Ένα ‘κολασμένο’ Σαββατοκύριακο
Τα βλέμματα όλου του πλανήτη θα είναι τις επόμενες 48 ώρες καρφωμένα στην Ελλάδα
- 20 Ιουνίου 2015 07:35
της Σοφίας Δήμτσα
Στο ανώτατο επίπεδο της Ευρωζώνης και με την ελπίδα μέχρι τότε να μην υπάρξει πανικός στις τράπεζες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα επιχειρήσουν τη Δευτέρα να δώσουν λύση (;) στο ελληνικό δράμα, κάτι που δεν κατάφεραν επί μήνες οι «θεσμοί», το Eurogroup, οι διμερείς, επταμερείς και πενταμερείς συναντήσεις και όλες οι επαφές των αξιωματούχων ΕΕ και Δ.Ν.Τ.
Ωστόσο, από την εξίσωση λείπει ένας βασικός παρονομαστής: η συμφωνία στο πρόγραμμα και στα μέτρα που θα το υλοποιήσουν. Οι δανειστές έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα δεχθούν μόνο μικρές αξιόπιστες αλλαγές στις δικές τους προτάσεις, η κυβέρνηση από την άλλη διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να λάβει υφεσιακά μέτρα.
Ποσό εφικτό είναι να γεφυρωθούν αυτές οι διάφορες μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο; Αυτό θα φανεί από τις διαβουλεύσεις των επόμενων ωρών.
Διαβάστε ακόμα: Η μέρα που η Ευρώπη κράτησε ζωντανές τις ελληνικές τράπεζες
Όμως, αυτό που επισημαίνουν όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή τη διαπραγμάτευση, είναι πως και οι δύο πλευρές από την πρώτη στιγμή φάνηκε πως δεν θα υποχωρούσαν από τις θέσεις με τις οποίες προσήλθαν.
Για ποιο λόγο τότε τα μηνύματα από την ελληνική πλευρά ήταν ότι είμαστε κοντά σε συμφωνία; Είναι προφανές ότι το ποιος θα πάρει τον «μουτζούρη» της ρήξης είναι το παιχνίδι που παίζεται εδώ και πολύ καιρό. Η κυβέρνηση επιχειρεί να δείξει ότι κάνει προσπάθεια να συμφωνήσει, ενώ ποτέ δεν φάνηκε διατεθειμένη για συμφωνία, όπως λένε πηγές με άμεση γνώση της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να μη «φορτωθεί» την ευθύνη της ρήξης.
Από την άλλη και οι εταίροι, έκαναν απλώς ό,τι ήταν απαραίτητο για να μην κατηγορηθούν ότι δεν συνομιλούν με την αριστερή κυβέρνηση. Ωστόσο, ποτέ δεν υποχώρησαν ούτε γραμμή από τις αρχικές τους θέσεις.
Διαβάστε ακόμα: Fortune: Θα σώσει την Ελλάδα ο Βλαντιμίρ Πούτιν;
Η οικονομία σύρθηκε έτσι σε μια καταστροφική αδράνεια επί έξι μήνες, με την αβεβαιότητα, όσο περνούσε ο καιρός χωρίς συμφωνία, να «σκιάζει» κάθε δραστηριότητα. Το σκηνικό αποτυπώνεται πλήρως στο κύμα φυγής καταθέσεων, στην εκτίναξη των κόκκινων δανείων στο 41% του συνόλου, στο νέο ρεκόρ ληξιπρόθεσμων οφειλών, στη μείωση των φορολογικών εσόδων.
Είναι προφανές ότι η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο. Μένει όμως να αποδειχθεί ποια λύση τελικά θα επιλεγεί.
Η μπάλα είναι σίγουρα στο γήπεδο της κυβέρνησης, γιατί ακόμη και εάν οι ηγέτες της ευρωζώνης που το take it or leave it τη Δευτέρα, θα είναι εκείνη που και πάλι θα πρέπει να ζυγίσει τις συνέπειες της ρήξης έναντι των μέτρων.
Το σίγουρο είναι ότι το Σαββατοκύριακο που ξεκινάει αύριο θα είναι το πιο δύσκολο των τελευταίων δεκαετιών.
Διαβάστε ακόμα: Δύο Έλληνες στην ευρωπαϊκή λίστα με τους νέους ηγέτες
Πηγή: fortunegreece