“Επαναθέρμανση” για τις έρευνες υδρογονανθράκων με πιθανή έλευση νέων “παικτών”

“Επαναθέρμανση” για τις έρευνες υδρογονανθράκων με πιθανή έλευση νέων “παικτών”
Ερευνητικές γεωτρήσεις για ανεύρεση υδρογονανθράκων (φωτογραφία αρχείου) Eurokinissi

Οι πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού (τόσο στη Βουλή, όσο και μετά τη Σύνοδο Κορυφής), έχουν δημιουργήσει εκτιμήσεις για πιθανή που δεν έχει μέχρι τώρα γίνει γνωστή.

Νέα «σημάδια» επανεκκίνησης αποκτά το εγχώριο πρόγραμμα υδρογονανθράκων και η αναζήτηση πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες Ελληνικά Πετρέλαια και Energean δρομολογούν την πραγματοποίηση της πρώτης φάσης των σεισμικών ερευνών στο θαλάσσιο μπλοκ 2 στο Ιόνιο Πέλαγος, 30 χιλιόμετρα δυτικά της Κέρκυρας.

Η πρόσκτηση των δισδιάστατων δεδομένων θα πραγματοποιηθεί στο επόμενο χρονικό «παράθυρο», το οποίο «ανοίγει» τον Νοέμβριο του 2022, καθώς οι σεισμικές μελέτες διεξάγονται πάντοτε στο διάστημα Νοεμβρίου έως Απριλίου, ώστε να μην συμπίπτουν με την περίοδο αναπαραγωγής των θηλαστικών, αλλά και με την τουριστική περίοδο. Έτσι, το μπλοκ 2 θα γίνει το τρίτο θαλάσσιο «οικόπεδο» στο οποίο ξεκινούν έρευνες, παίρνοντας τη σκυτάλη από το «μπλοκ 10» (Κυπαρισσιακός Κόλπος) και το μπλοκ «Ιόνιο», στα οποία οι σεισμικές καταγραφές ολοκληρώθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες από την εταιρεία Shearwater, για λογαριασμό των ΕΛΠΕ.

Οι παραπάνω κινήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της αναθέρμανσης του εγχώριου κλάδου upstream, σε μία περίοδο όπου με την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναγορεύεται σε βασική προτεραιότητα και για τη χώρα μας (όπως και για την υπόλοιπη Ευρώπη) η ενίσχυση της ενεργειακής αυτονομίας. Επομένως, ο τυχόν εντοπισμός αξιοποιήσιμων εγχώριων κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα συνέβαλε δραστικά προς αυτή την κατεύθυνση, με δεδομένο ότι το αέριο προορίζεται να αποτελέσει το «καύσιμο-γέφυρα» για την ενεργειακή μετάβαση.

Ωστόσο οι πρόσφατες αναφορές του πρωθυπουργού (τόσο στη Βουλή, όσο και μετά τη Σύνοδο Κορυφής), ο οποίος έχει προαναγγείλλει και διεξοδικότερες ανακοινώσεις, έχουν δημιουργήσει εκτιμήσεις για πιθανή εξέλιξη στο θέμα των υδρογονανθράκων που δεν έχει μέχρι τώρα γίνει γνωστή.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, πιθανόν να είναι στόχος η είσοδος παίκτη ή παικτών στα θαλάσσια blocks «Ιόνιο» και «10 – Κυπαρισσιακός Κόλπος» στα οποία μισθωτής είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια. Ο ελληνικός ενεργειακός όμιλος, μετά την αποχώρηση της ισπανικής Repsol από το «Ιόνιο», φέρεται να βρίσκεται σε αναζήτηση εταίρου προκειμένου να μοιράσει το κόστος των διαδικασιών της έρευνας των συγκεκριμένων περιοχών αλλά και να διαθέτει την κατάλληλη εμπειρία για τις γεωτρήσεις που θα απαιτηθούν μελλοντικά.

Τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που διενήργησαν τα ΕΛ.ΠΕ. πρόσφατα με το σεισμογραφικό σκάφος «SW COOK» θα αποτελέσουν πιθναόν το δέλεαρ για την προσέλκυση επενδυτών. Στην περίπτωση, βέβαια, που αυτά είναι ενθαρρυντικά ως προς την ύπαρξη πιθανοτήτων για κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να άρει κάποια διοικητικά εμπόδια που αφορούν υπάρχουσες παραχωρήσεις προκειμένου να «τρέξουν» οι επόμενες εργασίες της αξιοποίησης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου. Μια τέτοια ενδεικτική περίπτωση είναι η παραχώρηση «Κατάκολο» της Energean. Για περισσότερα από τρία χρόνια εκκρεμεί η υπογραφή της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων προκειμένου η εταιρεία να προχωρήσει στην παραγωγή κοιτάσματος φυσικού αερίου 1 δισ. κυβικών μέτρων.

Εκκρεμότητα υπάρχει επίσης και στις πλέον ελπιδοφόρες ως προς την ύπαρξη αξιόλογων κοιτασμάτων φυσικού αερίου «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης» των TotalEnergies – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ. Οικολογικές οργανώσεις έχουν προσφύγει στο ΣτΕ σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Το ΣτΕ έχει αναβάλει για τέταρτη φορά την εκδίκαση της υπόθεσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα