Ενδεχόμενο δίμηνης παράτασης για προστασία της πρώτης κατοικίας
Το σενάριο της παράτασης για την προστασία της α΄κατοικίας, εξετάζουν κυβέρνηση και τράπεζες σε μια πρώτη προσπάθεια ελέγχου των συνεπειών του κορονοϊού στην οικονομία.
- 13 Μαρτίου 2020 06:15
Το ενδεχόμενο δίμηνης παράτασης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και μετά την 30η Απριλίου που ολοκληρώνεται, λόγω των συνεπειών που αναμένεται να προκαλέσει στην ελληνική οικονομία η πανδημία του κορονοϊού, έπεσε στο τραπέζι της χθεσινής ευρείας σύσκεψης που είχαν στο Υπουργείο Οικονομικών οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών με το οικονομικό Επιτελείο.
Παρά το γεγονός ότι οι τραπεζίτες δεν είναι ακόμη σε θέση να προσδιορίσουν με ακρίβεια τις συνέπειες και τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο κορονοϊός σε όλο το φάσμα της οικονομίας, ωστόσο συμφώνησαν με το οικονομικό επιτελείο να ξεκινήσει η εξειδίκευση και η καταγραφή των αναγκών, σύμφωνα πάντα με τα μέτρα που προανήγγειλαν χθες η ΕΚΤ και ο SSM.
Στη συνάντηση συζητήθηκε η τρέχουσα κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, έγινε μια πρώτη αποτίμηση των χθεσινών αποφάσεων της ΕΚΤ και εξετάστηκαν οι δυνατότητας των πιστωτικών ιδρυμάτων να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την πραγματική οικονομία. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές το πιστωτικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν πρόβλημα ρευστότητας και άρα η χρηματοδότηση των λεγόμενων «καλών» πελατών θα συνεχιστεί κανονικά. Ωστόσο αναγνωρίζοντας ότι οι συνέπειες του κορονοϊού θα είναι σημαντικές σε βάθος χρόνο, οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να προετοιμάσουν τα πρώτα μέτρα αντίδρασης.
Τα πρώτα μέτρα αντίδρασης
Συγκεκριμένα στη χθεσινή συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών έπεσε στο τραπέζι το ενδεχόμενο η ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει στο Eurogroup της Δευτέρας δίμηνη παράταση για το καθεστώς προστασίας της κατοικίας που λήγει στο τέλος Απριλίου. Ήδη με κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας Βασίλη Κικίλια και Δικαιοσύνης Κωνσταντίνου Τσιάρα, αναστέλλεται προσωρινά, πανελλαδικά και μερικά από σήμερα, Παρασκευή, 13 Μαρτίου, έως και 27 Μαρτίου, η λειτουργία όλων των δικαστηρίων (Διοικητικών, Πολιτικών, Ποινικών και Στρατιωτικών), των Εισαγγελιών της χώρας, καθώς και η διεξαγωγή πλειστηριασμών, για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας και προς αποφυγή κινδύνου εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού.
Παράλληλα τα τραπεζικά επιτελεία επεξεργάζονται, για τις περιπτώσεις εκείνων των πελατών που δεν θα μπορέσουν να ανταποκρίνονται με συνέπεια στις δανειακές τους υποχρεώσεις, να υπάρξει μια άτυπη παράταση που θα επιτρέπει την μετάθεση πληρωμών με βάση πάντα τις ανάγκες που θα προκληθούν και το μέγεθος των συνεπειών του κορονοϊού.
Όπως ισχυρίζονται στο news247.gr υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη η κυβέρνηση και οι τράπεζες βρίσκονται σε στενή συνεργασία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κορονοϊού στις τράπεζες και τις επιχειρήσεις και κατά την διάρκεια της χθεσινής συνάντησης αλλά και των προηγούμενων έχει γίνει γόνιμη συζήτηση με τον υπουργό Οικονομικών πως θα γίνει η διαχείριση του θέματος.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ακόμη είναι πρόωρη η όποια κουβέντα για πιθανά μέτρα που σχετίζονται με τα δάνεια επιχειρήσεων και νοικοκυριών και θεωρούν παράγοντα εξελίξεων το Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας, όπου αναμένονται πρωτοβουλίες και μέτρα στήριξης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Ενδεικτικό τέλος της σημασίας που δίνει η Κυβέρνηση σε αυτές τις συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών είναι το γεγονός ότι στην χθεσινή συνάντηση εκτός του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα, συμμετείχαν ακόμη από κυβερνητικής πλευράς, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδη, οι υφυπουργοί Οικονομικών κ.κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης και Γιώργος Ζαββός ο Υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Ακης Σκέρτσος ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Θάνος Πετραλιάς και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Μιχάλης Αργυρός.