Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Πού και πότε θα γίνουν οι αιτήσεις

Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα: Πού και πότε θα γίνουν οι αιτήσεις
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ ΣΥΛΛΕΓΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΜΕΙΝΑΡΙΑ ΤΩΝ ΛΑΙΚΩΝ ΑΓΟΡΩΝ. (PHASMA / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ) Phasma

Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Το υπουργείο Εργασίας φαίνεται ότι κατέληξε σε αυτή την επιλογή, μιας και διαπιστώθηκε ότι θα προκύψουν αρκετοί δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, οι οποίοι λόγω συνθηκών ακραίας φτώχειας και χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, δεν θα μπορούν να προσέλθουν οι ίδιοι, για παράδειγμα στα ΚΕΠ της περιοχής τους και να υποβάλλουν τις απαραίτητες αιτήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητηθεί από τους δήμους που θα επιλεγούν για την πιλοτική εφαρμογή του επιδόματος απο το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, να ενεργοποιήσουν τις υπηρεσίες στήριξης ειδικών κοινωνικών ομάδων (πχ άστεγων), να εντοπίσουν όσους μαστίζονται από ακραία φτώχεια και να τους οδηγήσουν στην υποβολή αιτήσεων.

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, περιλαμβάνει την επιλογή 13 δήμων, έναν από κάθε περιφέρεια για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Η οριστική επιλογή των δήμων που θα συμμετάσχουν θα πραγματοποιηθεί από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, το αργότερο έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Η αρμόδια επιτροπή θα κάνει τις προτάσεις της και, αν υπάρξουν περιφέρειες στις οποίες θα έχουν προταθεί δύο ή και περισσότεροι δήμοι, τότε μόνο η τελική επιλογή θα γίνει με κλήρωση.

Στόχος είναι, σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες οι δήμοι που θα επιλεγούν να καλύπτουν όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας, έτσι ώστε να μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την αποδοτικότητα του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, κατά την πιλοτική του εφαρμογή. Άλλωστε, αυτή ακριβώς η πιλοτική εφαρμογή είναι μόνο ο προπομπός για την καθολική εφαρμογή του μέτρου σε όλη την Ελλάδα, που το υπουργείο Εργασίας θα ήθελε να αρχίσει από το Μάρτιο του 2015 και μετά.

Στο πλαίσιο αυτό, οι δήμοι που θα επιλεγούν θα προέρχονται τόσο από τις μεγάλες πόλεις της χώρας, όσο και από αγροτικές, ορεινές, αλλά και νησιώτικες περιοχές. Το πρόβλημα που υπάρχει και ακόμα δεν έχει βρεθεί τρόπος να λυθεί είναι ο ακριβής προσδιορισμός των εισοδημάτων των δικαιούχων σε πραγματικό χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε να μπορούν να δηλωθούν τα πλέον πρόσφατα εισοδήματα για να διαπιστώνεται όσο γίνεται καλύτερα η τωρινή κατάσταση των δικαιούχων.

Αυτό που θέλει να αποφύγει το υπουργείο Εργασίας, είναι να χορηγήσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα σε δικαιούχους που μπορεί να φαίνεται ότι βρίσκονται σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, δηλαδή χωρίς καθόλου ή με πενιχρό εισόδημα σήμερα, αλλά πριν από ένα χρόνο να πήραν κάποια επιδότηση, για παράδειγμα στον αγροτικό τομέα. Για το λόγο αυτό καταβάλλονται προσπάθειες, σε συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομικών, έτσι ώστε να καταστεί δυνατό να μπορούν να εντοπιστούν τα πραγματικά εισοδήματα των δικαιούχων όχι της τελευταίας φορολογικής περιόδου, αλλά του τελευταίου εξαμήνου ίσως και νωρίτερα.

Πώς υπολογίζεται το πραγματικό εισόδημα

Επίσης, το πραγματικό εισόδημα θα θεωρείται εκείνο που είναι απαλλαγμένο από τυχόν φορολογικές επιβαρύνσεις ή εισφορές προς τα ταμεία, ενώ θα δίνεται και μειωμένο κατά 20% σε σχέση με αυτό που εισπράχθηκε. Αυτό σημαίνει ότι εάν για παράδειγμα μια οικογένεια είχε εισόδημα πέρσι 5.000 ευρώ, από τα οποία τα 1.000 ευρώ ήταν η φορολόγησή της και οι ασφαλιστικές εισφορές που κατέβαλλε, τότε το πραγματικό εισόδημα θα θεωρείται σε πρώτη φάση τα 4.000 ευρώ. Από αυτά θα υπάρχει μείωση 20%, άρα το τελικό πραγματικό εισόδημα θα είναι τα 3.200 ευρώ και με βάση αυτό θα υπάγεται στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Σε κάθε περίπτωση το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα ξεκινάει από τα 200 ευρώ για άγαμους χωρίς παιδί και θα αυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα για έγγαμους, ενώ θα δίνονται και επιπλέον 50 ευρώ για κάθε παιδί. Αυτό σημαίνει ότι για οικογένειες με δύο ανήλικα παιδιά το ύψος του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα ανέρχεται τα 400 ευρώ το μήνα.

Υπολογίζεται ότι, σε πρώτη φάση, χρήση του συγκεκριμένου επιδόματος θα κάνουν περίπου 20.000 πολίτες. Οι δήμοι που θα επιλεγούν για την πιλοτική εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος υπολογίζεται ότι έχουν συνολικό πληθυσμό που φτάνει έως και τα 300.000 άτομα.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:

Συνέχεια στο «χάος» των μισθών στο δημόσιο

Τι ισχύει για τους «δανεικούς» εργαζόμενους

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα