μειώσουν το επίπεδο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ξεκινάμε το πρόγραμμα μας «Παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για μικρομεσαίες επιχειρήσεις», το οποίο αποδεικνύει τη δέσμευσή μας στον ελληνικό ιδιωτικό τομέα. Θα προσφέρουμε επίσης χρηματοδότηση σε συνεργασία με τις Ελληνικές τράπεζες, καθώς και επιχειρηματικές συμβουλές και τεχνική βοήθεια.

Συνεργαστήκαμε πρόσφατα με την εταιρεία real estate,  Dimand για την ανακατασκευή των πρώην εγκαταστάσεων της Παπαστράτος στον Πειραιά και αυτή ήταν μία από τις πρώτες επενδύσεις κεφαλαίων μας στην Ελλάδα εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα. Περιμένουμε να δούμε περισσότερα στον χώρο του real estale αυτό το έτος που θα επιδείξει το υψηλότερο επίπεδο περιβαλλοντικών προτύπων. Θα συνεχίσουμε επίσης να επενδύουμε στον ενεργειακό τομέα.

Τα τελευταία δύο χρόνια παρακολουθήσατε στενά τον ελληνικό ιδιωτικό τομέα. Κατά την άποψή σας, ποιες είναι οι κυριότερες διαφορές μεταξύ της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα έναντι άλλων χωρών και περιοχών όπου η EBRD έχει παρουσία; Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες στη χώρα μας;

Ο ελληνικός ιδιωτικός τομέας έχει σίγουρα μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει πολλά εμπόδια στην περαιτέρω επέκταση του. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα είναι ότι είναι γενικά υπερχρεωμένος λόγω των μακρών χρόνων ύφεσης και ως εκ τούτου είναι δύσκολη η πρόσβαση σε περαιτέρω χρηματοδότηση.

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί για να απελευθερώσει τις δημιουργικές, καινοτόμες και επιχειρηματικές δυνάμεις της

Ένα δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι η δημιουργία ενός επενδυτικού κλίματος ελκυστικού, σταθερού και φιλικού προς τις επιχειρήσεις. Βλέπουμε σημαντικές βελτιώσεις εδώ τα τελευταία χρόνια, αλλά χρειάζεται περαιτέρω πρόοδος, για παράδειγμα όσον αφορά το φορολογικό καθεστώς, τη γραφειοκρατία και άλλα διοικητικά εμπόδια. Η Ελλάδα πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί για να απελευθερώσει τις δημιουργικές, καινοτόμες και επιχειρηματικές δυνάμεις της, προκειμένου να ανταγωνιστεί επιτυχώς στον παγκόσμιο ανταγωνισμό με περιορισμένους πόρους.
Τον περασμένο Νοέμβριο η EBRD ανακοίνωσε τις προοπτικές για την ελληνική οικονομία, αναμένοντας ρυθμό ανάπτυξης 2,2%. Διατηρείτε αυτή την εκτίμηση;

Είμαστε ικανοποιημένοι που η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη και είμαστε σίγουροι ότι αυτό που βλέπουμε τώρα είναι μια ισχυρή, βιώσιμη και μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Μετά από μια πολύ δύσκολη περίοδο, η χώρα έχει αναμφισβήτητα ξεκινήσει τον δρόμο της ανάκαμψης.

Η επόμενη πρόβλεψή μας θα ανακοινωθεί στην ετήσια συνάντησή μας στην Ιορδανία τον Μάιο του 2018. Μέχρι τότε, διατηρούμε την πρόβλεψη ανάπτυξης για το 2018 στο 2,2%.

Θεωρείτε ότι μέχρι το 2020, όταν και το πρόγραμμα της EBRD στην Ελλάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί, η οικονομία της χώρας θα εξομαλυνθεί; Αναμένετε  ίσως μια επέκταση της συμμετοχής της EBRD;

Υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια για την ανάπτυξη της χώρας. Σημαντικές μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει, έχει σημειωθεί πρόοδος στην εφαρμογή της συμφωνίας με τους διεθνείς πιστωτές της χώρας, ο τραπεζικός τομέας έχει ανακεφαλαιοποιηθεί και το επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα έχει επιστρέψει.

Όμως υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπεινα γίνουν σε αρκετούς τομείς. Όπου μπορούμε ακόμα να προσφέρουμε αυτό που η αγορά δεν μπορεί να προσφέρει και να ενισχύσει την οικονομική ανάκαμψη, θα συνεχίσουμε να το πράττουμε. το πρόγραμμα μας στη χώρα λήγει τον Δεκέμβριο του 2020 και παραμένουμε πολύ μακριά από αυτό το σημείο.

Θα πρέπει να δούμε τι θα βρεθεί μπροστά για τη χώρα ως ευκαιρία. Αν τα πράγματα συνεχίσουν να βελτιώνονται στην Ελλάδα, αυτό θα δημιουργήσει συναρπαστικές ευκαιρίες για τους επιχειρηματίες, τους επενδυτές και τους πολίτες της χώρας.

– Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ξεκινάει τις εργασίες του σήμερα 1 Μαρτίου και θα διαρκέσει έως τις 4 Μαρτίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα