Έκτακτα μέτρα στο Χρηματιστήριο

Έκτακτα μέτρα στο Χρηματιστήριο
Στιγμιότυπο απο το νέο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών,σήμερα 14 Οκτωβρίου 2008 ( EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΪΟΣ ) EUROKINISSI

Λόγω των ειδικών συνθηκών. Απαγορεύθηκαν οι ανοικτές πωλήσεις για δύο μήνες έως τις 28Ιουνίου. Κίνηση για φρένο στην κερδοσκοπία. Στα ύψη τo spread

Aπαγόρευση του short selling μετοχών για τους επόμενους δύο μήνες, λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών, αποφάσισε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

“Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αφού έλαβε υπόψη τις έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά, αποφάσισε την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (short selling). Η απαγόρευση αυτή τίθεται σε ισχύ από σήμερα 28 Απριλίου 2010 και ισχύει μέχρι την 28η Ιουνίου 2010”.

Εν τω μεταξύ συνεχίζεται ο διπλωματικός αγώνας δρόμου για να πειστεί η Γερμανία και να προχωρήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Παρά την εικόνα κατάρρευσης και τα σενάρια καταστροφής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Φαν Ρομπέι και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, απέκλεισαν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να υπάρξει αναδιάρθωση του χρέους της Ελλάδας.

Τι είναι η ανοικτή πώληση

Πρόκειται για εντολή ανοιχτής πώλησης δανεισμένων στο τμήμα παραγώγων του χρηματιστηρίου.

Δίνει την δυνατότητα στους επενδυτές να “ποντάρουν” στην πτώση 81 επιλεγμένων μετοχών της μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

O επενδυτής δανείζεται (χωρίς να αποκτά) με τη μορφή συμβολαίων (μέγεθος συμβολαίου 100 μετοχές) την ποσότητα μετοχών που επιθυμεί να πουλήσει στο συγκεκριμένο τίτλο στο επιτόκιο που δανείζεται τη συγκεκριμένη ημέρα τη συγκεκριμένη μετοχή.

Εάν η μετοχή πράγματι υποχωρήσει και επιβεβαιωθεί η προσδοκία, οι δανεισμένες μετοχές αγοράζονται πίσω σε χαμηλότερα από την πώληση επίπεδα με αποτέλεσμα την αποκόμιση κέρδους.

Πρόκειται για εντολή ανοιχτής πώλησης δανεισμένων στο τμήμα παραγώγων του χρηματιστηρίου.

Η επιτροπή κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με τους αναλυτές, αποφάσισαν την διακοπή της διαδικασίας, προκειμένου να εμποδίσουν φαινόμενα μαζικού στοιχήματος σε πτώση μετοχών, το οποίο θα οδηγούσε πιθανότατα σε ελεύθερη πτώση. Το μέτρο λαμβάνεται μόνον σε έκτακτες περιπτώσεις.

Εκτίναξη ρεκόρ, χώρας Ευρωζώνης το spread

Σε ύψη ρεκόρ για χώρα της Ευρωζώνης εκτινάχθηκε το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, ξεπερνώντας τις 1.000 μονάδες βάσης για πρώτη φορά στην ιστορία, μία μέρα μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s σε επίπεδο “Junk” (“σκουπίδι” στην χρηματιστηριακή αργκό).

Σύμφωνα με το Reuters, το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για τη διακράτηση ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των γερμανικών αναρριχήθηκε μέχρι τις 1.012 μονάδες βάσης από 690 μονάδες βάσης που έκλεισε την Τρίτη και ανεβάζοντας το επιτόκιο πάνω από το 9%, το οποίο σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς αγγίζει πλέον τα όρια της υποτιμητικής κερδοσκοπίας σε βάρος της χώρας.

Εκτακτη βοήθεια από ΔΝΤ

Η βρετανική εφημερίδα Financial Times αναφέρει σήμερα, ότι το ΔΝΤ σχεδιάζει να διαθέσει επιπλέον 10 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα ,ανεβάζοντας σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ το σύκολο της βοήθειάς του προς τη χώρα μας “Η συνολική βοήθεια του ΔΝΤ θα ανέλθει σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ”, γράφει η βρετανική εφημερίδα,επικαλούμενη τραπεζίτες και αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον και προσθέτει: “Η αύξηση κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ της βοήθειας του ΔΝΤ θα δοθεί με τη μορφή δανείου σε διάστημα τριών ετών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα