Επιστρέφουν οι δανειστές. Τι σηματοδοτεί η επίσπευση της συζήτησης για το χρέος
Σε τροχιά αξιολόγησης ξανά η Αθήνα. "Τροχάδην" από την κυβέρνηση για να καλυφθούν άμεσα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης. Το σφικτό χρονοδιάγραμμα έως τον Μάιο και τα αγκάθια
- 08 Μαρτίου 2016 09:08
Τέλος στο θρίλερ της αναμονής και της αβεβαιότητας για την πορεία της διαπραγμάτευσης μπαίνει σήμερα, με αφορμή την έλευση των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Μετά το πράσινο φως του Eurogroup της Δευτέρας, οι θεσμοί επιστρέφουν σήμερα το βράδυ προκειμένου από αύριο να πιάσουν δουλειά από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση και να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.
Η Αθήνα δεν έχει παρά έναν μήνα (και κάτι μέρες) μπροστά της για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την ταυτόχρονη έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση χρέους.
Κατά τις πληροφορίες, το κουαρτέτο θα παραμείνει επί ελληνικού εδάφους για 10 περίπου μέρες, ήτοι μέχρι και τις 17-18 Μαρτίου. Τότε η διαπραγμάτευση θα διακοπεί, λόγω του Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου), με τους δανειστές να επιστρέφουν στις βάσεις τους. Επάνοδός τους στην Αθήνα θα πρέπει να αναμένεται εντός του Απριλίου. Ημερομηνία ορόσημο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αποτελεί η 22α Απριλίου, ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup. Eυχή όλων μέχρι τότε να έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες και οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να είναι σε θέση να επικυρώσουν την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Αυτό που όλοι απεύχονται είναι η διαπραγμάτευση να “τραβήξει” περαιτέρω χρονικά. “Μέχρι την 1η Μαΐου (Ορθόδοξο Πάσχα) η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, περιγράφοντας τα “συμπυκνωμένα” χρονοδιαγράμματα της διαπραγμάτευσης.
Τα ανοιχτά μέτωπα
Για μια επιτυχημένη και έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και προτού ανοίξει ο “φάκελος” χρέος, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει την ύστατη μάχη για να κλείσει – ει δυνατόν με το μικρότερο δυνατό κόστος για τους πολίτες – όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης τα οποία αφορούν στο δημοσιονομικό, το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα κόκκινα δάνεια, την ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
Για να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα μέτωπα, η κυβέρνηση πιθανότατα θα απαιτηθεί να κάνει πίσω από τις αρχικές της τοποθετήσεις και να δεχθεί περικοπές στις κύριες συντάξεις (ασφαλιστικό), κατάργηση των ελάχιστων φοροαπαλλαγών που έχουν διασωθεί (φορολογικό), απελευθέρωση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας (κόκκινα δάνεια).
Δεδομένου ότι πρόκειται για βαθιές μεταρρυθμίσεις, με τεράστιο πολιτικό κόστος, δεν αποκλείεται να λάβουν χώρα τμηματικά ως νέα, επιμέρους πακέτα προαπαιτούμενων, ώστε η υλοποίηση του καθενός από αυτά να συνοδεύεται και από εκταμίευση μέρους της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Και αυτό γιατί πρόκειται για μια πολύ μεγάλη δόση που δύσκολα μπορεί να λάβει άπαξ η κυβέρνηση.
Ανοίγουν τον “φάκελο” του χρέους
Το Eurogroup της Δευτέρας “έστρωσε το χαλί” για την έναρξη της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους “στο εγγύς μέλλον”. Όπως τόνισε, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, η Ευρωζώνη έχει δεσμευθεί να εξετάσει το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.«Η συζήτηση για το χρέος θα ανοίξει στο εγγύς μέλλον», διεμήνυσε, για να προσθέσει μάλιστα πως «είναι προς το κοινό συμφέρον να τρέξουν όλα γρήγορα».
Για τους καλά γνωρίζοντες, ωστόσο, η επίσπευση της συζήτησης για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους σηματοδοτεί αύξηση του πακέτου μέτρων που θα απαιτήσουν ως “αντάλλαγμα” για αυτή τους την “ανταμοιβή” οι δανειστές.