ΕΑΤ: 3 δις νέα δάνεια σε επιχειρήσεις

ΕΑΤ: 3 δις νέα δάνεια σε επιχειρήσεις
Τράπεζες Getty Images/iStockphoto

Τη δυνατότητα χρηματοδότησης καινοτόμων επιχειρήσεων με 2 δις. ευρώ μέσα από νέα προγράμματα και άλλο 1 δις. ευρώ σε επιχειρήσεις που εστιάζουν στην πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη σχεδιάζει την προσεχή διετία η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, με συνολική κεφαλαιακή δύναμη πυρός 3 δις. ευρώ, θα θέσει άμεσα στην διάθεση των επιχειρήσεων η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία φιλοδοξεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που αφορά μικρομεσαίες και κυρίως μικρές, επιχειρήσεις.

Η ΕΑΤ, όπως παρουσιάστηκε χθες σε σχετική συνέντευξη τύπου της διοίκησης, έχει μέχρι σήμερα εξασφαλίσει εκταμιεύσεις προς την πραγματική οικονομία, της τάξεως των 8,6 δις, ευρώ, από συνολικό ύψος διαθέσιμων πόρων μέσω προγραμμάτων της, ύψους 9 δις. ευρώ και στόχος είναι, το συνολικό ποσό να φτάσει τα 11 δις. ευρώ.

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της διοίκησης περιλαμβάνει αρχικά την δυνατότητα χρηματοδότησης επιπλέον 2 δις. ευρώ μέσα από νέα προγράμματα που θα ανακοινωθούν σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB), κυρίως προς την κατεύθυνση της καινοτομίας, ενώ, άλλο 1 δις. ευρώ προγραμματίζεται για πράσινη και βιώσιμη ανάπτυξη την προσεχή διετία – τριετία.

Στόχος της Διευθύνουσας Συμβούλου της ΕΑΤ κας Αθηνάς Χατζηπέτρου είναι η όσο το δυνατόν μέγιστη απορρόφηση των πόρων και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων από την πλευρά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεν θα μπορούσαν για μια σειρά από λόγους να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Ο ρόλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι να βρίσκει πολλαπλασιαστές, να διευκολύνει τη μόχλευση, να δημιουργεί στοχευμένα εργαλεία, να συλλέγει δεδομένα που θα διαλευκάνουν το τοπίο που αφορά το χρηματοδοτικό κενό στην αγορά. Ήδη, έχει συσταθεί μία πλούσια υπηρεσία data analytics με πολλά επιμέρους στοιχεία για την οικονομική κατάσταση των μικρομεσαίων.

Σχολιάζοντας την παρουσίαση της διοίκησης της HDB, ο αρμόδιος Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, κατάφερε να είναι η πρώτη στην ΕΕ που σχεδίασε και ενεργοποίησε χρηματοδοτικά εργαλεία κατά τη διάρκειας της πανδημικής κρίσης στηρίζοντας χιλιάδες επιχειρήσεις και δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Έχοντας πλέον ολοκληρώσει τον εταιρικό της μετασχηματισμό σε σύγχρονο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, η HDB προχωρά στη νέα εποχή για την ελληνική οικονομία με νέα, καινοτόμα και ευέλικτα, χρηματοδοτικά εργαλεία ώστε να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στις ανάγκες και τους στόχους όλων των ελληνικών επιχειρήσεων καθώς μάλιστα έχει αρχίσει να υλοποιείται το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πρόγραμμα των τελευταίων δεκαετιών από τους πόρους του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης».

Τσακίρης: Αύξηση των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων

Σε παρέμβαση του κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης τόνισε ότι τα πιστωτικά κριτήρια και την επιλεξιμότητα των αιτήσεων την κρίνουν οι ίδιες οι τράπεζες. «Οι τράπεζες είναι το μόνο κανάλι διανομής τραπεζικών προϊόντων στην Ελλάδα» τόνισε και σημείωσε ότι «θέλουμε τις 40.000 επιχειρήσεις που χρηματοδοτούνται να τις κάνουμε 100.000, αλλά αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα» πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας για άλλη μια φορά ότι 800.000 επιχειρήσεις απασχολούν έως 10 άτομα και 150.000 από αυτές, είναι ανενεργές (λόγω των γραφειοκρατικών δυσκολιών να κλείσουν ακόμη κι αν δεν λειτουργούν), με μέσο όρο 1,7 εργαζομένους.

Χατζηπέτρου: Στο 95% η απορρόφηση των προγραμμάτων

Από την πλευρά της η κα. Χατζηπέτρου τόνισε ότι «δυνητικά, μέσω της μόχλευσης δανείων, μπορεί η παρούσα χρηματοδότηση μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας να φθάσει στην αγορά το 11,1 δις ευρώ . Οι εισροές, συνολικού ύψους 3,6 δις ευρώ αφορούν κατά πλειοψηφία ευρωπαϊκά χρήματα, τα οποία στη συνέχεια μοχλεύονται με συντελεστή άνω του 3 και έτσι μπορεί να δώσουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των 11 δις. ευρώ» είπε συγκεκριμένα η κυρία Χατζηπέτρου.

Αν η απορρόφηση δεν φθάσει το μέγιστο βαθμό, τα χρήματα αυτά επιστρέφονται, όπως συνέβη σε ένα από τα προγράμματα, στο Μικρό Εγγυοδοτικό όπου η απορρόφηση έφτασε μόλις το 42%. Τα 140 εκατ ευρώ που περίσσεψαν, επεστράφησαν. Στην πλειοψηφία των προγραμμάτων όμως η απορρόφηση πλησιάζει το 95%.

Ερωτηθείσα για το χρηματοδοτικό κενό, που υπάρχει αυτή την στιγμή στην ελληνική οικονομία η πρόεδρος της ΕΑΤ, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη μελέτη που θέλει να υπάρχει ένα κενό στην αγορά της τάξεως των 17 δισ ευρώ. «Ήδη, από το κενό αυτό καλύψαμε μία μεγάλη τρύπα», πρόσθεσε η κυρία Χατζηπέτρου, αναφερόμενη στις καθαρές εκταμιεύσεις των 8,6 δισ ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Και πρόσθεσε ότι «για πρώτη φορά από το 2009 έχουμε πιστωτική επέκταση» πρόσθεσε επί του θέματος η πρόεδρος της ΕΑΤ, μιλώντας για 41.000 δάνεια .

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα