Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Καθυστερεί η έναρξη της β’ φάσης
Για ποιους λόγους βρίσκεται στον "αέρα" η δεύτερη φάση της καταβολής του Κοινωνικού Εισοδήματος. Ποια τεχνικά προβλήματα προκαλούν κωλυσιεργία
- 13 Μαρτίου 2016 12:37
Κίνδυνο να μην προλάβουν να θέσουν σε εφαρμογή τη β’ φάση του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, όπως θα λέγεται στο εξής, μέχρι την ημερομηνία της 1ης Απριλίου που είναι η μνημονιακή δέσμευση, αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας.
Παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, διαπιστώνονται τεχνικά προβλήματα στη λειτουργία του εν λόγω προγράμματος, στους 30 δήμους που έχουν επιλεχθεί για να καλύψουν τη β’ φάση του. Ουσιαστικά, διαπιστώνονται προβλήματα τόσο στην στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, όσο και στον επιτυχή προσδιορισμό των πολιτών που δικαιούνται το εν λόγω βοήθημα, εντός των ορίων των δήμων που καλούνται να το θέσουν σε λειτουργία.
Ταυτόχρονα καταβάλλονται ακόμα προσπάθειες να βρεθεί το κονδύλι των 80 εκατ ευρώ που απαιτείται για τη χορήγηση του συγκεκριμένου βοηθήματος. Εκκρεμεί επίσης και η νομοθετική ρύθμιση της συγκεκριμένης διαδικασίας, έτσι ώστε να υπάρξει και η τυπική νομική κάλυψη για το εν λόγω εγχείρημα.
Σε κάθε περίπτωση, οι υπηρεσίες Πρόνοιας του υπουργείου Εργασίας, αδυνατούν να προσδιορίσουν την ακριβή ημερομηνία έναρξης του προγράμματος, με το σενάριο της καθυστέρησης, να φαντάζει πια, πιθανό. Υπενθυμίζεται ότι η μνημονιακή δέσμευση που έχει αναλάβει η χώρα, θέλει την καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης σε όλη την επικράτεια από την 1.1.2017 και μετά.
Εξαιτίας της διάρκειας της οικονομικής κρίσης, διαπιστώνεται ότι ακόμα και η συγκεκριμένη βοήθεια δεν αρκεί για να ανακουφίσει τις χιλιάδες των πολιτών που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας.
Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι στην έκθεση του ΟΟΣΑ για την Ελλάδα, που επιδόθηκε την περασμένη Πέμπτη στον ίδιο τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τονίζεται ότι πρέπει να υπάρξουν πρόσθετα κονδύλια ύψους 1,5% του ΑΕΠ ή 2,7 δισεκ ευρώ, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα. Τα κονδύλια αυτά πρέπει να διοχετευθούν κυρίως για γεύματα σε σχολεία και για εύρεση στέγης.
Πηγή: dikaiologitika.gr