ΕΚΤ-Νέα αύξηση επιτοκίων: Ανησυχία για “φρένο” στην ανάπτυξη και αύξηση κόκκινων δανείων

ΕΚΤ-Νέα αύξηση επιτοκίων: Ανησυχία για “φρένο” στην ανάπτυξη και αύξηση κόκκινων δανείων
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα istock

Η νέα άνοδος των επιτοκίων από την ΕΚΤ δημιουργεί προβληματίσμό για το εάν θα σπρώξει στην “κόκκινη” ζώνη δάνεια αλλά και κατά πόσο θα “φρενάρει” την ανάπτυξη.

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων, κατά 0,25% αυτή τη φορά, προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), επιβεβαιώνοντας πλήρως όλες τις εκτιμήσεις των αναλυτών τις τελευταίες εβδομάδες.

Πιο συγκεκριμένα και πάντα με γνώμονα τις προσπάθειες αναχαίτισης του επίμονα υψηλού πληθωρισμού στην Ε.Ε, το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΕΚΤ, αποφάσισε κατά την διάρκεια της σημερινής του συνεδρίασης, την αναθεώρηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%). Μετά και αυτή την εξέλιξη το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 3,75% (από 3,5%), το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25% (από 3%) και το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 4% (από 3,75%).

Σημειώνεται ότι η σημερινή αύξηση είναι η μικρότερη των τελευταίων 10 μηνών, καθώς όλες οι προηγούμενες αποφάσεις της ΕΚΤ αφορούσαν αναθεωρήσεις των 50 ή και των 75 μονάδων βάσης.

 Όπως έχει ήδη ανακοινώσει η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ η απόφαση για την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων σχετίζεται άρρηκτα με την πορεία του πληθωρισμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για τον Απρίλιο, ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρεί τις τιμές σε ενέργεια και τρόφιμα) επιβραδύνθηκε στο 5,6% και υποχώρησε από το ιστορικό υψηλό του Μαρτίου (5,7%). Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι ο γενικός δείκτης τιμών επιταχύνθηκε αναπάντεχα στο 7% από 6,9% προηγουμένως.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η ΕΚΤ βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση της τρέχουσας σύσφιγξης, προβλέποντας μόλις δύο επιπλέον αυξήσεις, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Ανησυχία στις τράπεζες

Στο φόντο αυτό, και την ώρα που ξεκίνησε η διαδικασία επιδότησης των δόσεων δανείων των ευάλωτων νοικοκυριών, έντονος είναι ο προβληματισμός για το κατά πόσο η άνοδος των επιτοκίων θα σπρώξει στην “κόκκινη” ζώνη δάνεια αλλά και το κατά πόσο θα “φρενάρει” την ανάπτυξη.

«Η αύξηση του κόστους χρηματοδότησης είναι ανασταλτικός παράγοντας ζήτησης για δάνεια», τόνισε σε πρόσφατη τοποθέτησή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο γενικός διευθυντής και Chief Financial Officer της Alpha Bank, κ. Λάζαρος Παπαγαρυφάλλου, σημειώνοντας πως τον τελευταίο καιρό κάποιες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν τη ρευστότητά τους για να αποπληρώσουν τον δανεισμό τους και να είναι πιο φειδωλές στη χρήση εργαλείων ρευστότητας λόγω αύξησης των επιτοκίων.

Φρένο από την Fed

Στο μεταξύ ανοιχτό το ενδεχόμενο να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων η Fed άφησε ο πρόεδρός της, Τζερόμ Πάουελ, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες μετά την αύξηση των επιτοκίων για 10η συνεχόμενη φορά στο 5% έως 5,25%.

Ο Πάουελ είπε πως δεν υπήρξε σήμερα απόφαση της Fed ότι δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια τον Ιούνιο, αλλά σημείωσε ότι, σε αντίθεση με την προηγούμενη συνεδρίαση, δεν υπάρχει αναφορά για επικείμενη νέα αύξηση.

Τόνισε ότι η απόφαση για το ύψος των επιτοκίων θα λαμβάνεται σε κάθε συνεδρίαση για ένα μεγάλο διάστημα, με βάση τα νέα οικονομικά στοιχεία που θα υπάρχουν και αυτό οφείλεται, όπως είπε, στον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας που υπάρχει. Ανέφερε, για παράδειγμα, ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί ξανά.

«Πρέπει να σταθμίσουμε τον κίνδυνο να μην κάνουμε αρκετά με τον κίνδυνο να επιβραδύνουμε την οικονομική δραστηριότητα υπερβολικά», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «αισθανθήκαμε πως η σημερινή αύξηση και η αλλαγή στη διατύπωση της ανακοίνωσης ήταν η σωστή ισορροπία».

Σημείωσε ότι «θα είμαστε σε μία συνεχή διαδικασία για την αξιολόγηση του ενδεδειγμένου επιπέδου των επιτοκίων» και ότι η «η πολιτική είναι σφιχτή». Τα πραγματικά επιτόκια, είπε, είναι περίπου 2%, σημαντικά πάνω από τα ουδέτερο επιτόκιο.

Για τους μισθούς, ο πρόεδρος της Fed είπε ότι εξακολουθούν να είναι σε επίπεδο υψηλότερο από αυτό που είναι συνεπές με πληθωρισμό 2%. «Η αγορά εργασίας είναι πολύ πολύ ισχυρή και ο πληθωρισμός είναι υψηλός και πολύ πάνω από τον στόχο… Αυτή τη στιγμή, πρέπει να εστιάσουμε στη μείωση του πληθωρισμού», είπε.

Καμπανάκι του ΔΝΤ

Την ίδια ώρα, η  επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, σε συνέντευξή της στο πλαίσιο του Milken Institute Global Conference, προειδοποίησε ότι οι επικεφαλής του κλάδου θα πρέπει «να περιμένουν σοκ και να είναι έτοιμοι να δράσουν, γιατί θα έλθουν».  «Αυτά που περάσαμε τα τελευταία χρόνια ήταν μια σειρά από αδιανόητα γεγονότα» επεσήμανε. «Η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η απότομη αύξηση των επιτοκίων, μετά από πολλά – πολλά χρόνια που παρέμεναν χαμηλά» συμπλήρωσε. 

Το ΔΝΤ, τον προηγούμενο μήνα, προειδοποίησε ότι οι τραπεζικές αναταραχές θα αποτελέσουν πιθανότατα τροχοπέδη στην οικονομική ανάπτυξη, σημειώνοντας ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές παραμένουν εύθραυστες.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι υποβάθμισε τις προβλέψεις ανάπτυξης στο 2,8% για φέτος και προειδοποίησε για περαιτέρω καθοδικούς κινδύνους.  Το ΔΝΤ προειδοποίησε επίσης ότι ο οικονομικός κατακερματισμός και οι γεωπολιτικές εντάσεις θα επηρεάσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, μήνυμα που έσπευσε να υπογραμμίσει εκ νέου  η Κρ. Γκεοργκίεβα.  

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα