Εν αναμονή της λίστας με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών – “Χαλαρό” το ενδιαφέρον για ρύθμιση χρεών

Εν αναμονή της λίστας με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών – “Χαλαρό” το ενδιαφέρον για ρύθμιση χρεών
Χρήματα ISTOCK

Πρώτη φορά το εν λόγω μέτρο αξιοποιήθηκε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ήταν το 2017. Η τελευταία δημοσιοποίηση λίστας με φυσικά πρόσωπα μεγαλοοφειλετών έγινε στις 10 Ιουλίου 2019 και στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 για νομικά πρόσωπα. 

Το πότε η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει ένα από τα όπλα κατά της φοροδιαφυγής και θα “πατήσει” το “μπουτόν” για τη δημοσιοποίηση των ονομάτων με τα στοιχεία των μεγαλοοιφελετών με χρέη άνω των 150.000 ευρώ στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία αναμένουν οι “παροικούντες την Ιερουσαλήμ”. Μια τέτοια κίνηση, αναμφισβήτητα, θα καταδείξει ότι υπάρχει αποφασιστικότητα για “μηδενική ανοχή” στα θέματα της φοροδιαφυγής.

Βέβαια, υπάρχει ένα “τεχνικό” ζήτημα, που αφορά στο ότι “τρέχουν” παράλληλα οι προθεσμίες για μια σειρά ρυθμίσεων, οπότε μένει να φανεί ποιοι και ποιες θα ενταχθούν σε αυτές. Άρα στη συνέχεια, θα μπορούν να αποκαλυφθούν τα ονόματα των “απρόθυμων” να συνεργαστούν.

Πάντως, σήμερα, θα έπρεπε, με βάση το πρόγραμμα, να αναρτηθούν οι σχετικές λίστες από την ΑΑΔΕ, με τα ονόματα των μεγαλοοφειλετών, διαδικασία που ακολουθείται, όμως, αφού οι μεγαλοοφειλέτες ενημερωθούν και επιλέξουν να μην τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Ωστόσο, με βάση πληροφορίες, φαίνεται να επιλέγεται η παράταση της δημοσιοποίησης.

Πρώτη φορά, πάντως, το εν λόγω μέτρο αξιοποιήθηκε στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ήταν το 2017. Η τελευταία δημοσιοποίηση λίστας με φυσικά πρόσωπα μεγάλοοφειλετών έγινε στις 10 Ιουλίου 2019 και στις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 για νομικά πρόσωπα. Στη συνέχεια, με αφορμή την πανδημία, το μέτρο δεν εφαρμόστηκε ενώ και πέρυσι με απόφαση του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου, δεν δημοσιοποιήθηκε η σχετική λίστα.

Υπενθυμίζεται ότι το όλο θέμα, αφορά χιλιάδες οφειλέτες οι οποίοι παρά τις οχλήσεις και τις προειδοποιήσεις από την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν εξόφλησαν ή δεν ρύθμισαν τα χρέη τους κατά τα έτη 2020, 2021, 2022 και 2023.

Να σημειωθεί ότι ήδη “τρέχουν”, όπως αναφέρθηκε δύο ρυθμίσεις χρεών έως και τα τέλη Ιουλίου και άρα κρίνεται ότι εφόσον υπάρχει αυτό το χρονικό όριο για να τακτοποιήσουν κάποιοι/ες τις οφειλές τους θα πρέπει να “κρατηθεί” η διαδικασία της δημοσιοποίησης και να δοθεί χρόνος στους οφειλέτες να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και να ρυθμίσουν τα χρέη τους, πριν κρεμαστούν στα “μανταλάκια”.

Οι διακανονισμοί

Στο μεταξύ, παρά το ότι υπάρχει ενημέρωση των φορολογουμένων για τις δυνατότητες ρυθμίσεων, το ενδιαφέρον έως τώρα εξακολουθεί να παραμένει υποτονικό.

Όπως αναφέρεται από παράγοντες της αγοράς τα “προαπαιτούμενα” και οι όροι που προβλέπονται αποκλείουν χιλιάδες οφειλέτες από τις ρυθμίσεις και από τη δυνατότητα να επανέλθουν σε μια κανονικότητα “πληρωμών”. Μένει, βέβαια, να φανεί εάν ο νέος υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης επανεξετάσει τους όρους δίνοντας ουσιαστικά μια νέα ευκαιρία σε όσους έχουν χρέη να καταφέρουν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Σημειώνεται ότι η προθεσμία για την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 36-72 και 120 δόσεων λήγει στις 31 Ιουλίου, αλλά μέχρι στιγμής οι φορολογούμενοι που έχουν επανενταχθεί στις παλαιές ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων καθώς και όσοι ακολούθησαν το νέο σχήμα των 36 ή 72 δόσεις για τις οφειλές της ενεργειακής κρίσης προσεγγίζουν τους 30.000 όταν τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι θα μπορούσαν πάνω από 200.000 οφειλέτες να επανενταχθούν στις παλαιές ρυθμίσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι αίτηση για επανένταξη στις παλαιές ρυθμίσεις έχουν υποβάλλει μόνο 20.800 φορολογούμενοι .Η συμμετοχή είναι ακόμη μικρότερη, στη ρύθμιση για τα χρέη της ενεργειακής κρίσης αφού έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν πληρώσει και την πρώτη δόση της ρύθμισης 9.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Πάντως τις επόμενες ημέρες αναμένεται οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ να απευθύνουν στους οφειλέτες να προειδοποίηση να προχωρήσουν σε ρυθμιση των οφειλών τους καθώς σε διαφορετική περίπτωση, θα είναι αντιμέτωποι με αναγκαστικά μέτρα εισπραξης, όπως είναι οι κατασχέσεις λογαριασμών και ακινήτων, αλλά και οι πλειστηριασμοί.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα