Επιστροφή φόρου με “ένα κλικ” – Τι δείχνουν οι πρώτες δηλώσεις
Την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών βάζει στη πρώτη γραμμή προτεραιότητας η ΑΑΔΕ με στόχο τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης του πολίτη.Πάντως φέτος για σχεδόν για το 75% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα δεν προκύπτει κανένας φόρος.
- 12 Απριλίου 2022 07:39
“Ως ΑΑΔΕ επενδύουμε στην ψηφιακή τεχνολογία αλλά και στην καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων. Θέλουμε οι φορολογούμενοι να ξοδεύουν όσο λιγότερο χρόνο γίνεται στις φορολογικές υποχρεώσεις τους, για να τον αφιερώνουν στις δραστηριότητες τους, από όπου προκύπτει και το εισόδημά τους, άρα και τα δημόσια έσοδα. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε πετύχει αρκετά πράγματα.”
Αυτό ανέφερε ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής μιλώντας στο συνέδριο Capital Link στη Νέα Υόρκη δίνοντας το στίγμα της προσπάθειας για πλήρη ψηφιοποίηση της Αρχής.
7 στις 10 επιστροφές με χειρόγραφο τρόπο
“Έχουμε δημιουργήσει μια νέα ψηφιακή πύλη, όπου οι φορολογούμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους για πάνω από 250 διαδικασίες, με αποτέλεσμα το front end (η ψηφιακή υποδοχή) να έχει σχεδόν φτάσει στο 100% αυτή τη στιγμή. Επίσης, η υποβολή δήλωσης και η πληρωμή του φόρου των μεταβιβάσεων ακινήτων μπορούν πλέον να γίνονται ψηφιακά και να διεκπεραιώνονται σε μια εργάσιμη ημέρα” ανέφερε ο κ. Πιτσιλής που τόνισε ότι “περαιτέρω, αυτή τη στιγμή τυποποιούμε, κεντρικοποιούμε και ψηφιοποιούμε τις διαδικασίες μας, τόσο τις ελεγκτικές, όσο και τις εισπρακτικές, αλλά και τις επιστροφές των φόρων. Δημιουργούμε ένα επιχειρησιακό μοντέλο, που θα βοηθά στο να κερδίζουμε χρόνο τόσο εμείς στη Φορολογική Διοίκηση, όσο και οι φορολογούμενοι, ενδυναμώνοντας ταυτόχρονα την ακεραιότητά μας και τη διαφάνεια.
Για παράδειγμα, σήμερα 7 στους 10 φορολογούμενους που δικαιούνται φορο επιστροφής, ταυτόχρονα χρωστούν στη Φορολογική Διοίκηση ή/και στα Ασφαλιστικά Ταμεία και η διαδικασία του συμψηφισμού γίνεται χειρόγραφα και τοπικά” τόνισε ο κ. Πιτσιλής και ανέφερε ότι ήδη “υπάρχει ένα μεγάλο σχέδιο ψηφιοποίησης της ΑΑΔΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, συνολικού ύψους 260 εκατομμυρίων ευρώ, με 16 υποέργα.”
Τα 16 έργα
Ενδεικτικά αναφέρθηκαν:
– τα νέα ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα,
– τα Business Intelligence, Artificial Intelligence και Big Data Analytics.
– τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών με τα POS
– τον εντοπισμό των φορτηγών και των containers που εισέρχονται στην Ελληνική Επικράτεια
– την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων μας.
“Αυτά αποτελούν κάποια από τα πολύ σημαντικά έργα και αναμένουμε την υλοποίησή τους σταδιακά από το 2023” τόνισε ο κ. Πιτισιλής που σημείωσε ότιω “έχουμε υιοθετήσει κι άλλα σημαντικά εργαλεία, όπως τις συμφωνίες προκαθορισμένων τιμών (ΑΡΑ) και τις διαδικασίες αμοιβαίου διακανονισμού, με διάφορες χώρες (ΜΑΡ). Ένα νέο εργαλείο για τους επενδυτές, το οποίο επεξεργαζόμαστε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι το καθεστώς ruling. Δουλεύουμε μαζί πάνω σε ένα πλαίσιο, που θα επιτρέπει τη χορήγηση ruling (δηλαδή, εξειδικευμένη απάντηση) για ξένες επενδύσεις, που ξεπερνούν ένα συγκεκριμένο ποσό, ώστε να τους παρέχουμε φορολογική σταθερότητα και ασφάλεια, σε σχέση με το φορολογικό καθεστώς, που θα διέπει – σύμφωνα με τον νόμο – την επένδυσή τους, ώστε να το γνωρίζουν πριν προχωρήσουν στην επένδυση.”
Επτά στους δέκα δεν πληρώνουν φόρο
Την ίδια ώρα με βάση τα πρώτα στοιχεία από τις φορολογικές δηλώσεις 2022 έχουν ήδη υποβληθεί και εκκαθαριστεί φαίνεται ότι για την πλειοψηφία των πολιτών δεν προκύπτει φόρος. Να σημειωθεί ότι όσοι αναμένουν επιστροφή θα πρέπει να σπεύσουν να υποβάλλουν τη δήλωση ώστε να πάρουν το “μπόνους ρευστότητας” ή να συμψηφίσουν το ποσό της επιστροφής με άλλες οφειλές.
Επίσης όσοι έχουν παιδιά που σπουδάζουν σε άλλη πόλη και πληρώνουν ενοίκιο θα μπορούν μέσω της νέας διαδικασίας υποβολής στοιχείων να διασφαλίσουν επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιανουάριο.
Η “ακτινογραφία”
Αναλυτικά, δώδεκα μέρες μετά τη λειτουργία της πλατφόρμας της ΑΑΔΕ, είχαν υποβληθεί 90.008 δηλώσεις με την πλειοψηφία να είναι οι μηδενικές.
Σχεδόν για το 75% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι τώρα δεν προκύπτει κανένας φόρος. Σημειώνεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με αρχικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ενώ έχουν και μειωμένη προκαταβολή φόρου (από το 100% στο 55%) με αποτέλεσμα οι περισσότεροι είτε να έχουν επιστροφή φόρου είτε να μην πληρώνουν επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο.
Από την πρώτη εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι 28.542 φορολογούμενοι με εισοδήματα από ενοίκια έχουν υποβάλλει ήδη τη δήλωση τους, όπως επίσης και 5.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ οι υπόλοιποι είναι μισθωτοί είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα. Η εκκαθάριση των πρώτων 90.008 φορολογικών δηλώσεων που υπέβαλαν τα νοικοκυριά για τα εισοδήματα του 2021 δείχνουν τα εξής:
Το 24,49% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 28.580 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 13,435 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 470 ευρώ.
Το 59,86% των φορολογουμένων δεν πληρώνει ούτε ένα ευρώ επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα του 2020. Συγκεκριμένα 69.864 εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν ξεχωριστά για κάθε σύζυγο το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης ήταν μηδενικό.
Για το 15,65% των φορολογουμένων ή 18.259 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου.
Συνολικά το 75,51% των φορολογούμενων που υπέβαλαν δήλωση δεν προκύπτει επιπλέον φόρος ή έχουν επιστροφή φόρου.
Υπενθυμίζεται ότι οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου. Τα φυσικά πρόσωπα που θα υποβάλλουν τη δήλωση έως τα τέλη Ιουλίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο θα έχουν έκπτωση 3%. Σημειώνεται ότι η τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος θα κατά βληθεί τον Φεβρουάριο του 2022.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις