Ελλάδα – Ισπανία: Με διαφορετικό πρόσημο η μάχη της ακρίβειας – Από το “καλάθι” στις μειώσεις ΦΠΑ

Ελλάδα – Ισπανία: Με διαφορετικό πρόσημο η μάχη της ακρίβειας – Από το “καλάθι” στις μειώσεις ΦΠΑ
Σούπερ μάρκετ Menelaos Myrillas / SOOC

Τις διαφορετικές δημοσιονομικές δυνατότητες αλλά και τις πολιτικές προσεγγίσεις κάθε πλευράς αποτυπώνουν οι κυβερνητικές επιλογές για τη μάχη της ακρίβειας σε Ελλάδα και Ισπανία.

Αυτόματη είναι η σύγκριση του “οπλοστασίου” που “επιστρατεύει” η κυβέρνηση της Ελλάδας και της Ισπανίας για να αντιμετωπίσει, η κάθε μία, την επιδρομή της ακρίβειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Μάλιστα, στην “καθ΄ ημάς” πραγματικότητα οι κινήσεις της χώρας της Ιβηρικής έχουν τροφοδοτήσει την πολιτική αντιπαράθεση, έχοντας φέρει συχνά σε θέση “απολογούμενου” πολλούς κυβερνητικούς βουλευτές.

Αναμφισβήτητα οι δημοσιονομικές δυνατότητες αλλά και η γενικότερη οικονομική θέση κάθε χώρας, σε ένα μεγάλο ποσοστό, είναι εκείνες που καθορίζουν σε ένα μεγάλο βαθμό τις επιλογές. Και βέβαια δεν μπορεί να παραβλέψει κάποιος/α ότι η Ελλάδα μάχεται για την επενδυτική βαθμίδα, έχοντας ως “βασικό” όπλο τη δημοσιονομική ισορροπία.

Ο ΦΠΑ και οι απώλειες

Επιπλέον, θα πρέπει να εκτιμηθεί το μέγεθος της “αιμορραγίας” κάθε πλευράς από την είσπραξη του ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν το 2019 η Ελλάδα είχε απώλεια 5,3 δισ ευρώ από ΦΠΑ, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση στη λίστα ελλείμματος συμμόρφωσης για τον ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χάνοντας το 25,8% των εσόδων της. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Ρουμανία, που έχασε το 34,9% των εσόδων της από ΦΠΑ. Πάντως, σημειώνεται ότι οι απώλειες ΦΠΑ για τη χώρα μας το 2018 είχαν υπολογιστεί στο 29%, με το ποσοστό να πέφτει το 2019.

Στην τρίτη θέση της λίστας εθνικού ελλείμματος συμμόρφωσης προς τον ΦΠΑ βρίσκεται η Μάλτα με 23,5. Στον αντίποδα, τα μικρότερα ελλείμματα ΦΠΑ παρατηρήθηκαν στην Κροατία (1,0 %), τη Σουηδία (1,4%) και την Κύπρο (2,7%). Σε απόλυτες τιμές, οι μεγαλύτερες απώλειες ΦΠΑ καταγράφηκαν στην Ιταλία (30,1 δισ. ευρώ) και τη Γερμανία (23,4 δισ. ευρώ).

Η λειτουργία της αγοράς

Επίσης στην αξιολόγηση της ακρίβειας θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το πόσο ισχυρός είναι ο έλεγχος των εποπτικών αρχών στις αλυσίδες αξίας, η παρουσία ισχυρών συλλογικών σχημάτων παραγωγών που παρακάμπτουν μεσάζοντες και έχουν διαπραγματευτική ισχύ, ο βαθμός ένταξης της κάθε εθνικής αγοράς σε διεθνείς αλυσίδες αξίας, σημεία που υπερέχει η Ισπανία, έχοντας έντονη διεθνή παρουσία και παραγωγή κλίμακας.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, υπάρχει και η χάραξη δημόσιων πολιτικών για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που περιλαμβάνουν δράσεις για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού, τις στοχευμένες παρεμβάσεις στη φορολογία αλλά και στις επιλογές διάθεσης δημόσιων πόρων. Εκεί καταφαίνεται ότι η επιλογή της Ελληνικής κυβέρνησης είναι η μείωση των άμεσων φόρων, κάτι που ευνοεί τα υψηλά ιστάμενα εισοδηματικά στρώματα, σε αντίθεση με την Ισπανία που, για την ακρίβεια, επέλεξε την μείωση ΦΠΑ, του βασικού έμμεσου φόρου, που ως γνωστόν, καθώς πλήττει “οριζόντια” τα εισοδήματα, είναι ο κατ΄ εξοχήν άδικος. Και βέβαια δεν πρέπει να παραβλεφθεί ότι η Ισπανία έχει χαμηλότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα αλκοολούχα, κάτι σημαντικό καθώς είναι και βασικός ανταγωνιστής στον τουρισμό για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα

Έτσι η Ελληνική κυβέρνηση π.χ. για το 2023 επιλέγει πέρα από το market pass να προτάξει:

  1. Τη μόνιμη κατάργηση της καταβολής της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης μέτρο το οποίο έχει, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, ως ωφελούμενους 3 εκατομμύρια φορολογούμενους, μισθωτούς του ιδιωτικού και του δημοσίου τομέα, συνταξιούχους, επιχειρηματίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και αγρότες.
  2. Τη μονιμοποίηση από την 01/01/2023 της μείωσης κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.
  3. Την παράταση για άλλα 2 έτη, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024, της αναστολής του ΦΠΑ στα ακίνητα κάτι που ευνοεί την αγορά ακινήτων.
  4. Την παράταση για ένα ακόμη εξάμηνο και συγκεκριμένα μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2023 της ισχύος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% στις μεταφορές προσώπων, στον καφέ, στην εστίαση, στα μη αλκοολούχα ποτά, στο τουριστικό πακέτο, στα γυμναστήρια, στα κολυμβητήρια και στις σχολές χορού που δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.

Ειδικότερα, για τα εισιτήρια των κινηματογράφων, θα ισχύσει υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% από την 1η Ιανουαρίου του 2023 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023.

Παράλληλα έχει προβλεφθεί η παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου 2023 της ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία”.

Η Ισπανία

Η χώρα της Ιβηρικής, πέρα από το πλαφόν στην τιμή αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, αφού αποφάσισε την μείωση του ΦΠΑ από 4% σε 0% στα βασικά τρόφιμα (ψωμί, αλεύρι, γάλα, τυρί, αυγά, φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά), την μείωση του ΦΠΑ από 10% σε 5% στα έλαια και τα μακαρόνια καθώς και την ενίσχυση 200 ευρώ σε 4,2 εκατ. οικογένειες με εισόδημα έως και 27.000 ευρώ προχώρησε και σε πάγωμα των ενοικίων. Από την αρχή, μάλιστα, του πολέμου στην Ουκρανία, η Ισπανία έχει διαθέσει 45 δισ. ευρώ στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση θα διατηρήσει επίσης τη μείωση του φόρου στο ρεύμα, από το 10% στο 5%, για άλλους έξι μήνες, ενώ θα διανείμει νέας επιταγής 200 ευρώ για πολίτες με εισοδήματα κάτω των 27.000 ευρώ ετησίως. Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, η επιταγή αυτή θα ωφελήσει 4,2 εκατομμύρια νοικοκυριά. Ο Ισπανός πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης 12μηνη παράταση των επιδοτήσεων για τα ταξίδια των μετακινούμενων με τρένο για να πάνε στη δουλειά τους και όρια στις αυξήσεις των ενοικίων.

Αντίθετα, η επιστροφή 20 σεντ το λίτρο καυσίμων από το οποίο επωφελούνται τώρα οι οδηγοί θα διατηρηθεί, από την 1η Ιανουαρίου, στους «τομείς που έχουν πληγεί πιο πολύ» από τον πληθωρισμό, δηλ. των μεταφορών, της γεωργίας, των ναυτιλιακών εταιριών και της αλιείας, είπε ακόμη ο Σάντσεθ.

Τα έσοδα

Για να κατανοηθεί το οικονομικό μέγεθος κάθε πλευράς αξίζει να καταγραφεί το ύψος των φετινών εσόδων. Με βάση όσα ανέφερε μιλώντας στη Βουλή για τον Προϋπολογισμό 2023 ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, τα έσοδα από φόρους για τη χρονιά που κλείνει, εκτιμώνται στα 54,915 δις ευρώ αυξημένα κατά 4,86 δις ευρώ ή 9,7% έναντι του στόχου για τον προϋπολογισμό του 2022.

Σημαντικό μέρος της αύξησης των φορολογικών εσόδων για το 2022 προέρχεται κατά:

  • 813 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ο οποίος δεν έχει να κάνει με τον πληθωρισμό, καθώς αφορά τα προηγούμενα χρόνια ή τους μισθούς, και εν μέρει βοηθήθηκε από τον κατώτατο μισθό, που εμείς αυξήσαμε,
  • 828 εκατ. ευρώ, αφορά αύξηση από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων,
  • 390 εκατ. ευρώ από ειδικούς φόρους κατανάλωσης, στους οποίους επιδρά αρνητικά ο πληθωρισμός, καθώς μειώνει την αγοραστική δύναμη και τον όγκο των πωλήσεων,
  • 4,1 δις ευρώ από ΦΠΑ.

Από αυτά 1,3 δις ευρώ προέρχεται από την αύξηση της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης, δηλαδή αυτής πάνω από τον πληθωρισμό.

Και 1,5 δις ευρώ από την επίδραση του πληθωρισμού. Ακόμη, υπάρχει 1,3 δισ. ευρώ από τον τουρισμό.

Τούτων δοθέντων η κυβέρνηση επιλέγει να “μην πειράξει” σε μεγάλο βαθμό τα διαθέσιμα του κουμπαρά, αποκλιμακώνοντας έμμεσους άρα άδικους φόρους, φοβούμενη ότι δε θα περάσουν στην κατανάλωση αλλά θα αφήσουν “πληγές” στο ταμείο, τροφοδοτώντας, στον αντίποδα, τη “μάχη” της ακρίβειας με τον έκτακτο φόρο στα διυλιστήρια.

Πολιτικές αψιμαχίες

Να σημειωθεί ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε ότι “η Ισπανία έχει μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια από εμάς. Έχει ένα χρέος της τάξεως του 112% του Α.Ε.Π., το δικό μας χρέος ήταν στο 194% του Α.Ε.Π..

Πέφτει, αποκλιμακώνεται με πολύ μεγάλους ρυθμούς, αλλά αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι οι Ισπανοί έχουν μεγαλύτερα δημοσιονομικά περιθώρια. Με απλά λόγια, τα 3,5 δισ. που θα έλειπαν από την Ελλάδα αν εφαρμόζαμε αυτού του είδους τα μέτρα, θα μας έβαζαν σε περιπέτειες σαν κι αυτές που ζήσαμε στο παρελθόν.

Κανείς δεν έχει υποδείξει από πού θα αναπληρωνόταν αυτό το κενό. Θα βάζαμε καινούργιους φόρους; Θα αυξάναμε ξανά τον ΕΝΦΙΑ; Θα ξαναμπαίναμε σε μια λογική και συζήτηση της προηγούμενης τετραετίας;” είπε ο κ. Οικονόμου και επέμεινε ότι κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά εάν το μέτρο αυτό θα περάσει στην τσέπη των πολιτών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο MEGA, τις προηγούμενες μέρες σχολιάζοντας και τις αποφάσεις της ισπανικής κυβέρνησης για σημαντική μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής ανέφερε χαρακτηριστικά: “Οικονομική πολιτική δεν γίνεται με ένα μέτρο, αλλά με συνδυασμό πολλών μέτρων. Η Ελλάδα μειώνει φόρους, κατήργησε την εισφορά αλληλεγγύης -τις τελευταίες ημέρες μίλησα με δημόσιους υπαλλήλους που για πρώτη φορά είδαν μόνιμες αύξηση των απολαβών τους. Έχουμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, έχουμε την επιδότηση και το επίδομα του πετρελαίου θέρμανσης”.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, “η παροχή βοήθειας στους πολίτες δεν γίνεται μόνο με ένα μέτρο -και βάζω σε αυτά και την επιδότηση του ρεύματος, η οποία είναι πολύ υψηλότερη σε σχέση με την Ισπανία. Άρα, όταν αξιολογείς το πώς βοηθάς έναν πολίτη το αξιολογείς ως κυβέρνηση στο σύνολο των μέτρων κι όχι μόνο σε ένα μέτρο”. Ειδικά για τα τρόφιμα, ο υπουργός διευκρίνισε: “Στα τρόφιμα η κυβέρνηση έχει κάνει μία επιλογή. Η επιλογή αυτή είναι να φορολογήσει τα διυλιστήρια και το ποσό αυτό, τα 650 εκατομμύρια, να δοθούν στους καταναλωτές. Έτσι, μία τετραμελής οικογένεια θα παίρνει 52 ευρώ το μήνα. Εάν μειώναμε τον ΦΠΑ κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, η ωφέλεια θα ήταν 36 ευρώ, θα ήταν μικρότερη βοήθεια και δεν θα ήταν βέβαιο ότι θα κατέληγε στον καταναλωτή, καθώς μπορεί να χανόταν στην εφοδιαστική αλυσίδα. Συνεπώς η βοήθεια που δίνεται είναι στοχευμένη, σε αυτούς που έχουν περισσότερη ανάγκη κι όχι οριζόντια, καταλήγει στον καταναλωτή. Το δημοσιονομικό κόστος των μέτρων που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση είναι 3,5 δισ. ευρώ το έτος, που σημαίνει ότι η Ελλάδα το 2023 θα επιστρέψει σε σημαντικά πρωτογενή ελλείμματα, κάτι που πρέπει να αποφύγουμε”.

Σχετικά με τις προτάσεις για μείωση φόρων στα καύσιμα, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε: “Θα μπορούσαμε να κάνουμε πολλά διαφορετικά. Το θέμα είναι τι δημοσιονομικό περιθώριο έχεις και τι επιλογές έχεις ως κυβέρνηση για να στηρίξεις τον πολίτη. Στα καύσιμα, για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, δίναμε το ”fuel pass”, δίναμε επιδότηση στο πετρέλαιο κίνησης και δίνουμε πολύ γενναία επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης. Πολιτική της κυβέρνησης είναι η βοήθεια στους πολίτες με συνδυασμό μέτρων και η απόδειξη έρχεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βοηθάει τους πολίτες με το 2,3 του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 1,3%”. “Βοηθάμε τους πολίτες με όσα αντέχει ο κρατικός προϋπολογισμός”, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, και συνέχισε επεξηγώντας πως “έχει αποδειχθεί ότι την τελευταία τριετία κάνουμε ορθολογική διαχείριση των δημόσιων οικονομικών και επειδή πηγαίνει καλά η ελληνική οικονομία δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος. Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργείται, επιστρέφει πίσω στην κοινωνία. Εκτιμώ ότι δημοσιονομικός χώρος θα δημιουργηθεί και το πρώτο εξάμηνο του 2023. Εάν δημιουργηθεί θα επιστρέψει στην κοινωνία και αυτό δεν θα έχει να κάνει με τις εκλογές”.

Για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι έχει γίνει μια πολύ σημαντική κίνηση, καθώς η κυβέρνηση έχει βάλει για το 2023 στην άκρη ένα ποσό ύψους 1 δισ. ευρώ, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να βοηθηθούν τα νοικοκυριά για την ενεργειακή κρίση, σε περίπτωση που αυξηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου και του ρεύματος.

Το αποτύπωμα των μέτρων

Βέβαια, σε όλα αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθεί και το κατά πόσο τα χρήματα που “πέφτουν” ως ενισχύσεις όλο αυτό το διάστημα και ειδικά την περίοδο της πανδημίας έχουν αποτέλεσμα και είναι με δείκτες “δικαιοσύνης”.

Το “καλάθι” και ο Αδ. Γεωργιάδης

Το δικό του στίγμα στη διαπάλη επιχειρημάτων βάζει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με αιχμή το “καλάθι του νοικοκυριού” που προτάσσεται ως “ανάχωμα” στην ακρίβεια.

“Πολλοί δεν έχουν καταλάβει ότι όσο περισσότερος κόσμος ψωνίζει από το «Καλάθι του Νοικοκυριού» τόσο περισσότερα χρήματα κερδίζουν οι καταναλωτές.Και επειδή έγινε όλη αυτή η συζήτηση για τον ΦΠΑ, εμείς έχουμε βρει ένα εργαλείο που δουλεύει και ρίχνει την τιμή για τον καταναλωτή χωρίς δημοσιονομικό κόστος, μόνο και μόνο εκμεταλλευόμενοι τον ανταγωνισμό μεταξύ των αλυσίδων” ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης. “Θέλω να ευχαριστήσω τις αλυσίδες για άλλη μία φορά, όλες έχουν πάει πολύ καλά και έχουν βάλει πλάτη. Αν δείτε τις τιμές στα καλάθια, ενώ την πρώτη βδομάδα οι αλυσίδες είχαν μεγάλη απόκλιση, τώρα πια οι αλυσίδες έχουν συγκλίνει μεταξύ τους. Εγώ εντυπωσιάζομαι που μετά από 9 εβδομάδες όλες οι αλυσίδες βρίσκουν ακόμα τρόπο και κατεβάζουν τις τιμές” τόνισε ο υπ. Ανάπτυξης και εξαπέλυσε επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ για τη σύγκριση που κάνει με την Ισπανία.

“Η σύγκριση με την Ισπανία είναι ατυχής και να σταματήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει γιατί δεν τον συμφέρει. Ο κύριος Σάντσεθ με τους Podemos είχαν την εξαιρετική τύχη να κληρονομήσουν από την Κυβέρνηση της δεξιάς στην Ισπανία, 4% και 10% ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα. Το 4% το έκαναν 0%, το 10% το έκαναν 5%. Εμείς είχαμε την εξαιρετική ατυχία να έχουμε παραλάβει από τον ΣΥΡΙΖΑ 24% και 13% ΦΠΑ. Άρα, όπως καταλαβαίνετε η δημοσιονομική επίπτωση ενός μέτρου από το 24% στο 10% ή από το 24% στο 0% είναι πολύ διαφορετική από ό,τι είναι από το 4% στο 0%.

“Ας είχαμε πάντα δεξιά”

Ας είχαμε και εμείς για πάντα τη δεξιά στην εξουσία να έχουμε 0% ΦΠΑ, είναι η σωστή απάντηση. Όσο έχεις τους δεξιούς οι φόροι πέφτουν, όπως μειώσαμε το ΦΠΑ, όπως μειώσαμε το φόρο εισοδήματος, όπως μειώσαμε το φόρο στο μέρισμα, όπως μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές, όπως καταργήσαμε την εισφορά αλληλεγγύης.”

Δεν θα μας κουνιέται ο ΣΥΡΙΖΑ, πάει πολύ. Πείτε του κυρίου Τσίπρα, «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Είσαι ο ΣΥΡΙΖΑ, έχεις φορολογήσει ό,τι πετάει, ό,τι κολυμπάει και ό,τι αναπνέει και μιλάς στον Μητσοτάκη που έχει μειώσει 25 φόρους και το ΦΠΑ. Έλεος” τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Πυρά ΣΥΡΙΖΑ

“Κεντρικό σύνθημά μας στο δρόμο προς τις εκλογές είναι η Δικαιοσύνη”, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό “TRT”.

Αναφερθείς στο ζήτημα της ακρίβειας, υπογράμμισε: “δικαιοσύνη σημαίνει να μπει τέλος στη αδικία της αισχροκέρδειας». «Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της MRB, το 77,3% των πολιτών λένε ότι πλέον στη χώρα δεν έχουμε απλά ακρίβεια, αλλά αισχροκέρδεια”, σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: “με βάση τα τελευταία στοιχεία, στην Ελλάδα, στη χονδρική αγορά στο ρεύμα, πληρώνουμε 240 ευρώ τη μεγαβατώρα, τη στιγμή που σε άλλες χώρες πληρώνουν 30 ή ακόμα και 15 ευρώ τη μεγαβατώρα”.

“Αυτό οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες. Πρώτα από όλα στο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη φρόντισε στην έναρξη της ενεργειακής κρίσης να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ. Μία δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού θα μπορούσε να συγκρατεί τις τιμές και αυτό όχι μόνο με όρους κοινωνικής πολιτικής, αλλά και με όρους αναπτυξιακούς. Γιατί όταν έχουν ξεφύγει τόσο πολύ οι τιμές στο ρεύμα, μία μικρομεσαία επιχείρηση ζορίζεται εξίσου με ένα νοικοκυριό”, εξήγησε.

Ακόμα, η κυβέρνηση έχει επιλέξει να αφήσει τελείως ανεξέλεγκτη την αγορά ενέργειας. Όταν οι πάροχοι ενέργειας δούλεψαν τον Οκτώβρη με 166% περιθώριο κέρδους –αγόραζαν τη μεγαβατώρα στα 240 ευρώ και την πουλούσαν στα 620- αυτό είναι λεηλασία”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Κεντρικό ζήτημα για εμάς είναι μπει τέλος σε αυτήν την αδικία της αισχροκέρδειας, να ενισχύσουμε με δίκαιο τρόπο το εισόδημα σε μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες και να ρυθμίσουμε το ιδιωτικό χρέος, με 120 δόσεις και διαγραφή ενός μέρους του πανδημικού χρέους. Αυτό το τρίπτυχο μαζί με το ζήτημα του κράτους Δικαίου και την πολύ σημαντική υπόθεση των παρακολουθήσεων, είναι οι κεντρικοί μας άξονες στο δρόμο προς τις εκλογές και συμπυκνώνονται στο σύνθημα Δικαιοσύνη παντού”, δήλωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

“Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έχει επίσης ξεφύγει και δεν είναι 10% όπως ψευδώς ισχυρίστηκε ο κ. Μητσοτάκης στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό. Στα γαλακτοκομικά φτάνει στο 25%, στο κρέας στο 17%, στο ψωμί και στα δημητριακά ακουμπά το 19%” είπε και πρόσθεσε: “λύση είναι η μείωση του ΦΠΑ, είδαμε τι κάνει η Ισπανία αυτές τις μέρες που μηδενίζει το ΦΠΑ”.

“Χρειάζεται επίσης η αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από το φυσικό αέριο, η μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα ενώ είναι κομβικής σημασίας η επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ”, τόνισε.

“Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που ο κατώτατος μισθός είναι χαμηλότερος από αυτόν του 2010, ενώ οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παγωμένο το μισθό τους εδώ και πάρα πολλά χρόνια”, σχολίασε ο Νάσος Ηλιόπουλος, λέγοντας ότι χρειάζεται, πέρα από την αύξηση του κατώτατου στον ιδιωτικό τομέα, “μία αύξηση και στο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων στο 10% για να αντισταθμιστεί η ζημιά από τον πληθωρισμό”.

“Κρίσιμο ζήτημα είναι επίσης οι αποδοχές των συνταξιούχων. Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε ο τέταρτος προϋπολογισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη, στον οποίο για άλλη μια φορά έχει κοπεί η μόνιμη παροχή 850 εκ. της 13ης σύνταξης που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και είχε ψηφίσει τότε και η ΝΔ. 4 χρόνια μιλάμε για περικοπή πάνω από 3,5 δισ. από τους συνταξιούχους με υπογραφή Μητσοτάκη”, σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος. “Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πέρα από την επαναφορά του μέρους εκείνου της 13ης σύνταξης που κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα γίνει και η επιστροφή των αναδρομικών των συνταξιούχων που κερδήθηκαν στα δικαστήρια, σε 3 ετήσιες δόσεις”, υπογράμμισε.

“Είναι απαραίτητη επίσης η επαναφορά ενός πλαισίου προστασίας για την πρώτη κατοικία, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες η πρότασή μας είναι να υπάρξει αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ –τα εισοδήματα που προκύπτουν από εργασία να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο για όλους τους εργαζόμενους”, είπε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα