Συμψηφισμός της επιστροφής φόρου: Προσοχή στις παγίδες

Συμψηφισμός της επιστροφής φόρου: Προσοχή στις παγίδες
Φωτό αρχείου: Πολίτης εισέρχεται σε εφορία στο κέντρο της Αθήνας. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τι πρέπει να προσέξετε σε περίπτωση που σας γίνει συμψηφισμός της επιστροφής του φόρου που δικαιούστε με άλλες βεβαιωμένες οφειλές.

Αυτόματα κάνει πλέον η εφορία τους συμψηφισμούς μεταξύ των επιστροφών φόρου και βεβαιωμένων οφειλών ( ΕΝΦΙΑ ,ΦΠΑ).

Η διαδικασία έχει παγίδες που φτάνουν μέχρι του σημείου ο δικαιούχος επιστροφής βγαίνει και χρεωμένος. Η βεβαίωση επιστροφής φόρου στην υπερφορολογημένη Ελλάδα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή .Με τους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που έχουν ψηφιστεί από το 2010 μέχρι σήμερα είναι άλλο πράγμα η βεβαίωση της επιστροφής και άλλο η εκταμίευση της σε αυτόν που την δικαιούται.

Ανάλογα με το ποσό της επιστροφής και ειδικά αν αυτή είναι πάνω από 1500 ευρώ η εφορία σκανάρει τον φορολογούμενο για οφειλές, φορολογικές ή ασφαλιστικές.

Με βάση τη διάταξη του νόμου δεν επιτρέπεται να εξοφλείται χρηματική επιστροφή χωρίς την ύπαρξη ασφαλιστικής ενημερότητας από τον εκάστοτε φορέα κύριας ασφάλισης του δικαιούχου. Η ασφαλιστική ενημερότητα αποτελεί δικαιολογητικό εξόφλησης και αναζητείται αυτεπάγγελτα.

Ωστόσο, μέχρι την ολοκλήρωση των σχετικών ηλεκτρονικών διεπαφών του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Δημοσιονομικής Πολιτικής (Ο.Π.Σ.Δ.Π.) με το πληροφοριακό σύστημα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (Ε.Φ.Κ.Α.), η ασφαλιστική ενημερότητα θα πρέπει να προσκομίζεται από τον δικαιούχο του Χ.Ε.Ασφαλιστική ενημερότητα θα χορηγείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των εντασσομένων στον Ε.Φ.Κ.Α. ασφαλιστικών φορέων οι οποίες λειτουργούν πλέον ως υπηρεσίες του Ε.Φ.Κ.Α.

Αν κατά την αυτεπάγγελτη αναζήτηση ασφαλιστικής ενημερότητας ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μέσω του πληροφοριακού συστήματος αυτού, προκύπτει ότι ο δικαιούχος του Χ.Ε. έχει οφειλές, θα πρέπει να παράγεται σχετική βεβαίωση οφειλής στην οποία αναφέρεται το ακριβές ύψος της Σε μια τέτοια περίπτωση η επιστροφή φόρου θέτει υποψηφιότητα να γίνει πληρωμή καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών

Πως μπορείς να βγεις και χρεωμένος με τον ΕΝΦΙΑ

Η δεύτερη παγίδα αφορά την περίπτωση που είσαι μισθωτός ή δεν έχει καθόλου ασφαλιστικές οφειλές Σε αυτή την περίπτωση η παγίδα μπορεί να προκύψει από την αναλογία του ποσού της επιστροφής με τις μελλοντικές οφειλές τους δικαιούχου της πχ του φόρου ακινήτων. Εάν το ποσό της επιστροφής υπολείπεται του ποσού που οφείλει ο φορολογούμενος σε ΕΝΦΙΑ το ποσό της επιστροφής συμψηφίζεται στο σύνολο του με την οφειλή του ΕΝΦΙΑ .

Ωστόσο για το υπόλοιπο του ΕΝΦΙΑ που θα πρέπει να εξοφλήσει ο φορολογούμενος χάνει το δικαίωμα των μηναίων δόσεων και θα πρέπει να το εξοφλήσει στο σύνολο του το επόμενο μήνα μετά το συμψηφισμό από την εφορία.

Αν για παράδειγμα κάποιος φορολογούμενος έχει επιστροφή φόρου 500 ευρώ και ΕΝΦΙΑ 1000 ευρώ τότε η επιστροφή θα καλύψει μεν το μισό του φόρου ακινήτων αλλά ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πρέπει να βρει άλλα 500 ευρώ για να εξοφλήσει το υπόλοιπο του ΕΝΦΙΑ.

Αν όμως ο ίδιος φορολογούμενος δεν είχε επιστροφή φόρου τότε θα πλήρωνε τον φόρο ακινήτων σε πέντε δόσεις των 200 ευρώ. Μάλιστα αν ο συγκεκριμένος φορολογούμενος πληρώσει τον επόμενο μήνα από αυτόν του συμψηφισμού μια δόση των 200 ευρώ, θα επιβαρυνθεί με προσαύξηση 0,73% για τα υπόλοιπα 300 ευρώ που θα έχει οφειλή σε ΕΝΦΙΑ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα