Έκθεση Πισσαρίδη: Το NEWS 24/7 ρίχνει φως στις προτάσεις που θα αλλάξουν τη ζωή μας
Το NEWS 24/7 αναλαμβάνει την πρωτοβουλία να παρουσιάσει αναλυτικά τις επόμενες εβδομάδες την ουσία των προτάσεων της επιτροπής Πισσαρίδη, που φιλοδοξεί να μετασχηματίσει την ελληνική οικονομία. Γιατί ο πολίτης ζει καλύτερα, όταν είναι ενημερωμένος.
- 26 Νοεμβρίου 2020 07:53
Η «Έκθεση Πισσαρίδη» είναι σίγουρα γνωστή σε όσους ασχολούνται με τα ζητήματα της πολιτικής και της οικονομίας. Είναι γνωστή – ως όνομα τουλάχιστον – και στο ευρύ κοινό ως ένα κείμενο ειδικών για την οικονομία.
Είναι όμως ανάλογα γνωστά και όσα περιέχει; Γνωρίζουν οι πολίτες τι προτείνει για την εργασία, την ασφάλιση, τον τουρισμό, την βιομηχανία, τις μεταφορές, την υγεία, την φορολογία, την εκπαίδευση, την δικαιοσύνη; Γιατί για όλους αυτούς τους τομείς το συγκεκριμένο project με την υπογραφή ενός διακεκριμένου επιστήμονα φιλοδοξεί να επιφέρει ριζικές αλλαγές.
Πώς συστάθηκε
Αξίζει να θυμίσουμε ότι η σύσταση της Επιτροπής Πισσαρίδη φημολογήθηκε την Άνοιξη και τελικά πήρε «σάρκα και οστά» την 1η Ιουνίου. Από την πλευρά της κυβέρνησης προβλήθηκε ως η «μεταφορά» στην οικονομία του μοντέλου αντιμετώπισης της πανδημίας, που τότε στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα επιτυχής: Δηλαδή η ύπαρξη μίας επιτροπής ειδικών σε ρόλο κεντρικού συμβούλου ώστε να λαμβάνονται και να θεσμοθετούνται οι πλέον κατάλληλες αποφάσεις.
Ως επικεφαλής της ορίστηκε ο ελληνοκύπριος νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης συνεπικουρούμενος από τον Γενικό Διευθυντή του ΙΟΒΕ Νίκο Βέττα, τον καθηγητή χρηματοοικονομικής του London School of Economics Δημήτρη Βαγιάνο και τον καθηγητή οικονομικών στο φημισμένο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Yale Κώστα Μεγήρ. Στις επεξεργασίες της επιτροπής μετείχαν επίσης δεκάδες πανεπιστημιακοί, ανάμεσά τους και ο σημερινός υφυπουργός Εργασίας, Παναγιώτης Τσακλόγλου.
Σχέδιο 250 σελίδων
Έτσι λοιπόν περίπου 6 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η «Επιτροπή Πισσαρίδη» όπως αποκλήθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης έχει παραδώσει, την ομώνυμη έκθεση, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο 250 σελίδων που περιλαμβάνει αναλύσεις για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αλλά το κυριότερο συγκεκριμένες προτάσεις για άμεση εφαρμογή.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η ίδια η επιτροπή πρόκειται για «ένα συνεκτικό σχέδιο ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Οι δράσεις που προτείνονται βασίζονται σε οικονομική ανάλυση και την εμπειρία εφαρμογής πολιτικών στην πράξη. Εξειδικεύονται με βάση τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής οικονομίας, τις πρόσφατες εξελίξεις και διεθνείς τάσεις. Εφόσον το σχέδιο ανάπτυξης εφαρμοστεί συστηματικά, θα οδηγήσει σε υψηλότερη ευημερία για τα νοικοκυριά, μέσω της συστηματικής ενίσχυσης της παραγωγικότητας και των αμοιβών της εργασίας».
Δεν είναι κρυφό ότι η ύπαρξη της επιτροπής αυτής αλλά και της εφαρμογής των κατευθύνσεων της συνδέεται άμεσα με το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε που βασίστηκε στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Ιουλίου. Η κυβέρνηση δεν έχει κρύψει ότι η επιτροπή αυτή αποτελεί ένα από τα εχέγγυα εμπιστοσύνης της ελληνικής οικονομίας, ώστε να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους ότι τα 32 δισεκατομμύρια της οικονομικής βοήθειας που αναλογούν στην Ελλάδα θα τύχουν της ανάλογης αξιοποίησης.
Παράλληλα όμως στις κατευθύνσεις που προτείνονται στην έκθεση Πισσαρίδη, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι βλέπει ένα μεγάλο στοίχημα: Την αλλαγή του προσανατολισμού και των θεμελίων της ελληνικής οικονομίας. Έτσι ώστε αυτή να μην έχει μονομερή προσανατολισμό που αποδεικνύεται «Αχίλλειος Πτέρνα» σε περιόδους διεθνών κρίσεων και ταυτόχρονα να αυξήσει τους ρυθμούς ανάπτυξής της στην περίοδο έντονου ανταγωνισμού που θα υπάρξει μετά την λήξη της πανδημίας.
Η ανάγκη να γνωρίζει ο πολίτης
Οι στόχοι που έχει θέσει με τις προτάσεις της Επιτροπή Πισσαρίδη και η κυβέρνηση δηλώνει πως σκοπεύει να μεταβάλει σε πράξη δεν είναι καθόλου αμελητέοι: Η αύξηση της ευημερίας των πολιτών, του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος και των μισθών συνιστά την ακριβώς αντίθετη εικόνα από αυτή που βίωσαν οι πολίτες την 10ετή περίοδο των προγραμμάτων προσαρμογής.
Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Σχεδόν το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης αμφισβητεί το περιεχόμενο των προτάσεων. Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλά για απόψεις που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν και μάλιστα στις αρχές των μνημονίων. Το Κίνημα Αλλαγής για απλά ευχολόγια δίχως περιεχόμενο. Το ΚΚΕ θεωρεί τους στόχους της επιτροπής αντιφατικές με το ισχύον οικονομικό σύστημα. Το Μέρα 25 αναφέρεται σε μία ακόμη μνημονιακή συνταγή.
Ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία αυτής της υπόθεσης, είναι πως ενώ η Επιτροπή Πισσαρίδη, βρίσκεται πολύ ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και έχει απασχολήσει το σύνολο του πολιτικού κόσμου, αυτό δεν αντιστοιχεί στο επίπεδο ενημέρωσης που παρέχεται στους πολίτες για το περιεχόμενό της.
Οι πολιτικές δηλώσεις και εκτιμήσεις κυριαρχούν όχι όμως και οι αναλυτικές αναφορές στις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη. Στο, «ποιες είναι», στο «αν και πώς μπορούν να εφαρμοστούν» και το κυριότερο τι είδους αλλαγές θα επιφέρουν. Στον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε, αμειβόμαστε, κατοικούμε, μετακινούμαστε η επικοινωνούμε.
Ακριβώς αυτό το κενό έρχεται να καλύψει η πρωτοβουλία του NEWS 24/7 τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου αφενός να παρουσιάσει σε ξεχωριστά άρθρα ανά τομέα, τις προτάσεις και τις προβλέψεις της Έκθεσης Πισσαρίδη, αφετέρου να αναδείξει τις απόψεις που καταγράφονται στον χώρο της πολιτικής και της οικονομίας για τις κατευθύνσεις της.
Έτσι ώστε ο πολίτης να γνωρίζει πώς ακριβώς αντιλαμβάνονται «το μέλλον» οι ειδικοί που έχουν βάλει την υπογραφή τους και φέρουν την ευθύνη για «Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία» όπως και είναι ο τίτλος των συμπερασμάτων της Έκθεσης Πισσαρίδη.
“Η Έκθεση Πισσαρίδη, είναι ένα Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία που έχει εκπονηθεί από επιτροπή με επικεφαλής τον Νομπελίστα οικονομολόγο, Χριστόφορο Πισσαρίδη. Η Έκθεση Πισσαρίδη για μια αναπτυξιακή μελέτη η οποία έχει ως στόχο θα θέσει ένα πλαίσιο προτάσεων και ύστερα από εκτενή συζήτηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, να αποτελέσει το πλαίσιο πολιτικής για τα επόμενα χρόνια. Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης είναι νομπελίστας οικονομολόγος και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και διδάσκει στο London School of Economics.”