Επίδομα θέρμανσης: Διαπραγμάτευση για μεγαλύτερη βοήθεια σε ορεινές και βόρειες περιοχές

Επίδομα θέρμανσης: Διαπραγμάτευση για μεγαλύτερη βοήθεια σε ορεινές και βόρειες περιοχές
Οχήματα διανομής πετρελαίου θέρμανσης, Αρχείο EUROKINISSI

Η αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τις ορεινές και της βόρειες περιοχές είναι το τελευταίο θέμα συζήτησης για το 2018 του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς.

Η καθυστέρηση στην έκδοση της απόφασης που θα καθορίζει τα κριτήρια και το ανώτερο ύψος του επιδόματος θέρμανσης αυτή τη φορά μπορεί να είναι για καλό.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να πείσει τους θεσμούς να αυξήσει το συνολικό ποσό που θα δοθεί κατά περίπου 30% από τα 47 εκ ευρώ που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό στα 62 εκ ευρώ, με στόχο να δοθεί μεγαλύτερο επίδομα κυρίως ορεινές και βόρειες περιοχές και σε νοτιότερες περιοχές που έχουν κάθε χρόνο μακρύ χειμώνα.

Στις διαπραγματεύσεις το οικονομικό επιτελείο επιχειρεί να πείσε ότι πέρα από τα 710 εκ ευρώ που θα δοθεί για κοινωνικό μέρισμα υπάρχει επιπλέον δημοσιονομικός χώρος 15 δις ευρώ που θέλουν να δοθεί για επίδομα θέρμανσης.

Οι επίσημες αντιστάσεις των θεσμών εντοπίζονται αφενός στο ότι η μείωση του ποσού για επίδομα θέρμανσης ήταν μέτρο του μνημονίου αλλά στην ουσία η ανησυχία εντοπίζεται στο πως θα μοιραστούν τα χρήματα και αν το αυξημένο επίδομα θα επαναληφθεί και για τον επόμενο χρόνο.

Δεδομένο είναι ότι τα βασικά εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα παραμείνουν ίδια με αυτά του χειμώνα 2017 -2018. Εκείνο που θα αυξήσει το επίδομα είναι τα λίτρα του πετρελαίου που θα επιδοτηθούν σε κάθε περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι:

Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος (2017) είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου 2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι το 2017 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

Μονογονεϊκές οικογένειες που είχαν το 2017 ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η-1-2018 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Το ποσό του επιδόματος θα ανέρχεται σε 0,125 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που αγοράζεται.

Το ύψος του επιδόματος

Το επίδομα θα αφορά για επιφάνεια κύριας κατοικίας έως 80 τ.μ. για τον άγαμο και έως 100 τ.μ. για τον δικαιούχο που είναι έγγαμος ή μέρος συμφώνου συμβίωσης, ανεξαρτήτως αριθμού εξαρτώμενων τέκνων.

Το ύψος του συνολικού ποσού του επιδόματος θα είναι 12,5 λεπτά το λίτρο αλλά το τελικό ύψος θα διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια κατοικία του.

Οι ζώνες

Για τον λόγο αυτό θα υπάρχει και φέτος διαχωρισμός της επικράτειας της χώρας σε τέσσερις μεγάλες Κλιματικές Γεωγραφικές Ζώνες, σε κάθε μία από τις οποίες θα ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας.

Ειδικότερα:

Στην Α’ ζώνη, στην οποία περιλαμβάνονται οι νομοί Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Ευρυτανίας, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κοζάνης, Σερρών και Φλώρινας, το επίδομα θα χορηγείται για ποσότητα 25 λίτρων πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας. Συνεπώς, το επίδομα θέρμανσης στις περιοχές της ζώνης αυτής ανέρχονταν πέρσι σε 3,125 ευρώ ανά τ.μ. κύριας κατοικίας (25 επιδοτούμενα λίτρα Χ επίδομα 0,125 ευρώ ανά επιδοτούμενο λίτρο). Αν περάσει το ελληνικό αίτημα σε α υτή την ζώνη θα δούμε και την μεγαλύτερη αύξηση.

Στη Β’ ζώνη, η οποία περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καβάλας, Καρδίτσας, Κιλκίς, Λάρισας, Μαγνησίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Τρικάλων και Χαλκιδικής, επιδοτούνταν 15 λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Στη Γ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αιτωλοακαρνανίας, Άρτας, Αττικής (εκτός Κυθήρων και νησιών Σαρωνικού), Αχαΐας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Ηλείας, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Κορινθίας, Μυτιλήνης, Λευκάδας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χίου, επιδοτούνταν πέρσι μέχρι οκτώ λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Στη Δ’ ζώνη, στην οποία εντάσσονται οι νομοί Αργολίδας, Δωδεκανήσου, Ζακύνθου, Ηρακλείου, Κυκλάδων, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Κεφαλληνίας και Ιθάκης, Ρεθύμνου, Σάμου, Χανίων, τα Κύθηρα και τα νησιά του Σαρωνικού, επιδοτούνται μέχρι πέντε λίτρα πετρελαίου θέρμανσης ανά τ.μ. κύριας κατοικίας.

Επιπλέον, οι ορεινοί Καλλικρατικοί δήμοι που βρίσκονται στους νομούς των ζωνών Β’, Γ’ και Δ’ εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη κλιματική ζώνη από αυτή στην οποία εντάσσεται ο νομός στον οποίο ανήκουν, δηλαδή στις ζώνες Α’, Β’ και Γ’ αντίστοιχα.. Και σε αυτούς του δήμους αναμένεται να δοθεί φέτος μεγαλύτερο επίδομα θέρμανσης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα