Επενδυτική βαθμίδα: Το “καλεντάρι” των αξιολογήσεων και ο αγώνας δρόμου για την ανάκτησή της
Μια αναβάθμιση, ειδικά, πριν τις εκλογές θα έδινε οικονομικό και πολιτικό αέρα στην κυβέρνηση καθώς θα ξεκλείδωνε επενδύσεις.
- 28 Δεκεμβρίου 2022 06:27
Σε πολιτικό στόχο πρώτης προτεραιότητας έχει αναβιβαστεί η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το νέο έτος από την κυβέρνηση που προσβλέπει σε σημαντικά οφέλη από μια πιθανή εξέλιξη το επόμενο διάστημα.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στη συζήτηση του Προϋπολογισμού πριν δυο εβδομάδες, το 2023 θα είναι καλύτερο από το 2022, εξίσου δυναμικό και εξίσου ελπιδοφόρο ολοκληρώνοντας έτσι τον πρώτο θετικό κύκλο μιας πραγματικά νέας Ελλάδας. “Ανάπτυξη στην οικονομία αλλά και φροντίδα στην κοινωνία. Με γενναίες μεταρρυθμίσεις αλλά και με συνετές σταθμίσεις” τόνισε λέγοντας: “Αυτές οι αρχές διαπνέουν τον τέταρτο προϋπολογισμό της κυβέρνησής μας. Δυστυχώς τον τρίτο σε συνθήκες διεθνών κρίσεων αλλά τον πρώτο μετά από 12 χρόνια με αποκλειστικά εθνική σφραγίδα και έξω από το στενό πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας”.
“Στο τέλος του 2023 ο δημόσιος πλούτος θα έχει αυξηθεί κατά 45 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Στη διεθνή ύφεση λοιπόν εμείς συνεχίζουμε να απαντάμε με ανάπτυξη. Όχι όμως μόνο με ποσοτική μεγέθυνση αλλά και ποιοτική αναβάθμιση καθώς διαφοροποιείται ο ίδιος ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας μας”, τόνισε ο Πρωθυπουργός εστιάζοντας στις εξαγωγές και τις ξένες επενδύσεις. “Πίσω από αυτούς τους αριθμούς κρύβεται ουσιαστικά η αναγέννηση της ελληνικής μεταποίησης” προσέθεσε δίνοντας το στίγμα μιας εθνικής αλλά και προσωπικής στόχευσης.
Τα κέρδη
Ουσιαστικά μια αναβάθμιση, ειδικά, πριν τις εκλογές θα έδινε οικονομικό και πολιτικό αέρα στην κυβέρνηση καθώς θα ξεκλείδωνε επενδύσεις που είναι άκρως αναγκαίες σε μια περίοδο που ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να είναι πάνω από τον κοινοτικό μέσο όρο αλλά άκρως αναιμικός για τα δεδομένα της χώρας. Επίσης θα απομείωνε τα κόστη δανεισμού που εσχάτως λόγω της κρίσης είναι άκρως ανοδικά ενώ θα άνοιγε την πόρτα σε πολλά κεφάλαια που μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις αναζητούν διέξοδο σε νέες ασφαλείς αγορές με προοπτική.
Τούτων, δοθέντων, ενδεχομένως, οι ενδείξεις από το καλεντάρι των αξιολογήσεων να δείξουν και την ημερομηνία των εκλογών, έστω κι αν το σενάριο για αναβάθμιση τους πρώτους μήνες του 2023 χαρακτηρίζεται ότι έχει λίγες πιθανότητες υλοποίησης. Χωρίς αμφιβολία μια αναβάθμιση δίνει πολιτικό αέρα, αν και βέβαια τα απτά οφέλη στον πολίτη πάντα αργούν να φανούν και βέβαια δεν είναι και αυτονόητα, εν μέσω ακρίβειας και έντονου πληθωρισμού.
Οι δυσκολίες
Με βάση, πάντως, όσα προκύπτουν από κύκλους διεθνών αναλυτών η όποια αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στην κατηγορία επενδυτική τοποθετείται προς το τέλος της επόμενης χρονιάς καθώς αναμένεται να συνεκτιμήσει και τα όποια πολιτικά ρίσκα προκύψουν από τις εκλογές. Και βέβαια πάντα η “πολιτική” αξιοποίηση δεν είναι και κάτι που αγαπούν οι αγορές έστω κι αν η σημερινή κυβέρνηση έχει μια ισχυρή σχέση με αυτές, μέσα από ένα ευρύ πλαίσιο “δεσμών” που έχει χτίσει.
Τα “συν”
Σε κάθε περίπτωση στα συν της χώρας είναι η εκπεφρασμένη άποψη των βασικών δύο μονομάχων για δημοσιονομική προσήλωση στις δεσμεύσεις έναντι των Βρυξελλών. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ το έχει καταδείξει στο κυβερνητικό του παρελθόν ενώ η τωρινή ηγεσία του Υπ. Οικονομικών έχει τονίσει με κάθε τρόπο ότι έχει στόχο να “μαζέψει” του χρόνου το φετινό έλλειμμα του 1,6% του ΑΕΠ και να περάσει σε πρωτογενές πλεόνασμα, δίνοντας σήμα στις αγορές.
Επιπλέον θετικά για την έξωθεν εικόνα λειτουργούν και το ότι εξήλθε η χώρα από την ενισχυμένη εποπτεία και έγινε και η πρόωρη αποπληρωμή δανείων προς το ΔΝΤ και των διμερών από τα κράτη μέλη ύψους 2,7 δισ. ευρώ.
Στα θετικά είναι, βέβαια, ότι η Ελλάδα έχει ένα μακρύ διάστημα “ασφάλειας” για το χρέος, έως και το 2032, χωρίς να έχει κίνδυνο για ένα πιστωτικό γεγονός, αλλά και με δανειακές ανάγκες χαμηλές αφού π.χ. για το 2023 δεν ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ.
Οι ημερομηνίες
Πρώτο σήμα για τις διαθέσεις, πάντως, των αγορών αναμένεται να έρθει από τη Fitch, η οποία στις 14 Ιανουαρίου 2023 είναι προγραμματισμένο να δείξει τις προθέσεις για την πορεία της χώρας και βέβαια την προσέγγιση της επενδυτικής βαθμίδας. Εκεί θα καταφανεί το τι πιστεύει ο διεθνής οίκος για την πορεία της οικονομίας, τις δημοσιονομικές προοπτικές και τη διαχειρισιμότητα του δημόσιου χρέους. Ο ίδιος οίκος, σε περίπτωση “αφωνίας” για επενδυτική βαθμίδα τον Ιανουάριο, θα αποφανθεί σχετικά και πάλι στις 9 Ιουνίου και 1η Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η Fitch έχει κατατάξει τη χώρα κατηγορία «ΒΒ».
Στη συνέχεια ο καναδικός οίκος DBRS στις 10 Μαρτίου αναμένεται να βγάλει την “ετυμηγορία” του. Ήδη, έχει βάλει τη χώρα ένα σκαλοπάτι πριν από την επενδυτική βαθμίδα στην κατηγορία «BB (high)» με «σταθερές προοπτικές». Η δεύτερη αξιολόγηση είναι προγραμματισμένη για τις 15 Σεπτεμβρίου.
Ιδιαίτερα κομβική είναι η έκθεση της Moody’s στις 17 Μαρτίου, καθώς φέτος, στις αξιολογήσεις δεν έδωσε σήμα ανόδου, έχοντας τη χώρα τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική στην κατηγορία «Ba3» σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους. Η Ελλάδα έχει άλλη μία ευκαιρία με τη Moody’s στις 15 Σεπτεμβρίου. Στις 21 Απριλίου έχει σειρά η Standard & Poor’s και στις 20 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η δεύτερη έκθεση της S&P.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις