Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: δάνεια 2,5 δισ. ευρώ σε 60.000 ΜμΕ

Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα: δάνεια 2,5 δισ. ευρώ σε 60.000 ΜμΕ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΕΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Χρηματοδοτικό εργαλείο, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, από την ΕΑΤ με στόχο την ενίσχυση 60.000 επιχειρήσεων, οι οποίες, ενώ πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια, δεν συγκεντρώνουν λόγω του μικρού τους μεγέθους τα εμπορικά κριτήρια.

Πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό αποκτούν περισσότερες από 60.000 «αποκλεισμένες», λόγω μεγέθους, επιχειρήσεις με το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο «Know your customer» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (HDB) που παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση, παρουσία του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μέσω του προγράμματος, ο προϋπολογισμός του οποίου θα ανέλθει στο επίπεδο των 2,5 δισ. ευρώ, η αξιολόγηση των επιχειρήσεων θα γίνεται από την HDB, αντί για τις τράπεζες, η οποία και θα εγγυάται στις τράπεζες για τη χορήγηση δανείων προς αυτές.

«Θα κάνουμε εμείς τη δουλειά για τις τράπεζες, θα εγγυόμαστε τον δανεισμό και θα ανοίξουμε την πόρτα για τις επιχειρήσεις στο τραπεζικό σύστημα για να φέρουν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας και επιχειρηματική δικαιοσύνη καθώς οι επιχειρήσεις αυτές έμεναν εκτός λόγω δυσλειτουργίας του συστήματος», τόνισε ο. κ. Γεωργιάδης.

Δεν πρόκειται, όπως επισημάνθηκε, για επιχειρήσεις που δεν πληρούν τα κριτήρια οικονομικής υγείας αλλά για περιπτώσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα λόγω μικρού μεγέθους. Με το νέο προϊόν, όπως τόνισε ο υπουργός, θα επιτευχθεί ο στόχος της δανειοδότησης 100.000 επιχειρήσεων που αποτελεί αίτημα της ΓΣΕΒΕΕ.

Η πρόσκληση συμμετοχής προς τις τράπεζες εκδίδεται άμεσα, ενώ το νέο εργαλείο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία σε ένα μήνα.

Μητσοτάκης: καθοριστικός ο ρόλος της ΕΑΤ

Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος παραβρέθηκε στην εκδήλωση για την παρουσίαση του νέου εργαλείου για την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό, χαρακτήρισε «επαναστατικό χρηματοδοτικό εργαλείο» την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, επισημαίνοντας ότι μόλις τα τελευταία τρία χρόνια απέκτησε η Ελλάδα αυτό το «εργαλείο». Χαρακτήρισε, μάλιστα, «καθοριστικό» τον ρόλο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.

«Οι επιχειρήσεις προέρχονται από μια 10ετή κρίση και τα κατάφεραν. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ανάπτυξη για να καλύψουμε τη διαφορά με άλλες χώρες και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς χρηματοδότηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη δουλειά που έχει κάνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα ο κ. Μητσοτάκης είπε «Παραλάβαμε ένα κέλυφος, μία τράπεζα μόνο στα χαρτιά. Δημιουργούνται εργαλεία που θα αντιμετωπίσουν το μεγαλύτερο πρόβλημα χρηματοδότησης των ΜμΕ. Με αυτό που κάνουμε ενοποιούμε όλα τα δεδομένα που χρειάζεται μια τράπεζα . Η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα κάνει τη δουλειά για λογαριασμό των τραπεζών ανέφερε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επενδύσεις με μη κράτη μέλη

Κατά την παρουσίαση του χρηματοδοτικού προγράμματος, ο κ. Γιώργος Ζαββός, πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, αναφέρθηκε στους τρεις βασικούς στόχους του προγράμματος. Όπως είπε:

  • Πρώτος στόχος είναι να διευκολυνθεί η πρόσβαση των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων, η πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.
  • Δεύτερος στόχος είναι η μετάβαση στην πράσινη και ψηφιακή οικονομία.
  • Και τρίτος στόχος είναι η εξωστρέφεια.

“Γι’ αυτό και δέσμευσή μας είναι να αποκτήσουμε ευρωπαϊκή πιστοποίηση που μας θα δώσει τη δυνατότητα να είμαστε ο πρώτος ελληνικός φορέας με επενδύσεις σε μη-κράτη μέλη όπως τα Δυτικά Βαλκάνια έως 100 δισ. ευρώ, έως το 2027”, ανέφερε.

Ενώ πρόσθεσε ότι “σε περίοδο μεγάλων κρίσεων αποτελούν και δικές μας επιδιώξεις η καινοτομία και η εξωστρέφεια. Η ΕΑΑ βρίσκεται εδώ ώστε να διασφαλίσει ότι τα οφέλη να είναι προσβάσιμα σε όλους”.

Από την πλευρά της, η διευθύνουσα σύμβουλος κ. Αθήνα Χατζηπετρου τόνισε ότι “σε κάθε ευρώ που μοχλεύουμε βγαίνουν τρία στην ελληνική επιχειρηματικότητα, γεγονός που αποτελεί πολύ καλό δείκτη. Έχουμε κάτω από 0,5% μη εξυπηρετούμενα δάνεια”. Πρόσθεσε ότι “το data as a product είναι ένα εργαλείο ανάλυσης για το επιχειρείν για να δίνουμε πιο στοχευμένες λύσεις στις επιχειρήσεις”.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι το εργαλείο KYC ήδη λειτουργεί πιλοτικά από τον περασμένο Φεβρουάριο, είναι πλήρως διασυνδεδεμένο με την ΑΑΔΕ και τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ και ήδη έχει ελεγχθεί η λειτουργία του με τη συνεργασία της Τράπεζας Καρδίτσας. Πρόσθεσε ότι η διαδικασία είναι πολύ απλή, η αίτηση δεν διαρκεί περισσότερο από 5 λεπτά και γίνεται στη διεύθυνση kyc.hdb.gr.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα