Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι Θεσμοί. Toν ‘φάκελο’ του χρέους ανοίγουν οι Ευρωπαίοι

Επιστρέφουν στην Ελλάδα οι Θεσμοί. Toν ‘φάκελο’ του χρέους ανοίγουν οι Ευρωπαίοι
Eurogroup meeting, at EU Headquarters, in Brussels, Belgium, on November 23, 2015 / Eurogroup, , , , 23 , 2015 Aris Oikonomou / SOOC

"Ξεκολλά" η διαπραγμάτευση. Στην Αθήνα την Τρίτη οι επικεφαλής των δανειστών. Ανοίγει η συζήτηση για το χρέος. Τον Απρίλιο τα σπουδαία για την ελάφρυνσή του

«Κλειδώνει» η επιστροφή των δανειστών στην Αθήνα για τη συνέχιση της αξιολόγησης, με τις διαρροές να «φουντώνουν», ακόμη κι αν το Eurogroup δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Τελευταίες πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών – και συγκεκριμένα από τους κύκλους της ΕΚΤ – δηλώνουν επισήμως πως το κουαρτέτο επιστρέφει αύριο Τρίτη στην Αθήνα για την επιτάχυνση των διαδικασιών και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Την πληροφορία επιβεβαιώνουν και ανώτατες κυβερνητικές πηγές, ωστόσο μένει να ανακοινωθεί και με τη «βούλα», αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή, κορυφαίος Ευρωπαίος αξιωματούχος αποκάλυψε πως ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανακοίνωσε επισήμως στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών πως πρέπει να προετοιμαστούν για την έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους τον Απρίλιο.

«Η Ελλάδα χρειάζεται μια αξιόπιστη και βιώσιμη ασφαλιστική μεταρρύθμιση», δήλωσε λίγο νωρίτερα ο Nτάισελμπλουμ, ζητώντας ταυτόχρονα από την Αθήνα να παραμείνει πιστή στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων για να μην εκτροχιαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

«Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει σε συμφωνία, αλλά οι δανειστές πρέπει να επιστρέψουν το συντομότερο στην Αθήνα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», τόνισε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί.

Το σφικτό χρονοδιάγραμμα

Στόχος είναι η διαπραγμάτευση να εισέλθει επισήμως στα τελευταία της στάδια, ώστε μέχρι το Πάσχα των Καθολικών (27 Μαρτίου) να έχει μπει τέλος σε μια διαπραγμάτευση που, παρά τις περί του αντιθέτου προσδοκίες, αποδείχθηκε και πολύμηνη και δύσκολη.

Το επόμενο 20ήμερο θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση – και δη το οικονομικό επιτελείο – αφού η μεγάλη πίεση χρόνου γεννά την ανάγκη για άμεσες και καθοριστικές εξελίξεις.

Οι δράσεις που συνδέονται με την πρώτη αξιολόγηση περιλαμβάνουν την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, το δημοσιονομικό πεδίο, την έναρξη της λειτουργίας του νέου Ταμείου αποκρατικοποιήσεων και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Το δημοσιονομικό πεδίο έχει καταστεί το μεγάλο αγκάθι της διαπραγμάτευσης, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως αυτόματα έχουν επιλυθεί όλες οι διαφορές σε ασφαλιστικό, φορολογικό, κόκκινα δάνεια, ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Η δουλειά που πρέπει να γίνει από εδώ και στο εξής θα είναι και απαιτητική αλλά και κρίσιμη…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα