ΕΝΦΙΑ – Φόρος εισοδήματος: Έρχεται το σχέδιο για πληρωμές “με το μήνα”
Με περισσότερες δόσεις σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο να διευκολύνει τους πολίτες, στην πληρωμή του ΕΝΦΙΑ και του φόρου εισοδήματος.
- 25 Νοεμβρίου 2021 06:43
«Φόρο με το μήνα» θα καλούνται να καταβάλουν από το νέο έτος οι φορολογούμενοι, καθώς με βάση τον προωθούμενο σχεδιασμό, αναμένεται να πολλαπλασιαστούν οι δόσεις τόσο για τον ΕΝΦΙΑ, αλλά και για τον φόρο εισοδήματος. Έτσι, όσοι επιλέγουν τις τμηματικές καταβολές και όχι την εφάπαξ πληρωμή, τόσο του ΕΝΦΙΑ όσο και του φόρου εισοδήματος θα έχουν, μεν, χαμηλότερες πληρωμές ανά μήνα, αλλά και ένα καλεντάρι πληρωμών που δε θα πρέπει να ξεχνούν.
Αναλυτικά, με βάση όσα αναφέρει η Κομισιόν στην 12η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, στη βάση βέβαια, της ενημέρωσης που έχει από το οικονομικό επιτελείο, η καταβολή του ΕΝΦΙΑ του 2022 θα ξεκινήσει από το Μάρτιο, εκτός πάντα απροόπτων.
«Οι Αρχές εργάζονται ακόμα για την ολοκλήρωση της δημοσιονομικά ουδέτερης μεταρρύθμισης του ΕΝΦΙΑ. Έδωσαν ένα χρονοδιάγραμμα, με το οποίο έρχεται μπροστά η εκκαθάριση του φόρου για το 2022, με τις πρώτες δόσεις να ξεκινάνε το Μάρτιο», αναφέρει χαρακτηριστικά η Έκθεση, παραπέμποντας ουσιαστικά σε εκκίνηση των πληρωμών μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία καταβολών του ΕΝΦΙΑ 2021, στο τέλος Φεβρουαρίου του 2022.
Ο αριθμός δόσεων
Μένει βέβαια να ξεκαθαριστεί ο αριθμός των δόσεων. Δηλαδή εάν θα «κρατηθεί» ο ορίζοντας ολοκλήρωσης των καταβολών το Φεβρουάριο κάθε επόμενου χρόνου, ή θα επιλεγεί να ολοκληρώνεται η πληρωμή με το τέλος του εκάστοτε τρέχοντος έτους, δηλαδή το Δεκέμβριο. Δηλαδή εάν θα επιλεγεί η πληρωμή να γίνεται σε 10 ή 11 μηνιαίες δόσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εάν η εκκίνηση των καταβολών των ετήσιων βασικών φορολογικών υποχρεώσεων γίνει με τον ΕΝΦΙΑ, ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρξει περιπλοκή με τις εκπτώσεις που έχει ο φόρος για τα ακίνητα και βασίζονται στο ετήσιο δηλωθέν εισόδημα. Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα προηγείται η εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος και ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ κι έτσι η φορολογική αρχη γνωρίζει το εάν κάποιος ή κάποια δικαιούται έκπτωσης ΕΝΦΙΑ. Εναλλακτικά έτσι εξετάζεται η εφαρμογή του μοντέλου που ακολουθείται στην καταβολή κοινωνικών επιδομάτων, δηλαδή, ο υπολογισμός εκπτώσεων- απαλλαγών με βάση τα δηλωθέντα κατά το προηγούμενο έτος εισοδήματα και η προώθηση της τελικής εκκαθάρισης μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων του τρέχοντος έτους.
Νέα δομή
Το βέβαιο πάντως είναι ότι θα πρέπει, η νέα δομή του φόρου, στη βάση των εξαγγελιών της κυβέρνησης, να έχει περάσει με νόμο στις αρχές του επόμενου έτους. Εν τω μεταξύ θα πρέπει να κλείσουν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν και έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση της επίπονης τεχνικής άσκησης προσομοίωσης, με βάση τις εισαγωγές νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού τιμών, αλλά και τις νέες αναθεωρημένες τιμές ζώνης για ήδη ενταγμένες στο σύστημα περιοχές.
Να σημειωθεί, βέβαια, ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή, όταν και άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες, ότι ο δημοσιονομικός χώρος που θα προκύψει από την αύξηση των τιμών ζώνης και την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού των τιμών των ακινήτων σε 3.643 ζώνες θα χρησιμοποιηθεί για παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ που θα εξουδετερώσουν τις επιβαρύνσεις για τους περισσότερους φορολογούμενους.
Το σχέδιο
Σύμφωνα, πάντα, με το σχεδιασμό η κλίμακα του νέου ΕΝΦΙΑ θα έχει περισσότερους συντελεστές που θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του, ενώ σε αυτή θα ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος για τα φυσικά πρόσωπα ο οποίος θα υπολογίζεται ξεχωριστά για κάθε ακίνητο.
Επίσης, σε σχέση με τους εκπτωτικούς συντελεστές εξετάζεται να διευρυνθούν ώστε να εξουδετερώσουν τυχόν μεγάλες αυξήσεις. Υπενθυμίζεται ότι προβλέπεται έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, που ξεκινά από το 30% για περιουσία έως 60.000 ευρώ, 27% για περιουσία από 60.000 έως 80.000 ευρώ και 25% για περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%. Επίσης αναμένεται να διατηρηθούν οι εκπτώσεις % και 100% για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.
Πάντως, οι ιδιοκτήτες με ακίνητα που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό ,αλλά και αρκετοί άλλοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα. Άλλωστε είναι δύσκολο να υπηρετηθεί ο στόχος και να «κρατηθεί» το ύψος των εισπράξεων και να «απορροφηθούν» οι αυξήσεις και να ισχύσουν νέες αυξημένες τιμές. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον προϋπολογισμό 2022 που κατατέθηκε στη Βουλή, τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ του 2022 θα είναι λιγότερα κατά 60 εκατ. ευρώ, στα 2,503 δισ. ευρώ από 2,563 δισ. ευρώ
Φόρος εισοδήματος
Παράλληλα, μαζί με τον ΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει αύξηση των μηνιαίων δόσεων και για το φόρο εισοδήματος. Έτσι, προγραμματίζει να γίνεται η έναρξη των πληρωμών από τον Απρίλιο ή τον Μάιο και η ολοκλήρωση τους τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους. Για να γίνει αυτό βέβαια η ηλεκτρονική πύλη για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα πρέπει να ανοίγει από τις αρχές Μαρτίου με τις βεβαιώσεις με τα στοιχεία που προσυμπληρώνονται στη φορολογική δήλωση (μισθοί, συντάξεις, επιδόματα, τόκοι καταθέσεων, δάνεια κ.α ) να κατατίθενται μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Βέβαια και τα χρόνια της πανδημίας, ο στόχος ήταν να ανοίγει η πλατφόρμα ήδη από τα μέσα της Άνοιξης ωστόσο λόγω των καταστάσεων προωθούνταν αναβολές.
Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι με βάση τον προϋπολογισμό για το 2022 οι εισπράξεις από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων αυξάνονται κατά 653 εκ. ευρώ στα 10,352 δις. ευρώ έναντι 9,699 δις. ευρώ φέτος. Συνολικά για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ο φόρος εισοδήματος θα ανέλθει στα 15,348 δις. ευρώ από 10,040 δις. ευρώ δηλαδή θα είναι αυξημένος κατά 1,3 δις. ευρώ.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις