Επενδυτική βαθμίδα από Moody’s για Eurobank και Εθνική

Επενδυτική βαθμίδα από Moody’s για Eurobank και Εθνική
ISTOCK

Τα οφέλη της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας της ελληνικής οικονομίας "δέρπουν" οι τράπεζες.

Σε επενδυτική βαθμίδα οδήγησε η Moody’s δύο από τις ελληνικές τράπεζες την Eurobank και την Εθνική πριν δώσει επενδυτική βαθμίδα στην ελληνική οικονομία.

Το προφίλ της Eurobank αναβαθμίστηκε σε ba2 από b1, και οι μακροπρόθεσμες καταθέσεις της (κεντρική αξιολόγηση ) αναβαθμίστηκαν σε Baa3 από Ba2 ενώ η αναβάθμιση των ανεξόφλητων χρεώσεων σε Ba1 από Ba3. Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Eurobank κατά δύο βαθμίδες ενσωματώνει την αποδεδειγμένη ικανότητά της τράπεζας να δημιουργεί οργανικά κεφάλαια τα τελευταία τρίμηνα και να ενισχύει σημαντικά τα κέρδη της.

Η Εθνική αναβαθμίστηκε σε ba2 από b1, ενεργοποιώντας την αναβάθμιση των μακροπρόθεσμων καταθέσεων (κεντρική αξιολόγηση) σε Baa3 από Ba2- επενδυτική βαθμίδα- και η αναβάθμισή της σε Ba1 από Ba3.

Η αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Εθνικής λαμβάνει υπόψη τις ισχυρότερες μετρήσεις κεφαλαίου της στην αγορά με δείκτη CET1 17,3% τον Ιούνιο του 2023, γεγονός που παρέχει στην τράπεζα την υψηλότερη ικανότητα απορρόφησης απωλειών μεταξύ των ανταγωνιστών της.

Η AlphaBank αναβαθμίστηκε σε ba3 από b1, οι μακροπρόθεσμες καταθέσεις της (κεντρική αξιολόγηση) αναβαθμίστηκαν σε Ba1 από Ba2 ενώ το ανώτερο μη εξασφαλισμένο χρέος της τράπεζας αναβαθμίστηκε σε Ba2 από Ba3. Η τράπεζα έχει σχέδια να βελτιώσει περαιτέρω την ποιότητα του ενεργητικού.  

Η Τράπεζα Πειραιώς αναβαθμίστηκε σε ba3 από b2, ενώ οι μακροπρόθεσμες καταθέσεις της αναβαθμίστηκαν σε Ba1 από Ba3 και το ανώτερο ακάλυπτο χρέος της αναβαθμίστηκε σε Ba2 από B1.

Τα υψηλότερα επίπεδα αξιολόγησης λαμβάνουν υπόψη την αποκλιμάκωση των κόκκινων δανείων με έναν δείκτη 5,5% τον Ιούνιο με μια σειρά από ενέργειες στο πλαίσιο του σχεδίου καθαρισμού.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα