Ελλάδα – Ρωσία πιο κοντά στα αγροτικά
Συμφωνήθηκε η διεύρυνση οδικού χάρτη μεταξύ των δυο χωρών. Τι ανέφερε ο αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
- 09 Σεπτεμβρίου 2016 21:50
Διεύρυνση του οδικού χάρτη μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας στον αγροτικό τομέα και της θεσμικής συνεργασίας των ερευνητικών και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, αλλά και τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και απλούστευση των διαδικασιών για την διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών, είναι τα βασικά συμπεράσματα της σημερινής στρογγυλής τράπεζας, που έγινε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της 81ης ΔΕΘ 10 -18/9.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, στην διάρκεια της τοποθέτησής του υπογράμμισε μεταξύ άλλων το σαφή προσανατολισμό της κυβέρνησης στο ποιοτικό μοντέλο ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας την εντατική δουλειά που γίνεται για την ενσωμάτωση της καινοτομίας και την εδραίωση της επωνυμίας των ελληνικών προϊόντων, ώστε αυτά να τοποθετηθούν στα “πιο απαιτητικά ράφια σε όλο τον κόσμο”.
Μεταξύ άλλων υπογράμμισε την ανάγκη συνέχισης των διμερών σχέσεων με αμείωτη ένταση, ώστε και όταν αρθεί το εμπάργκο “να είμαστε έτοιμοι οι Έλληνες να μπούμε στην ρωσική αγορά, όπου το πεδίο δράσης είναι ευρύ”.
Αναγκαία η επικαιροποίηση της συμφωνίας
Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χαράλαμπος Κασίμης υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη επικαιροποίησης της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών για οικονομική, επιστημονική και τεχνική συνεργασία στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων, στο πλαίσιο της οποίας, όπως είπε, θα προβλέπεται και η σύσταση μικτής Ελληνορωσικής επιτροπής στο συγκεκριμένο πεδίο.
Την δικτύωση των δρόμων που έχουν ανοίξει οι δύο πλευρές με “μια κεντρική λεωφόρο”, κάλεσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας ότι ο αγροτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει το “κλειδί” στη σχέση των Ελλάδας και Ρωσίας.
«Να αρθεί το εμπάργκο»
Με την φράση “σήμερα μετρούν τα συμφέροντα και όχι οι σχέσεις των λαών”, το μέλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βόρειας Ελλάδας Δημήτρης Μανώσης, τόνισε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του την ανάγκη να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια των διμερών επαφών, ώστε να αρθεί το εμπάργκο, υπογραμμίζοντας ότι ενώ στο α΄ εξάμηνο του 2012 οι ελληνικές εξαγωγές προς τη ρωσική αγορά ανέρχονταν στα 109 εκατ. ευρώ, ενώ στο στο α΄ εξάμηνο του 2016 διαμορφώθηκαν στα 14,3 εκατ. ευρώ, πτώση 87%. Επίσης, στο α΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στα 12,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για εξαγωγές εκ των οποίων το 50% αφορά προϊόντα από την Β. Ελλάδα, με το 30% να αφορά σε αγροτικά προϊόντα, νωπά, μεταποιημένα, καπνά και ποτά. Όσον αφορά το φετινό α΄ εξάμηνο, τα 8 εκατ. ευρώ του όγκου των εξαγωγών προέρχονται από τα καπνά.
Υπογραμμίζοντας δε, την δυναμική των ελληνικών προϊόντων, ο Δημήτρης Μανώσης επισήμανε ότι είναι τα πιο ασφαλή για τη δημόσια υγεία και σημείωσε ότι στη χώρα μας αυτό που λείπει είναι ο συνεργατισμός. “Πρέπει να χορεύουμε καλαματιανό και όχι ζεϊμπέκικο”, επισήμανε χαρακτηριστικά.
«Ξεχωρίζουν τα ελληνικά προϊόντα στην ρωσική αγορά»
Την “ιδιαίτερη θέση των ελληνικών προϊόντων στη ρωσική αγορά, τα οποία ξεχωρίζουν για την ποιότητα και την ασφάλειά τους, υπογράμμισε ο βοηθός προϊσταμένου Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Επίβλεψης (Rosselkhoznadzor) Βασίλι Βλαντιμίροβιτς Λαβρόβσκι. Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι παρατηρούνται φαινόμενα καταπάτησης του εμπάργκο και στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε την ανάγκη των ηλεκτρονικών πιστοποιητικών, ώστε “να μην πληγεί η αξιοπιστία μεταξύ των δύο πλευρών”. Παράλληλα, ανέφερε ότι στην υπηρεσία όπου είναι τοποθετημένος, γίνεται δουλειά για την ανάπτυξη νέων μεθόδων και εμβολίων για την καταπολέμηση νοσημάτων, όπως αυτού της οζώδους δερματίτιδας των βοειδών, που υπάρχει και στη χώρα μας.
Σύστημα ηλεκτρονικής συμπλήρωσης πιστοποιητικών
Για τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά, η προϊσταμένη τμήματος αλιευμάτων, γάλακτος, αυγών, μελιού και λοιπών προϊόντων ζωικής προέλευσης στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονυσία Μίντζα, επισήμανε ότι στην ΕΕ υπάρχει ήδη ένα σύστημα ηλεκτρονικής διακίνησης πιστοποιητικών, που αφορά τα κράτη μέλη και τις εισαγωγές από τρίτες χώρες, το οποίο λέγεται “Traces”.
Όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ύστερα από σχετική ερώτηση, το συγκεκριμένο σύστημα θα συνδεθεί με ένα ρωσικό αντίστοιχο σύστημα, ώστε “για τις εξαγωγές από τα κράτη – μέλη της ΕΕ να γίνεται ηλεκτρονική συμπλήρωση πιστοποιητικών και έτσι η ρωσική πλευρά θα ξέρει από την αρχή τι θα περιμένει, από ποιόν και πότε”.
Όπως μας διευκρίνισε “πιλοτικά δοκιμάζονται δύο ήδη εφαρμογές για μια ομάδα τριών προϊόντων, από τα μέσα του 2016, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το 2017”.