Ε-ε-έρχεται η τρόικα. Τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης. Ενιαία γραμμή για φάρμακα, γάλα και βιβλία

Ε-ε-έρχεται η τρόικα. Τα “αγκάθια” της διαπραγμάτευσης. Ενιαία γραμμή για φάρμακα, γάλα και βιβλία

Η ώρα της επιστροφής της τρόικας στην Ελλάδα έφτασε. Αισιοδοξία για οριστική συμφωνία. Με δικό της πακέτο προτάσεων η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις

Η τρόικα επιστρέφει στην Ελλάδα, για να ολοκληρώσει την 5η αξιολόγησή της με την κυβέρνηση να ευελπιστεί ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση και ότι θα ξαναδούμε τους ελεγκτές, μετά τις ευρωκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου.

Η ελληνική πλευρά, προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με ενιαία γραμμή για τα θέματα της διάθεσης των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, της διάρκειας του φρέσκου γάλακτος και της τιμής των βιβλίων.

Η συμφωνία μεταξύ των κυβερνητικών στελεχών επήλθε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, υπό τον πρωθυπουργό, στο υπουργείο Οικονομικών την Κυριακή (23/02) και, όπως ανέφερε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης, «θα απομένει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές».

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, η κυβέρνηση εμμένει στην εφαρμογή του 80% των θεμάτων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ για την ενίσχυση του ανταγωνισμού (σ.σ. σε αυτό το 80% συμπεριλαμβάνονται οι παρεμβάσεις για το γάλα, τα φάρμακα και τα βιβλία), ενώ, αντίθετα, οι δανειστές επιμένουν για την κατά 100% εφαρμογή των προτάσεων του διεθνούς Οργανισμού.

Ο ίδιος παράγοντας ανέφερε, επίσης, ότι οι όποιες κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συγκεκριμένο πεδίο, θα κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή με ένα νομοσχέδιο.

Έτοιμοι για σκληρή διαπραγμάτευση

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, η ελληνική πλευρά, κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα έχει δική της ατζέντα για τα διαρθρωτικά μέτρα.

Παράλληλα εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα έχει επέλθει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Σύμφωνα με τον συγκεκριμένο παράγοντα, η ατζέντα της ελληνικής πλευράς δεν θα αφορά στην αντικατάσταση κάποιων από τα μέτρα που προτείνει η τρόικα, αλλά σε ξεχωριστές παρεμβάσεις. Εκφράζοντας δε την απορία του «για το πώς η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ αναδείχθηκε σε βίβλο», το κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έφερε ως παραδείγματα των ελληνικών προτάσεων το θεσμικό πλαίσιο για τις “κλινικές μελέτες” (μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών και νοσοκομείων), αλλά και την αδειοδότηση φαρμάκων από τον ΕΟΦ, με σκοπό την προσέλκυση πελατών από το εξωτερικό και την προώθηση των ελληνικών φαρμάκων.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός δεν πρόκειται να συνομιλήσει σε πολιτική βάση με την τρόικα, αλλά οι ίδιοι επισήμαναν με νόημα ότι “ξέρουν αυτοί για τις επικείμενες ευρωεκλογές”.

Κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν, επίσης, ότι η κυβέρνηση προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα με ενιαία γραμμή για όλα τα θέματα. Ανέφεραν, ότι επαφές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων θα υπάρξουν και τις επόμενες ημέρες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και των κοινοβουλευτικών ομάδων, αλλά πλέον δεν υπάρχουν διαφωνίες.

Σύμφωνα με τον υπάρχοντα προγραμματισμό, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των δανειστών τη Δευτέρα στις 16.00, ενώ στις 19.00 θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα