Έκλεισε το δημοσιονομικό κενό του προϋπολογισμού για το 2020

Έκλεισε το δημοσιονομικό κενό του προϋπολογισμού για το 2020
Ο Υπουργός Οικονομικών Χ.Σταϊκούρας και ο Κλάους Ρέγκλινγκ στο πρόσφατο συνέδριο του Economist Eurokinissi

Το σχέδιο του προϋπολογισμού, που εστάλη στις Βρυξέλλες δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κενό και προβλέπει πρωτογενές 3,6% τον επόμενο χρόνο. Ανοιχτό το περιθώριο για πρόσθετες παροχές το 2019.

Χωρίς κανένα κενό ταξίδεψε στις Βρυξέλλες το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020, το οποίο αποκαλύπτει περιθώριο πρόσθετων παροχών 360 εκ ευρώ για φέτος και 180 εκ ευρώ για το 2020 μετά και την εφαρμογή των θετικών μέτρων που έχουν εξαγγελθεί.

Το προσχέδιο που συντάχθηκε προβλέπει ότι ο προϋπολογισμός θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ για το 2019 και 3,6% του ΑΕΠ για το 2020.

Το σημαντικό είναι, ότι η κομβική αυτή πρόβλεψη έχει από χθες και την έγκριση των θεσμών, οι οποίοι έβαλαν την υπογραφή τους στις προβλέψεις της ελληνικής πλευράς, κλείνοντας τη συζήτηση περί «κενού» για το 2020.

Μάλιστα η επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για τον επόμενο χρόνο γίνεται, ενώ έχει γίνει σημαντική αναθεώρηση στην κοστολόγηση των λεγόμενων ενισχυτικών μέτρων τα οποία από 1,9 δισ. ευρώ, που υπολογίζονταν στο προσχέδιο που πήγε στην Βουλή εκτιμώνται τώρα στα 1,81 δισ.

Εκείνο που δεν έχει αλλάξει είναι οι ελαφρύνσεις που φέρνει ο νέος προϋπολογισμός οι οποίες παραμένουν ως κόστος στα 1,18 δισ. ευρώ στις οποίες περιλαμβάνονται:

– Η χορήγηση επιδόματος ύψους 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννηθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με εξαιρετικά διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια που καλύπτουν το 90% των οικογενειών.

– Η μετάπτωση στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 13% των ειδών βρεφικής ηλικίας και των κρανών ασφαλείας.

– Η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος στο 9% και αύξηση του αφορολόγητου ορίου για κάθε παιδί.

– Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων πλήρους απασχόλησης κατά περίπου μια μονάδα βάσης.

– Η μείωση του φόρου εισοδήματος Νομικών Προσώπων από 28% στο 24% από τη χρήση του 2019.

– Η μείωση της φορολογίας των κερδών που θα διανεμηθούν το 2020 από 10% σε 5%.

– Η αναστολή του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για τρία (3) έτη και του φόρου υπεραξίας ακινήτων.

– Η επιστροφή μέρους των δαπανών για ανακαινίσεις, ενεργειακή και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων που εξοφλούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, η οποία δεν θα επιφέρει επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση στον Προϋπολογισμό του 2020.

Μάλιστα από την εφαρμογή των μέτρων του 2020, προκύπτει ότι το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών θα αυξηθεί μέσα στο 2020 κατά 1,8% ή 174 εκ. ευρώ σε μέσα επίπεδα.

Σημειώνεται ότι η διαδικασία του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για την Ελλάδα έχει ως επόμενο σταθμό το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται στις 20 Νοεμβρίου. Η πολιτική επικύρωση θα γίνει στο Eurogroup του Δεκεμβρίου.

Η διαδικασία για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου κάθε έτους και ολοκληρώνεται ουσιαστικά τον επόμενο Ιούνιο, με την ανακοίνωση των τελικών συστάσεων λήψης μέτρων προσαρμογής, αν κριθεί ότι είναι αναγκαίο. Η Ελλάδα ωστόσο τελεί παράλληλα και σε μεταπρογραμματική παρακολούθησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Γι’ αυτό και στις 20 Νοεμβρίου θα ανακοινωθεί και η έκθεση για την 4η αξιολόγηση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα