ΕΛΣΤΑΤ: Εκτόξευση 16,2% στο β’ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με πέρυσι – Ποιοι τομείς στήριξαν την ανάπτυξη
Θετικό σημάδι για αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης για την ανάπτυξη φέτος δίνουν τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το β΄τρίμηνο του 2021, οπότε και ετέθη και πάλι σε κίνηση η οικονομία μετά το Lockdown.
- 07 Σεπτεμβρίου 2021 12:47
Με αύξηση 16,2% έκλεισε η πορεία του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο β΄ τρίμηνο του 2021 σε εποχικά διορθωμένη βάση έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2020, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε το μεσημέρι της Τρίτης η ΕΛΣΤΑΤ.
Σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 3,4%. Σε μη εποχικά διορθωμένη βάση, το ΑΕΠ αναπτύχθηκε κατά 16,4%.
Οι μεταβολές των κυριότερων μακροοικονομικών μεγεθών σε όρους όγκου με εποχική διόρθωση έχουν ως εξής:
1. Τριμηνιαίες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το 1oτρίμηνο του 2021
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με το 1oτρίμηνο του 2021.
- Oι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 2,9% σε σχέση με το 1oτρίμηνο του 2021. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 2,9%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 0,8%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 5,0% σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2021. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,8%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 19,8%.
2. Ετήσιες μεταβολές
- Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση κατά 12,1% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.
- Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 12,9% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020.
- Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,6% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 17,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 28,8%.
- Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση κατά 22,5% σε σχέση με το 2o τρίμηνο του 2020. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 19,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν κατά 35,2%.
Σταϊκούρας: Πάνω από 3,6% η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους
Η πορεία της ιδιωτικής και δημόσιας κατανάλωση, των επενδύσεων και των καθαρών εξαγωγών, αλλά και η συνεχή ανοδική τροχιά της βιομηχανικής παραγωγής, της μεταποίησης, της οικοδομικής δραστηριότητας αλλά και των τουριστικών αφίξεων δείχνουν, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα ότι η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι καλύτερη.
“Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 2ο τρίμηνο του 2021.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 16,2% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020.
Έτσι, για το 1ο εξάμηνο του 2021, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, περίπου στο 7%.
Επιβεβαιώνεται, συνεπώς, η ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Ανάκαμψη η οποία είναι μάλιστα ισχυρότερη έναντι των αρχικών προβλέψεων”. Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας σχετικά με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου του 2021.Παράλληλα συμπληρώνει:
“Η εξέλιξη αυτή, από τη μία πιστοποιεί την ορθότητα και την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης, και από την άλλη μάς επιβάλλει εγρήγορση και εντατικοποίηση των προσπαθειών.
Αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία όλων των συνιστωσών της εγχώριας ζήτησης, δηλαδή την ιδιωτική και δημόσια κατανάλωση, και ιδιαίτερα τις επενδύσεις, των καθαρών εξαγωγών, αλλά και τη συνεχή ανοδική τροχιά πρόδρομων δεικτών, όπως είναι το οικονομικό κλίμα, η βιομηχανική παραγωγή, η μεταποίηση, η οικοδομική δραστηριότητα, οι τουριστικές αφίξεις, δείχνουν ότι η πορεία του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι καλύτερη από τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής.
Συνεπώς, φαίνεται ότι η οικονομία και η ασκούμενη οικονομική πολιτική, μέσα στο ομιχλώδες παγκόσμιο περιβάλλον, διατηρούν σταθερά τον στρατηγικό προσανατολισμό τους, για γρήγορη επανάκτηση όσων χάθηκαν λόγω της πανδημίας, σημαντική βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών και περαιτέρω βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, επ’ ωφελεία όλων των πολιτών”.
Μητσοτάκης: Η ελληνική οικονομία παρουσιάζει ανάπτυξη που ξεπερνά τις προσδοκίες
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στα αγγλικά για την αύξηση του ΑΕΠ:
«Η ελληνική οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη κατά 16,2% σε ετήσια βάση το 2ο τρίμηνο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες. Ακόμη και σε μια περίοδο με μερικά lockdown, το τριμηνιαίο ΑΕΠ είναι ήδη πάνω από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Παραμένουμε συγκεντρωμένοι σε μεταρρυθμίσεις που παρέχουν ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και αυξάνουν το βιοτικό επίπεδο για όλους».
Το tweet:
Γεωργιάδης: Δικαίωση των προσπαθειών της κυβερνήσεως και του ελληνικού λαού
«Τα σημερινά αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν μεγάλη δικαίωση των προσπαθειών όχι μόνο της κυβερνήσεως αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού». Αυτό σημειώνει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε δήλωσή του για την αύξηση του ΑΕΠ το β’ τρίμηνο του 2021 κατά 16,2% συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2020, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ.
Ο ίδιος σημειώνει: «Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να επιτύχουμε ακόμη καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα στο μέλλον».
Αναλυτικά ο υπουργός δήλωσε:
«Τα σημερινά αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ αποτελούν μεγάλη δικαίωση των προσπαθειών όχι μόνο της Κυβερνήσεως αλλά ολόκληρου του ελληνικού λαού.
Σε επίπεδο ΑΕΠ τριμήνου, καταφέραμε όλοι οι Έλληνες να αναπληρώσουμε το σύνολο των απωλειών που έφερε η πανδημία στο ίδιο τρίμηνο του 2020:
ΑΕΠ β’ τριμήνου 2021: 45 δις 987 εκατ. ευρώ,
ΑΕΠ β’ τριμήνου 2019: 45 δις 972 εκατ. ευρώ
(σε δείκτες όγκου, εποχικά διαρθρωμένα στοιχεία).
Ξεπεράσαμε τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών και των οίκων αξιολόγησης, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (6η στους 27) και το κυριότερο, η οικονομική ανάπτυξη περιέχει χαρακτηριστικά υγιούς οικονομικής ανάπτυξης που θέτει τα θεμέλια για διαρκή και όχι παροδικά καλά οικονομικά αποτελέσματα:
– Αύξηση επενδύσεων κατά 12,9% (β’ τρίμηνο 2021/β’ τρίμηνο 2020)
– Αύξηση εξαγωγών αγαθών κατά 17,1% (β’ τρίμηνο 2021/β’ τρίμηνο 2020)
Δηλαδή η ανάπτυξη δεν στηρίζεται πλέον μόνο στην κατανάλωση και τον τουρισμό.
Συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για να επιτύχουμε ακόμη καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα στο μέλλον με σκοπό την ωφέλεια όλου του ελληνικού λαού από τη συλλογική μας αυτή επιτυχία».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις