Επιμένει το ΔΝΤ για τις συντάξεις
Με το επιχείρημα ότι η περικοπή των συντάξεων θα συμβάλει στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του μέτρου, υποστηρίζοντας πως από τις περικοπές θα βρεθούν οι πόροι, για την ταχύτερη ανακούφιση των κοινωνικών στρωμάτων που επλήγησαν από την κρίση.
- 20 Σεπτεμβρίου 2018 18:48
Σταθερά υπέρ της περικοπής των συντάξεων από το 2019 τάσσεται το ΔΝΤ επιμένοντας ότι η εφαρμογή του μέτρου θα βελτιώσει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.
Στην τακτική ενημέρωση των ανταποκριτών ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις, δέχθηκε όπως ήταν αναμενόμενο σειρά ερωτήσεων για το θέμα.
Ο κ. Ράις υπενθύμισε ότι η περικοπή της προσωπικής διαφοράς από το 2019 είναι ένα μέτρο που έχει συμφωνηθεί και νομοθετηθεί από το 2017. Επί της ουσίας, είπε ότι η θέση του ΔΝΤ παραμένει στο ότι η εφαρμογή του όχι μόνο θα βελτιώσει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά παράλληλα θα στείλει και μήνυμα στις αγορές ότι η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Αν μπορεί κανείς να διακρίνει μια διαφορά από τις προηγούμενες ανάλογες δηλώσεις είναι ότι πλέον για το ΔΝΤ η περικοπή των συντάξεων βελτιώνει, δεν εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του ασφαλιστικού.
Μάλιστα πρόσθεσε ότι με την εφαρμογή των περικοπών θα υπάρξουν οι πόροι ώστε να ανακουφιστούν ταχύτερα κοινωνικά στρώματα που επλήγησαν από την κρίση, καθώς δημιουργεί δημοσιονομικό περιθώριο για άλλες πολιτικές στήριξης, αλλά και για μείωση των φορολογικών βαρών.
Ωστόσο στις δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Ταμείου έδωσε την εντύπωση ότι το Ταμείο ήταν παρόν κατά τις συζητήσεις στην Αθήνα περισσότερο σαν παρατηρητής – σύμβουλος παρά σαν επίσημος δανειστής . Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος Ταμείου θύμισε ότι η επίσκεψη των στελεχών του Οργανισμού ήταν άτυπη καθώς δεν υπάρχει πρόγραμμα του Ταμείου σε ισχύ για να καταλάβουμε τις δημοσιονομικές εξελίξεις, τόνισε για να συμπληρώσει ότι δεν θα υπάρξει επίσημη έκθεση, τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου.
Σε ό,τι αφορά τις δημοσιονομικές εκτιμήσεις του ΔΝΤ είπε ότι αυτές περιλαμβάνονται στην τελευταία έκθεση του άρθρου 4, ενώ εκτίμησε ότι η κυβέρνηση είναι σε τροχιά για να πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για πρωτογενή πλεόνάσματα 3,5% του ΑΕΠ και για το 2018 και για το 2019. Η επόμενη έκθεση του Ταμείου για τη χώρα μας θα δημοσιοποιηθεί στις αρχές του 2019.