Έκλεισε η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές

Έκλεισε η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές
ΑΘΗΝΑ-Συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους θεσμούς.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Οριστικοποιήθηκε το δεύτερο πακέτο μέτρων, ξεπεράστηκε ο σκόπελος των κόκκινων δανείων. Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ. Ποια κόκκινα δάνεια βγαίνουν προς πώληση και ποια εξαιρούνται. Όλο το πλαίσιο της συμφωνίας

Σε συμφωνία για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, η υλοποίηση του οποίου ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, κατέληξαν το βράδυ της Παρασκευής κυβέρνηση και δανειστές, επισφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο το τέλος των μαραθώνιων διαβουλεύσεων των τελευταίων 24ώρων.

Αθήνα και δανειστές κατέληξαν σε συμφωνία για τη δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, αφού ξεπεράστηκε και ο σκόπελος των κόκκινων δανείων. «Κλείνουν όλα καλά και με πολιτικά διαχειρίσιμο τρόπο για την κυβέρνηση» σχολιάζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, με αφορμή την επίτευξη συμφωνίας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί αύριο Σάββατο στη Βουλή, προκειμένου τη Δευτέρα να εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές και την Τρίτη στην Ολομέλεια, με στόχο την ψήφισή του.

Τι ορίζει η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια

Σε ό,τι αφορά το θέμα των κόκκινων δανείων, η συμφωνία προβλέπει το άνοιγμα της αγοράς επιχειρηματικών δανείων μέσω εταιρειών διαχείρισης. Πρόκειται για όλα τα επιχειρηματικά δάνεια, εκτός των δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αφορούν σε επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 5 εκατ. ευρώ και έως 150 εργαζομένους.

Οι εξαιρέσεις

Από τη συμφωνία που επήλθε το βράδυ της Παρασκευής, εξαιρούνται τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας, τα καταναλωτικά, καθώς και τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με κύκλο εργασιών έως 5 εκατ. ευρώ και έως 150 εργαζόμενους.

Τα δάνεια αυτά αναμένεται να τεθούν στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης – δανειστών σε μεταγενέστερο χρόνο και συγκεκριμένα προς τα μέσα Φεβρουαρίου του 2016, όταν η κυβέρνηση θα έχει θεσμοθετήσει το νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα τα αφορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα