Εφορία: “Δόκανο” σε Instagram και Facebook για περιπτώσεις φοροδιαφυγής σε πανηγύρια, γάμους και συνεστιάσεις

Εφορία: “Δόκανο” σε Instagram και Facebook για περιπτώσεις φοροδιαφυγής σε πανηγύρια, γάμους και συνεστιάσεις
Στιγμιότυπο από πανηγύρι (φωτογραφία αρχείου) INTIME NEWS

Οι ελεγκτές της Εφορίας αξιοποιούν κάθε είδους σχόλιο ή και “like” που γίνεται στο απέραντο “ψηφιακό καφενείο” των social media, ώστε να συλλέξουν χρήσιμες πληροφορίες για πιθανές εστίες φοροδιαφυγής.

Τις κοινωνικές εκδηλώσεις, που κατά κόρον γίνονται τις μέρες αυτές, ανά τη χώρα, βάζει στο “μικροσκόπιο” η εφορία, όπως κάνει, άλλωστε, κάθε χρόνο, ώστε να ελέγξει την πιθανότητα παραβατικών συμπεριφορών και τη μη φορολογική συμμόρφωση. Ιδίως, όταν σε πολλές από τις εκδηλώσεις αυτές γίνονται πληρωμές με μετρητά, χωρίς να τηρείται η νομοθεσία και βέβαια, συχνά, χωρίς τα απαραίτητα παραστατικά και τιμολόγια.

Συγκεκριμένα, κτήματα, ανοιχτοί χώροι συνεστιάσεων, που φορείς και σύλλογοι οργανώνουν γιορτές, κοινωνικές εκδηλώσεις, όπως γάμοι, βαφτίσεις, πανηγύρια βρίσκονται στο “ρανταρ” των ελεγκτών της ΑΑΔΕ.

Μάλιστα έχουν βγει “σεργιάνι” στα social media καταγράφοντας αναρτήσεις, αξιολογήσεις, ώστε να εστιάσουν σε περιπτώσεις που ενδεχομένως να κρύβουν περιπτώσεις εκτεταμένης φοροδιαφυγής. Μάλιστα, αξιοποιούν κάθε είδους σχόλιο ή και “like” που κάνουν οι ρέκτες του απέραντου “ψηφιακού καφενείου” των social media, ώστε να συλλέξουν χρήσιμες πληροφορίες για το πότε και πού γίνονται εκδηλώσεις, αλλά και για καταστήματα, διοργανωτές εκδηλώσεων ή ακόμη και εμπλεκόμενους στην όλη αλυσίδα αξίας πέριξ αυτών.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα καταγράφει απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, που περιγράφει, πώς οι εφοριακοί εστίασαν σε επιχείρηση για πιθανή περίπτωση φοροδιαφυγής, “Οι κριτικές πελατών σε ιστοσελίδα για διοργάνωση γάμων οδήγησαν τον έλεγχο στη διαπίστωση μη έκδοσης αποδείξεων”, αναφέρει η σχετική απόφαση.

Επίσης, δεν ξεφεύγει της προσοχής των ελεγκτών και η εικόνα που δείχνει ο κάθε “πρωταγωνιστής” μιας ανάρτησης σε σχέση με την περιουσιακή του κατάσταση, τη δυνατότητα για δαπάνες κτλ. ώστε να αποκαλυφθούν πιθανές εστίες φοροδιαφυγής.

Το ηλεκτρονικό εμπόριο

Επίσης μέσα από τα social media ή ακόμη και το Tik – Tok αναζητείται και κάθε πληροφορία χρήσιμη για τις συναλλαγές, που συχνά επιχειρείται να περάσουν “κάτω από τα ραντάρ” και αφορούν ηλεκτρονικά καταστήματα και άλλες πλατφόρμες συναλλαγών, που συχνά “κρύβουν λαβράκια”. Αξιοποιούνται, δε, και άλλες πληροφορίες που βρίσκονται ήδη στη διάθεση των φορολογικών αρχών ή προέρχονται από καταγγελίες καταναλωτών, ώστε να φανεί εάν υπάρχουν έκνομες συμπεριφορές.

Άλλωστε, πλέον, όπως αναφέρουν και στελέχη του φορολογικού μηχανισμού η φοροδιαφυγή, μέσω e – shop, διαδικτύου, δαιδαλώδους λαβύρινθου εταιρειών και “κόλπων” τύπου carousel είναι, πλέον, η μεγάλη “πληγή” του συστήματος, που βλέπει δισεκ. φόρων και κυρίως ΦΠΑ να χάνεται προς όφελος των επιτήδειων.

Τις προκλήσεις αυτές της φορολογικής διοίκησης έρχεται να αντιμετωπίσει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για το οποίο κλείνει σήμερα η δημόσια διαβούλευση. Οι ρυθμίσεις που θέτει περιγράφουν τις νέες υποχρεώσεις που θα έχουν βάσει Κοινοτικής Οδηγίας όσοι δραστηριοποιούνται σε ψηφιακές πλατφόρμες.

Προβλέπει, δε, βαριές καμπάνες έως 500.000 ευρώ σε ελληνικές και ξένες πλατφόρμες με αναστολή λειτουργίας στην Ελλάδα γι’ αυτές που δεν θα παρέχουν στοιχεία για τους στοχευμένους ελέγχους που θα διεξάγει η ΑΑΔΕ.

Στόχος, όπως αναφέρεται, είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, ιδίως από τις συναλλαγές που διεξάγονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών καθώς -όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου- τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τις πλατφόρμες θα χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση και την επιβολή κάθε είδους φόρων, δασμών ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα