Επί τάπητος ενέργεια και υπερταμείο

Επί τάπητος ενέργεια και υπερταμείο
Negotiation of the government with the technical teams on the second review of the third bailout program at the Hilton Hotel, Athens, Greece on February 28, 2017. / - Hilton, , 28 2017. Menelaos Myrillas / SOOC

Εντατικοποιοούνται οι συζητήσεις με τους δανειστές. Θέματα της πρώτης μέρας των συζητήσεων που ξεκίνησαν το απόγευμα η ενέργεια και το υπερταμείο. Στα χέρια της ελληνικής πλευράς τα δύο προσχέδια των μνημονίων

“Τα κείμενα από ΕΕ και ΔΝΤ τα έχουμε πάρει. Σήμερα θα συζητήσουμε μόνο τα θέματα της ενέργειας και του υπερταμείου, ενώ από την Τετάρτη ξεκινάμε κανονικά με την συνάντηση προετοιμασίας” σημείωσε το απόγευμα της Τρίτης υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, την ώρα που προσερχόταν στην πρώτη σύσκεψη με τους θεσμούς.

Τα δύο προσχέδια μνημονίων, το αναθεωρημένο μνημόνιο της ΕΕ και το προσχέδιο του μνημονίου με το ΔΝΤ έχουν σταλεί στις ελληνικές αρχές από τη Δευτέρα και θα συμπληρωθούν στις επαφές των επόμενων ημερών, ενώ η αναβολή κατά μία μέρα της αξιολόγησης εφ όλης της ύλης οφείλεται στο γεγονός ότι η ομάδα του ΔΝΤ και η επικεφαλής κ.Ντέλια Βελκουλέσκου αναμένεται στην Αθήνα αργά σήμερα το βράδυ.

Αυτό σημαίνει ότι από την Τετάρτη θα ανοίξει όλη η ατζέντα των θεμάτων και στα θέματα που χρειάζονται νομοθέτηση (συντάξεις, αφορολόγητο, αντίμετρα) αλλά και για αυτά που απαιτούνται δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά που θεωρούνται  “διαρθρωτικά”.

Σημειώνεται ότι η συμπλήρωση των κειμένων συμφωνίας ΕΕ και το ΔΝΤ, προϋποθέτει την οριστικοποίηση των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ για την διετία 2019 -2020 με δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για αποκρατικοποιήσεις και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Τέλος σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ανάλογα με τη πορεία των συζητήσεων που θα διεξαχθούν με τα τεχνικά κλιμάκια η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να συγκληθεί υπό τον Αλέξη Τσίπρα, όπου θα δοθούν στους βουλευτές και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα απαραίτητα επιχειρήματα για τη ψηφοφορία που θα έρθει στη Βουλή. Το πακέτο των αντίμετρων αναμένεται να αποτελέσει το βασικό κίνητρο και όλο το επόμενο διάστημα θα αναδεικνύεται ως το μεγάλο κέρδος της κυβέρνησης από την πολύμηνη διαπραγμάτευση.

Στα «όπλα» της κυβέρνησης είναι και το γεγονός πως Κομισιόν και Eurostat επιβεβαίωσαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε το 4,19% τους ΑΕΠ έναντι στόχου 0,5%.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα