ΕΚΤ: Σκέψεις για νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο

ΕΚΤ: Σκέψεις για νέα αύξηση των επιτοκίων τον Μάιο
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα istock

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συγκλίνουν σε περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το Reuters. Οι εναλλακτικές σκέψεις και οι... ενστάσεις του ευρωπαϊκού νότου.

Σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης (0,25%) τον μήνα Μάιο συγκλίνουν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με το Reuters το οποίο επικαλείται πέντε πηγές με άμεση γνώση των συζητήσεων που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα, στις οποίες ωστόσο εξετάζονται και εναλλακτικές επιλογές αν και δεν συγκεντρώνουν αρκετές πιθανότητες.

Η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης σε κάθε μία από έξι διαδοχικές συνεδριάσεις – ήταν ο ταχύτερος ρυθμός στην Ιστορία – για να καταπολεμήσει τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. Ωστόσο, οι πηγές του Reuters σημειώνουν ότι υπάρχει ανάγκη αυξημένης προσοχής στο εξής λόγω πλήθους παραγόντων.

Όπως εξηγούν, η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή μετά την αστάθεια του χρηματοπιστωτικού τομέα του περασμένου μήνα και οι προηγούμενες αυξήσεις επιτοκίων δεν έχουν ακόμη περάσει στην οικονομία, επομένως χρειάζεται να γίνουν λιγότερα, επομένως χρειάζεται να γίνουν λιγότερα καθώς η επίδραση της αύξησης του κόστους δανεισμού φέρνει σταδιακά αποτελέσματα.

Προσθέτουν επίσης ότι η κορύφωση των επιτοκίων είναι πλέον ορατή και ότι σε αυτό το “τελευταίο μίλι” είναι πιο ασφαλές να γίνει η πλοήγηση με μικρότερα βήματα. Ένα άλλο επιχείρημα που προβάλλεται υπέρ του σταδιακού χαρακτήρα των επόμενων κινήσεων, είναι ότι το επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3% σήμερα βρίσκεται ήδη σε επίπεδο που περιορίζει την ανάπτυξη.

Εν συνεχεία τόνισαν πως η συζήτηση είναι ακόμα ανοιχτή και οι προοπτικές θα μπορούσαν να αλλάξουν – ειδικά όσον αφορά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου και την τριμηνιαία έρευνα τραπεζικών δανείων της ΕΚΤ, αμφότερα δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου.

Ορισμένες από τις πηγές μάλιστα σημείωσαν είπαν ότι θα προτιμούσαν η ΕΚΤ να μην δώσει κανένα guidance για τις κινήσεις που θα ακολουθήσουν τον Ιούνιο, με τον ίδιο τρόπο που διατηρεί ανοιχτές τις επιλογές και τώρα, έτσι ώστε οι αξιωματούχοι να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους να ενεργήσεις βάσει των νεότερων οικονομικών προβλέψεων.

Τέλος, ανέφεραν ότι ορισμένοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως δεν θα πρέπει να υπάρξει καμία αλλαγή τον Μάιο, που στην πλειονότητά τους είναι οι ίδιοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Νότιας Ευρώπης που δεν υποστήριξαν την αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον περασμένο μήνα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα