Εφορία: Στο “ραντάρ” οι βραχυχρόνιες μισθώσεις – Βαριά πρόστιμα στις πλατφόρμες

Εφορία: Στο “ραντάρ” οι βραχυχρόνιες μισθώσεις – Βαριά πρόστιμα στις πλατφόρμες
Χώρος βραχυχρόνιας μίσθωσης Getty Images

Με βάση τη νομοθεσία, σε περιπτώσεις παραβάσεων, προβλέπεται η επιβολή αυστηρών κυρώσεων, που έρχονται να προστεθούν σε όσες προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για τις άλλες πιθανές φορολογικές παραβάσεις.

Στο “ρανταρ” της εφορίας μπαίνουν οι πλατφόρμες, μέσα από τις οποίες γίνονται οι βραχυχρόνιες μισθώσεις, ώστε να διακριβωθεί ποιες από αυτές δηλώνονται κανονικά και ποιες παραμένουν σε μια “γκρίζα” ζώνη, που οδηγεί σε φαινόμενα φοροδιαφυγής.

“Πυλώνας” για αυτή τη διαδικασία είναι το νέο μνημόνιο, που συνυπέγραψαν, τη Δευτέρα, η ΑΑΔΕ και οι πλατφόρμες Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Airbnb, Booking.com και Expedia Group/VRBO. Με βάση τον οδικό αυτό “χάρτη”, οι ψηφιακές πλατφόρμες θα πρέπει να καταθέτουν πλήρη στοιχεία για το είδος, την περιοχή και την έκταση των ακινήτων που εκμισθώνονται, αλλά και το ύψος των εσόδων που αποφέρουν στους διαχειριστές κτλ.

Παράλληλα, με το μνημόνιο συμφωνήθηκε να δίνεται και η δυνατότητα ελέγχου της κίνησης χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς από και προς τους διαχειριστές. Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή, με τον “πλούτο” των στοιχείων αυτών, είναι εφικτό με διασταυρώσεις να αποκαλύπτονται περιπτώσεις μη δήλωσης ακινήτων , κι εν γένει παραπλανητικών στοιχείων, που εν τέλει οδηγούν σε απόκρυψη εισοδημάτων.

Αναλυτικά, με τη νέα συμφωνία, οι ψηφιακές πλατφόρμες πλέον:

Εισάγουν συντακτικούς ελέγχους στο πεδίο όπου αναγράφονται οι αριθμοί μητρώου των ακινήτων (ΑΜΑ/ ΕΣΛ/ ΜΑΓ), προς αποφυγή λαθών και καταστρατηγήσεων από τους διαχειριστές.

Αποστέλλουν επιπλέον το όνομα και το επίθετο του κατόχου λογαριασμού IBAN για την ταυτοποίηση και τον έλεγχο των διαχειριστών.

Συμπεριλαμβάνουν το σύνολο των ετησίων ενοικιάσεων (διανυκτερεύσεων) της κάθε καταχώρησης.

Επιστρέφουν στην ΑΑΔΕ, σε μορφή αρχείου, τους διαχειριστές που δεν συμμορφώθηκαν ενώ έχουν ήδη λάβει ειδοποιήσεις για να συμπληρώσουν ή να διορθώσουν τον αριθμό του ακινήτου τους.

Ανταλλάσσουν υποχρεωτικά τα δεδομένα σε συγκεκριμένη μορφή αρχείου, γεγονός που διευκολύνει και επιταχύνει τη διαδικασία.

Με βάση, δε, το επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, στα τέλη του μήνα θα γίνουν οι πρώτοι έλεγχοι στους ιδιοκτήτες ακινήτων που δραστηριοποιούνται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις ενώ το Δεκέμβριο θα πραγματοποιηθεί ένας δεύτερος έλεγχος προκειμένου να διαπιστωθεί ο βαθμός συμμόρφωσης όσων μισθώνουν ακίνητα μέσα από τις πλατφόρμες και θα ελεγχθεί εάν έχουν καταχωρήσει τον Αριθμό Μητρώου Ακινήτου (στη βάση του πρωτοκόλλου συνεργασίας της ΑΑΔΕ με πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης).

Ουσιαστικά, θα επεκταθεί η κατηγοριοποίησης των καταχωρήσεων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις και μη, σύμφωνα με το εμπορικό τους μοντέλο, σε όλες τις πλατφόρμες.

Τα δηλωμένα εισοδήματα

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις φορολογικές δηλώσεις του 2022, σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, είχαν δηλωθεί εισοδήματα ύψους 530 εκατ. ευρώ από βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων. Στις τρεις μεγάλες πλατφόρμες (Airbnb, Booking.com, VRBO) είχαν εγγραφεί 140.000 ακίνητα το 2022 και από τη συνεργασία των δύο πλευρών διαπιστώθηκαν τα εξής:

Το 37% των ακινήτων ή 51.800 ακίνητα εμφανίζονταν στις πλατφόρμες χωρίς να έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) ή o AMA που είχε δηλωθεί δεν ήταν έγκυρος.

Για 66% των ακινήτων που εντοπίστηκαν χωρίς ΑΜΑ ή με «μαϊμού» ΑΜΑ, δηλαδή για 34.188 ακίνητα, οι φορολογούμενοι συμμορφώθηκαν δηλώνοντας τα ακίνητα στο Μητρώο της ΑΑΔΕ και εμφάνισαν τα εισοδήματα που απέκτησαν με την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων.

Το 34% των ακινήτων χωρίς ΑΜΑ ή 17.612 ακίνητα «κατέβηκαν» από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες

Με βάση, δε, τη νομοθεσία, σε περιπτώσεις παραβάσεων, προβλέπεται η επιβολή αυστηρών κυρώσεων, που έρχονται να προστεθούν σε όσες προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία για τις άλλες πιθανές φορολογικές παραβάσεις. Έτσι, για τις πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται, μεταξύ άλλων προβλέπετααι αναστολή δραστηριότητας και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ, καθώς και διακοπή πρόσβασης στις πλατφόρμες που δεν συνεργάζονται). Για τους χρήστες που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες (κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα, παρακράτηση πληρωμών.

Σε περίπτωση υποτροπής σε διάστημα πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται (έως 1 εκατ.) ενώ αν εντοπιστεί παράβαση για τρίτη φορά, ανεξάρτητα από το χρόνο τέλεσής της, τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται. Για έλλειψη συνεργασίας επιβάλλεται επιπλέον διακοπή της πρόσβασης στους ιστοτόπους των ψηφιακών πλατφορμών.

Παράλληλα προβλέπεται κλείσιμο του λογαριασμού των χρηστών που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες.

Επιπλέον,οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα τα οποία ξεκινούν από 5.000 και μπορεί να φθάσουν έως 20.000 ευρώ. Το αυτοτελές πρόστιμο 5.000 ευρώ επιβάλλεται για κάθε μία από τις εξής παραβάσεις:

– Παράλειψη εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής» στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής.

– Μη εμφανή αναγραφή του αριθμού του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (ΕΣΛ) ή του Μοναδικού Αριθμού Γνωστοποίησης (ΜΑΓ) στην ανάρτηση του «Ακινήτου» στις ψηφιακές πλατφόρμες καθώς και σε κάθε άλλο μέσο προβολής, από τους «Διαχειριστές» για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση εγγραφής στο «Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα