Επιστρεπτέα 5: “Συνωστισμός” για το 1,5 δισεκ. φθηνής ρευστότητας – Στο “ζύγι” τα κριτήρια

Επιστρεπτέα 5: “Συνωστισμός” για το 1,5 δισεκ. φθηνής ρευστότητας – Στο “ζύγι” τα κριτήρια
Άνδρας με μάσκα περνάει έξω από κλειστό μαγαζί λόγω λοκντάουν ⓒ 2021 Thanassis Stavrakis/Associated Press

"Σωρηδόν" οι αιτήσεις στην πλατφόρμα myBusinessSuport για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Ποια φαίνεται να είναι τα κριτήρια. Δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αιτήσεων, που σημειωτέον, κατατίθενται με φρενήρη ρυθμό, στην πλατφόρμα myBusinessSuport για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα κριτήρια με τα οποία θα γίνει η κατανομή των επιδοτήσεων.

Προς ώρας βασικός «κόφτης» πέρα από τα κριτήρια που θα τεθούν έχει να κάνει με το ύψος των κρατικών ενισχύσεων που έχει λάβει κάθε εταιρία ή επαγγελματίας Παρά το ότι η Κομισιόν έχει δώσει “πράσινο φως” για αύξηση του ορίου των κρατικών ενισχύσεων στα 3 εκατομμύρια ο πήχης ακόμη εδώ είναι στα 800.000. Βέβαια αυτό αφορά μεγάλες και μεσαίες εταιρίες και όχι τους μικρούς επαγγελματίες που περιμένουν «ως μάννα» εξ ουρανού την Επιστρεπτέα ακόμη και των λίγων εκατοντάδων ευρώ.

Άλλωστε ειδικά οι μικρές επιχειρήσεις περιμένουν μόνο την Επιστρεπτέα καθώς είναι «εκτός» τραπεζικών χρηματοδοτήσεων κι άλλων εργαλείων ώστε να κλείσουν «τρύπες» αλλά και να κρατηθούν στη ζωή. Να σημειωθεί ότι με βάση στοιχεία της ΤτΕ την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2020,με την αξιοποίηση διαφόρων εργαλείων που στήθηκαν η ακαθάριστη ροή νέων δανείων προς τις μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις ανήλθε σε 9,3 δισ. ευρώ, έναντι 5,6 δισ. ευρώ προς τις επιχειρήσεις μικρότερου μεγέθους. Την ίδια ώρα μέσω του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής είχαν χορηγηθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου 2020 κεφάλαια στήριξης περίπου 4,9 δισ. ευρώ.

Τα κριτήρια

Σε σχέση, πάντως, με το κριτήριο τζίρου, όπως φαίνεται με βάση πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, θα κλειδώσει μετά την επεξεργασία των στοιχείων. Ο πήχης πάντως που είχε τεθεί στις προηγούμενες επιστρεπτέες ήταν να υπάρχει απώλεια τουλάχιστον 20% στην περίοδο Σεπτεμβρίου- Δεκεμβρίου. Επίσης εκτιμάται ότι σε περιπτώσεις που έχουν λάβει σημαντικές ενισχύσεις από προηγούμενες φάσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής θα γίνει συμψηφισμός, κάτι που, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, δε θα ισχύσει για τους «μικρούς» επαγγελματίες που πήραν τα 1000 ευρώ στην προηγούμενη φάση. Έτσι κατά πάσα πιθανότητα θα λάβουν άλλο ένα 1000άρικο ώστε να αντιμετωπίσουν το lockdown. Βέβαια και σε αυτήν τη νέα φάση το 50% των ποσών θα είναι μη επιστρεπτέο.

Σωρηδόν οι αιτήσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ώρες «πέφτουν» σωρηδόν οι αιτήσεις. Ο ρυθμός φτάνει τις 10.000 ανά ώρα με το φράγμα των 500.000 να έχει σπάσει από χτες (το βράδυ είχαν κατατεθεί 511.172 αιτήσεις). Να σημειωθεί ότι η αρχική εκτίμηση του οικονομικού επιτελείου παρέπεμπε σε περίπου 400.000 που θα ενταχθούν στο μέτρο. Ωστόσο ο αριθμός των 600.000 φαντάζει ορατός. Βέβαια οι αιτήσεις όλες θα περάσουν από «φίλτρα» και κάποιες θα απορριφθούν. Ήδη το οικονομικό επιτελείο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα δώσει 1,5 δισεκ. Βέβαια στην προηγούμενη επιστρεπτέα το τελικό ποσό είχε αυξηθεί, ωστόσο τώρα η κυβέρνηση τονίζει ότι το ύψος δε θα αλλάξει και ότι θα υπάρξει νέος κύκλος το Μάρτιο. Μάλιστα όπως είπε πριν λίγες μέρες στο MEGA ο κ. Σταίκούρας ο 6ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 750 εκατ. ευρώ θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στον υγειονομικό τομέα.

Σκέψεις για μικρή παράταση

Να σημειωθεί ότι, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος δεν αποκλείεται μια μικρή παράταση. Είναι χαρακτηριστικό ότι όπως είπε χτες στην ΕΡΑ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σήμερα Παρασκευή θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις από το υπουργείο Οικονομικών για μια μικρή μετάθεση της προθεσμίας για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

«Η κυβέρνηση θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να τηρεί ισορροπίες» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας σημειώνοντας ότι ακόμη και αν αποφασιστεί παράταση αυτή θα είναι ολιγοήμερη μια και η όποια παράταση οδηγεί σε καθυστέρηση στις εκταμιεύσεις. Πάντως στόχος είναι η όλη διαδικασία με την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης με τα κριτήρια και την εκταμίευση του ποσού του 1,5 δισ. να γίνει εντός του Ιανουαρίου μια και πολλές επιχειρήσεις εξαρτώνται από αυτά τα χρήματα.

Ειδικά, δε, όταν έχουν βρεθεί με «ακάλυπτα» νώτα και με τις επιταγές να αποτελούν μεγάλο πρόβλημα. Πολλές, βέβαια, επιχειρήσεις σε κάποιους «κομβικούς» προμηθευτές τους σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις ώστε να μπορούν να κρατήσουν «ανοικτές» τις γραμμές τροφοδοσίας και γιαυτό περιμένουν «πώς και πώς τη ρευστότητα» της επιστρεπτέας.

Στον αντίποδα είναι και πολλοί άλλοι κομιστές που δεν «βλέπουν» το χρώμα του χρήματος και είναι αμφίβολο εάν θα το δουν και πέρα από το «πάγωμα» των 75 ημερών που έχει δοθεί για τις επιταγές Ιανουαρίου- Φεβρουαρίου, και των 45 ημερών για τις επιταγές Νοεμβρίου- Δεκεμβρίου. Μάλιστα πολλοί προμηθευτές έχουν εκπέμψει SOS για την επιβίωσή τους καθώς με τις παρατάσεις έχουν βρεθεί με μηδενική ρευστότητα. Να σημειωθεί ότι με πρόταση, που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, προτείνεται εξόφληση του 80% αυτών των επιταγών από τις τράπεζες, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ωστόσο επειδή πολλές επιταγές από αυτές είναι επισφαλείς, π.χ. προέρχονται από την εστίαση ή άλλες δραστηριότητες που μπορεί να μη βρουν την επομένη τη θέση τους στην αγορά, δεν μπορεί να βρεθεί νομική φόρμουλα κάλυψης αλλά και τεκμηρίωσης του μέτρου έναντι των θεσμών. Όμως το πρόβλημα για πολλές επιχειρήσεις – προμηθευτές σε κλάδους μάλιστα όπως η βιοτεχνία ρούχων και υποδημάτων κτλ μπορεί νε εξελιχθεί σε «θηλιά» μετά από τόσους μήνες απραξίας που θα «σκάσει» με το άνοιγμα της αγοράς.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα