ΕΦΚΑ: Πώς να διεκδικήσετε τα αναδρομικά των συντάξεων
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία. Καθημερινά υπολογίζεται ότι κατατίθενται 20.000 αιτήσεις. Αναλυτικά η διαδικασία υποβολής αίτησης και τα ποσά των αναδρομικών.
- 06 Νοεμβρίου 2018 12:03
Χιλιάδες συνταξιούχοι καταθέτουν καθημερινά αιτήσεις στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο για την επιστροφή των κομμένων δώρων και των παρακρατήσεων σε κύριες ή επικουρικές συντάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.
Ήδη έχει τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ προκειμένου να μη δημιουργείται το αδιαχώρητο στις διευθύνσεις πληρωμών του φορέα. Καθημερινά υπολογίζεται ότι κατατίθενται 20.000 αιτήσεις και συνολικά έχουν καταμετρηθεί μέχρι σήμερα περί τις 200.000.
H εφαρμογή είναι διαθέσιμη στον διαδικτυακό ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ στις «Ηλεκτρονικές υπηρεσίες για συνταξιούχους». Στην επιλογή αυτή υπάρχει η αίτηση για τις μειώσεις των Νόμων 4051 και 4093.
Υπενθυµίζεται πως οι αιτήσεις αφορούν τις µειώσεις του 2012, οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγµατικές από το ΣτΕ το 2015 µε τις αποφάσεις 2287-2288. Οι μεγάλες ομάδες συνταξιούχων που υπέστησαν τις περικοπές είναι:
- Συνταξιούχοι που είχαν σύνταξη το 2012 μετά και τις παρακρατήσεις πάνω από 1.300 ευρώ και υπέστησαν μείωση 12% στο υπερβάλλον τμήμα της σύνταξής τους.
- Συνταξιούχοι που είχαν το 2012 άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης, μετά και τις προηγούμενες περικοπές, πάνω από 1.000 ευρώ και υπέστησαν το «ψαλίδι» από 5% έως 20%.
- Συνταξιούχοι που λαμβάνουν επικουρική και υπέστησαν μείωση με τον νόμο 4051 του 2012 από 10% (για συντάξεις έως 250 ευρώ) έως και 20% (για συντάξεις από 300 ευρώ και άνω).
- Συνταξιούχοι άνω των 60 ετών που δικαιούνταν από την κύρια σύνταξή τους επιδόματα (άδειας, Χριστουγέννων και Πάσχα) της τάξης των 800 ευρώ.
- Συνταξιούχοι που ελάμβαναν πλήρες δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας στην επικουρική τους.
Η διαδικασία υποβολής
Μόλις επιλέξουν αυτό το πεδίο οι συνταξιούχοι μεταφέρονται στην εφαρμογή του TAXISnet και θα πρέπει να γράψουν τους ίδιους κωδικούς που χρησιμοποιούν για τη φορολογική τους δήλωση, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους. Αμέσως μετά ανοίγει η σελίδα με την ηλεκτρονική αίτηση που έχει καταχωρισμένα τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, ΑΦΜ, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο).
Στην ηλεκτρονική αίτηση υπάρχει προσυμπληρωμένο κείμενο (σημείο Α) που λέει «Παρακαλώ να μην εφαρμοστούν οι μειώσεις που έχουν καθοριστεί με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 4051/2012 και του άρθρου πρώτου παρ. ΙΑ υποπαρ. ΙΑ.5 και υποπαρ. ΙΑ.6 του Ν. 4093/2012 στην κύρια και την επικουρική σύνταξη που λαμβάνω».
Στο αμέσως επόμενο πεδίο οι συνταξιούχοι θα επιλέξουν την περιφερειακή υπηρεσία του ΕΦΚΑ από την οποία συνταξιοδοτούνται. Όσοι έχουν σύνταξη ΙΚΑ θα επιλέξουν το υποκατάστημα μισθωτών της περιοχής ή της πόλης όπου διαμένουν και από το οποίο λαμβάνουν τη σύνταξη (π.χ. Β’ Υποκατάστημα Μισθωτών Κορινθίας με έδρα την Κόρινθο, ή Ε’ Τοπικό Υποκατάστημα Μισθωτών Ανατολικής Αττικής κ.λπ.). Το ίδιο θα πράξουν όσοι είναι συνταξιούχοι του Δημοσίου, της ΔΕΗ, του ΟΤΕ, των τραπεζών και του ΝΑΤ.
Όσοι είναι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ, του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ, του Ταμείου Νομικών και του ΟΓΑ θα επιλέξουν στην ενότητα των «Μη Μισθωτών» το υποκατάστημα της περιοχής ή της πόλης όπου διαμένουν και παίρνουν τη σύνταξη. Όσοι παίρνουν και επικουρική, συμπληρώνουν το πεδίο (Α2) που αφορά την αίτηση για το ΕΤΕΑΕΠ, επιλέγοντας το Ταμείο από το οποίο παίρνουν σύνταξη.
Στο τέλος της αίτησης, στο πεδίο Β, μπορούν να προσθέσουν το δικό τους κείμενο, για ανάλυση των περικοπών από το 2013 έως το 2018, αναδρομική επιστροφή των μειώσεων από το 2013 και μετά, ή από την ημερομηνία που έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας αντισυνταγματικές τις μειώσεις (10/6/2015) και ότι διατηρούν κάθε επιφύλαξη για την άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός τους. Για την είσοδό τους, θα μεταφερθούν αυτόματα στο περιβάλλον της ΑΑΔΕ, για να πληκτρολογήσουν τους κωδικούς πρόσβασης που έχουν για το Taxisnet.
Στη συνέχεια, οι ενδιαφερόμενοι θα μεταφερθούν και πάλι στην εφαρμογή, όπου θα τους ζητηθεί να πληκτρολογήσουν τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ τους. Εφόσον αυτοί ανταποκρίνονται σε ασφαλισμένο του ΕΦΚΑ, η είσοδος επιτρέπεται. Τα βασικά στοιχεία τους έχουν ήδη συμπληρωθεί αυτόματα και αντλούνται από το Μητρώο Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ. Στην περίπτωση που ο Αριθμός Δελτίου Ταυτότητας ή Διαβατηρίου τους ή τα στοιχεία επικοινωνίας τους (ταχυδρομική διεύθυνση, αριθμοί τηλεφώνου και email) έχουν μεταβληθεί, μπορούν να τα αλλάξουν και να υποβάλουν την αίτηση με τα στοιχεία που επιθυμούν. Για την υποβολή αίτησης προς τον ΕΦΚΑ, θα πρέπει να συμπληρώσουν την Περιφερειακή Υπηρεσία του ΕΦΚΑ, στην οποία απευθύνουν την αίτησή τους, καθώς και τον Αριθμό Μητρώου τους σε αυτήν.
Η εφαρμογή έχει ήδη αναγνωρίσει τους αριθμούς μητρώου στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ και βρίσκονται σε λίστα επιλογής που συνοδεύει τη λίστα επιλογής με τις Περιφερειακές Υπηρεσίες. Εάν οι ενδιαφερόμενοι θέλουν να απευθύνουν την αίτησή τους σε περισσότερες υπηρεσίες, θα πρέπει να συμπληρώσουν τα κατάλληλα ζεύγη Περιφερειακής Υπηρεσίας και Αριθμού Μητρώου από τις λίστες επιλογής.
Εάν για κάποιον λόγο δεν βρουν τον αριθμό μητρώου τους στη λίστα, μπορούν να τον πληκτρολογήσουν στο πεδίο που βρίσκεται δεξιά της. Για την υποβολή αίτησης προς το ΕΤΕΑΕΠ θα πρέπει να επιλέξουν τους Τομείς Επικουρικής Ασφάλισης στους οποίους απευθύνουν την αίτησή τους, από λίστα επιλογής τιμών. Για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να κάνουν κλικ στο κουμπί Αποστολή Αίτησης. Εφόσον όλα τα απαιτούμενα πεδία έχουν συμπληρωθεί ορθά, η αίτησή υποβάλλεται οριστικά.
Τα ποσά
Τα ποσά των αναδρομικών από τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που τα δικαστήρια αναγνωρίζουν δικαίωμα επιστροφής υπέρ των συνταξιούχων είναι:
Από 10 ως και 100 ευρώ το μήνα για τις επικουρικές ΙΚΑ, ΔΕΚΟ, Τραπεζών και Δημοσίου που κυμαίνονταν μεταξύ 230 και 655 ευρώ ως το 2012. Οι αντισυνταγματικές αυτές μειώσεις που επιστρέφονται μέσω δικαστηρίων επιβλήθηκαν με το νόμο 4051, είναι σε ποσοστό 10% για επικουρικές από 200 ως 250 ευρώ, 15% από τα 250 ως τα 300 ευρώ και 20% από τα 300 ευρώ και άνω και μπήκαν μετά τις δυο περικοπές που είχαν προηγηθεί από τους νόμους 3986 και 4024 του 2011. Αυτές οι μειώσεις (ν.4051/2012) είναι από 10 ως 100 ευρώ το μήνα ανάλογα με το ποσό που λαμβάνει και το ταμείο που ανήκει κάθε συνταξιούχος και μπήκαν από τον Μάιο του 2012 και μετά. Αυτό το «ψαλίδι» έκρινε ως αντισυνταγματικό το Συμβούλιο της Επικρατείας τον Ιούνιο του 2015 και πλέον (2018) τα δικαστήρια αρχίζουν να δικαιώνουν τους συνταξιούχους που έκαναν αγωγές για τα αναδρομικά τους.
Από 2 ευρώ το μήνα ως 70 ευρώ το μήνα για τις μειώσεις 12% στις κύριες συντάξεις με το νόμο 4051 στο τμήμα που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ. Η μείωση επιβάλλεται μέχρι και σήμερα αφού πρώτα αφαιρεθούν από τη μικτή σύνταξη οι περικοπές της ΕΑΣ (ν. 4001/11) και του νόμου 4024 (περικοπή 20% σε τμήμα άνω των 1.200 ευρώ). Η μείωση 4051 στις κύριες είναι αντισυνταγματική και την επιστρέφουν τα δικαστήρια.
Από 46 ως και 272 ευρώ το μήνα για τις μειώσεις του νόμου 4093 στις κύριες συντάξεις ή στο άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων ή και μερισμάτων που υπερβαίνον τα 1.000 ευρώ. Η μείωση είναι 5% ως 10% αν το άθροισμα είναι από 1.000 ως 1.500 ευρώ, 10% ως τις 2.000 ευρώ, 15% αν το άθροισμα είναι ως 3.000 ευρώ και 20% για άθροισμα συντάξεων άνω των 3.000 ευρώ.