Εντατικοποίηση των ρυθμίσεων περιμένουν οι τράπεζες

Εντατικοποίηση των ρυθμίσεων περιμένουν οι τράπεζες
According to leaked information some 25 European Banks had failed the health check of the European Central Bank. These banks will have until November 10 to fill in capital shortfalls. The same info states that Greece has two of it's major Banks failing the stress test. The actual report is due on Sunday, October 26. In Athens, on Oct. 25, 2014 / , 25 . . 26 . , 25 , 2014 Menelaos Myrillas / SOOC

"Ανάβουν οι μηχανές" για μια πιο δυναμική περίοδο ρυθμίσεων δανείων, μετά από μια παγωμένη περίοδο «ρελαντί» που το κοινό επί της ουσίας απείχε από τις τράπεζες, όσο το μέτωπο της αξιολόγησης παρέμενε ανοιχτό

Σε «επανεκκίνηση» της δυναμικής διαχείρισης των κόκκινων δανείων, προσβλέπει η αγορά, ευθύς αμέσως με την ολοκλήρωση της συμφωνίας της β’ αξιολόγησης και με τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων, αναφορικά με τον εξωδικαστικό διακανονισμό και το θέμα της τραπεζικής «απιστίας» – θέματα που ήδη είναι στο τελικό στάδιο για να ισχύσουν.

Τους πρώτους μήνες του έτους και μέχρι την περίοδο του Πάσχα, το συναλλακτικό κοινό άλλαξε άρδην τη συμπεριφορά του.  Άρχισε να γίνεται απρόθυμο να ρυθμίσει τα δάνειά του, από τη μια πλευρά προσδοκώντας ίσως σε «ασυλία» από νέα νομικά πλαίσια και από την άλλη πλευρά, είχε επηρεασθεί από μια αρνητική ψυχολογία  λόγω συνεχών αναβολών στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αυτό επηρέασε όχι μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι αφορούν ένα ποσοστό της τάξεως του 10 – 12% του συνόλου των δανειοληπτών, αλλά και τους πιο συνεπείς.  Συνήθως, ένα ποσοστό 50% προσέρχεται από μόνο του στις τράπεζες για να ρυθμίσει τα δάνειά του, τουλάχιστον στο στάδιο της διερεύνησης και των ερωτήσεων και ένα υπόλοιπο 50%, περιμένει από την ίδια την Τράπεζα να το προσεγγίσει.

Η αναλογία αυτή άλλαξε και ήρθαν…τα «πάνω – κάτω» στο μέτωπο των ρυθμίσεων. Ευτυχώς, τις τελευταίες ημέρες, παρατηρείται μια θετική ανατροπή του τοπίου που μόλις περιγράφηκε, με τις τράπεζες να αισιοδοξούν ότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται τώρα στην αγορά, με τη Συμφωνία προ των πυλών, δημιουργούν προϋποθέσεις για εντατικοποίηση των ρυθμίσεων.

 

«Δεν θα δούμε θεαματικά αποτελέσματα σε ένα έτος», εκτιμά ανώτατος τραπεζικός παράγοντας, «αλλά του 2017 θα είναι σαφώς έτος προετοιμασίας. Θα βάλουμε τα δυνατά μας, θα προωθήσουμε τις ρυθμίσεις, θα κυνηγήσουμε τους κακοπληρωτές από άποψη και θα πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει για τις επισφάλειες». Ομως, όπως εκτιμά η ίδια πηγή, η διαδικασία δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε γρήγορη.

Θα πάρει χρόνο, αλλά, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε …«θα ξεχωρίσει η ήρα από το σιτάρι!».  Που σημαίνει, ότι θα αλλάξει άρδην και θα γίνει πιο ουσιαστικός ο τρόπος που «δουλεύουν» τα κόκκινα δάνεια και τα ήδη ρυθμισμένα. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό , το μεγάλο πρόβλημα των τραπεζών είναι ότι ένα ποσοστό –χοντρικά της τάξεως του 30% – ξανακαθίσταται επισφαλές, μετά από ένα χρόνο ρύθμισης.

Χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση οικονομολόγων, ότι σε καμία χώρα δεν έχει λυθεί το πρόβλημα των επισφαλειών, όταν η οικονομία τους είναι σε ύφεση. Πολύ πρόσφατο και σχετικό παράδειγμα σε αυτό, είναι το γεγονός ότι στην ευρωζώνη, εκεί όπου τα προβλήματα είναι μεγάλα, η διαχείριση των κόκκινων δανείων παραμένει βραχνάς.

Για παράδειγμα, στην Ισπανία το πρόβλημα με τα επισφαλή δάνεια εξακολουθεί να είναι μεγάλο και να μην έχει υπάρξει ακόμη «φως στο τούνελ», με την Ιταλία να μην έχει σημειώσει επίσης μεγάλη πρόοδο (με εξαίρεση τη Unicredit, που αναγκάσθηκε να πουλήσει δάνεια ύψους 17,7 δισ ευρώ και να αντλήσει κεφάλαια, όπως ανέφερε σχετικά το Reuters). Σε όλη την ευρωζώνη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ, ρυθμίστηκαν 931 δισ ευρώ κόκκινα δάνεια στο τέλος του 2016, έναντι 972 δισ ευρώ στο τέλος του γ τριμήνου πέρυσι.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα