Ευτυχισμένο το 1998 στο Χ.Α.Α.

Ευτυχισμένο το 1998 στο Χ.Α.Α.
??T????HA? / ?????`(EUROKINISSI / ??KU ?? Eurokinissi

Σε βουτιά που έσπασε και το ψυχολογικό φράγμα των 1.400 μονάδων και τις τράπεζες να σέρνουν το χορό στο γκρεμό το κλίμα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν πιο συννεφιασμένο από τη μέρα που μας έκρυψε την έκλειψη. Στάση προμήθειας ομολόγων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας από τις αγορές

Στο δάπεδο του 1998 έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου ο δείκτης έμεινε κολλημένος στις 1.396,58 μονάδες με πτώση -1,63% σπάζοντας και το τελευταίο ψυχολογικό όριο των 1.400 μονάδων και κάνοντας τους αναλυτές να μιλούν για αναμονή περεταίρω καταβύθισης, λόγω “εγχώριου πιστωτικού κινδύνου”.

Και αυτή τη φορά οι τράπεζες έδειξαν τον κατήφορο στη συνεδρίαση, καθώς σύμφωνα με τους αναλυτές οι όροι αύξησης κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς με τις θεαματικές εκπτώσεις, έδειξαν τον δρόμο των πωλήσεων, με διάχυτη την ανησυχία για την πιστωτική επάρκεια των ελληνικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Αντίθετα με το κλίμα στα ευρωπαϊκά και το αμερικανικό χρηματιστήριο, η Αθήνα κινήθηκε στην πτώση, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες, καθώς και αυτή την φορά ήταν οι τράπεζες που προκάλεσαν την πτώση με τον αντίστοιχο δείκτη να κλείνει με -3,65% και πρωταγωνιστές την Πειραιώς και την Εθνική. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε ενδοσυνεδριακά έως και -16,81%, ενώ της Εθνικής Τράπεζας κρατήθηκε στο ψυχολογικό όριο των 6 ευρώ (-2,76% ενδοσυνεδριακά).

Την πτώση σταμάτησε ουσιαστικά η μετοχή του ΟΤΕ, καθώς τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας το πρωί για την αθρόα εκροή καταθέσεων από τις ελληνικές τράπεζες, σε συνδυασμό με τη νευρική αναμονή για τις εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, μόνο αισιόδοξο κλίμα δεν προοιωνίζουν για το Χρηματιστήριο, καθώς η Ελλάδα θεωρείται ο αδύναμος κρίκος μεταξύ των χωρών με υψηλό δημόσιο χρέος.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η εταιρία Pimco που διαχειρίζεται το μεγαλύτερο fund ομολόγων στον κόσμο, σταμάτησε να αγοράζει ομόλογα της περιφέρειας της Ευρώπης, επικαλούμενη τον αυξημένο πιστωτικό κίνδυνο τριών χωρών – Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιρλανδίας- και μάλιστα φέρεται να έχει αποσύρει τα περισσότερα κεφάλαιά της από τα ομόλογα αυτά. Η εταιρία ανακοίνωσε πως δεν επενδύουν χρήμα σε χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας ακόμη και εάν φέρονται αξιόχρεες (όπως η Ιταλία και η Ισπανία), καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

Επιστρέφοντας στα ελληνικά δεδομένα, μόλις τρεις τίτλοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο (ΟΤΕ, Motor Oil και Jumbo) ενώ με πτώση όλες οι τραπεζικές μετοχές με πρώτη αυτή της Πειραιώς (-11,76%) και με απώλειες μεγαλύτερες του 5% ακολούθησαν οι: Κύπρου και MIG και του 4% οι: Αγροτική και Eurobank.  

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα