Εκτός από βροχές, το φθινόπωρο φέρνει και τους ελεγκτές

Εκτός από βροχές, το φθινόπωρο φέρνει και τους ελεγκτές

Μέσα στο φθινόπωρο θα φτάσει στην Αθήνα κλιμάκιο των θεσμών που από τρόικα θα αποτελούν πλέον κουαρτέτο. Εκπρόσωπος της Κομισιόν αποκάλυψε πως οι εκπρόσωποι των δανειστών θα συζητήσουν με την Αθήνα τα προαπαιτούμενα

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ερωτηθείς το πρωί της Παρασκευής, σχετικά με το πότε θα μεταβούν τα τεχνικά κλιμάκια των τεσσάρων θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου, απάντησε ότι όπως έχει συμφωνηθεί αυτό θα γίνει μέσα στο φθινόπωρο. Πρόσθεσε επίσης ότι τότε θα συζητήσουν οι εκπρόσωποι των θεσμών με τις ελληνικές αρχές τις προαπαιτούμενες δράσεις.

Εξάλλου, πηγή της ευρωζώνης, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ πότε θα ξεκινήσει η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος, απάντησε ότι κατά τη διάρκεια του χθεσινού EWG (Eurogroup Working Group) στις Βρυξέλλες δεν έγινε συζήτηση γι’ αυτό το θέμα.

Να κινηθούμε ταχύτατα με τα συμφωνηθέντα

Άλλωστε, ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο και απευθυνόμενος στα νέα μέλη της κυβέρνησης τόνισε την ανάγκη να κινηθούν ταχύτατα με τα συμφωνηθέντα προκειμένου να ανοίξει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους. “Για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό πρέπει να εργαστούμε για την αποκατάσταση της σταθερότητας και την ομαλοποίηση του τραπεζικού συστήματος” είπε και τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να δουλέψει γρήγορα ώστε να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα. “Αποτελεί άμεση προτεραιότητα, με πρώτο βήμα την ταχύτατη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους, όπως προβλέπεται στη συμφωνία. Ταυτόχρονα να ολοκληρωθεί η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών”.

“Από αυτές τις δύο διαδικασίες θα εξαρτηθεί η εξέλιξη της οικονομίας. Η απομείωση θα κάνει το χρέος βιώσιμο και θα κάνει την οικονομία ελκυστική και ασφαλή για επενδύσεις. Ενώ η ανακεφαλαιοποίηση αν γίνει όπως πρέπει, μπορεί να αποκαταστήσει την ρευστότητα” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Φόβοι για λήψη νέων μέτρων

Μέχρι όμως την ώρα της αξιολόγησης, μονόδρομος θεωρείται η λήψη πρόσθετων μέτρων φοροεισπρακτικού χαρακτήρα προσεχώς, ακόμη κι αν το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να «χρυσώσει» το χάπι, σπεύδοντας χθες να επισημάνει πως δεν τίθεται θέμα επιβολής νέων φόρων, καταγγέλλοντας μάλιστα προπαγάνδα καταστροφολογίας και μηδενισμού.

Τα νέα μέτρα δεν μπορούν να αποφευχθούν, ακόμη κι αν το υπουργείο αποπειράθηκε να καθησυχάσει πως οι όποιες αλλαγές προκύψουν στην κατεύθυνση της φορολογικής πολιτικής το επόμενο διάστημα, θα είναι πάντα σε καθορισμένο πλαίσιο, όπως αυτό έχει ψηφιστεί βάσει του τρίτου μνημονίου, χωρίς να απαιτείται η επιβολή νέων φόρων. Διαβάστε το ρεπορτάζ της Μαρίνας Φούντα για τη μαύρη τρύπα στα έσοδα του προϋπολογισμού.

Ο Ομπάμα στηρίζει Τσίπρα σε ό, τι αφορά στην ελάφρυνση χρέους

Παράλληλα, θετικά κρίνονται τα μηνύματα από το Λευκό Οίκο, αφού σύμφωνα με ανακοίνωση από την Ουάσιγκτον σχετικά με την επικοινωνία του Μπάρακ Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα, στην οποία τον συνεχάρη για τη νίκη του στις εκλογές, ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων, αλλά και της συζήτησης με τους δανειστές για την αναγκαία ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα