Επιτόκια: Ποιοι καλύπτονται και ποιοι όχι από τις αυξήσεις
Εξαιρούνται οι δανειολήπτες που αποπληρώνουν δάνεια σταθερού επιτοκίου και εκείνοι που εντάσσονται στα προγράμματα ανταμοιβής συνεπών δανειοληπτών που ενεργοποίησαν οι τράπεζες. Μικρά οφέλη για τους καταθέτες.
- 08 Μαΐου 2023 06:32
Αντιμέτωποι με την έβδομη κατά σειρά αύξηση της δόσης τους σε διάστημα λίγων μηνών βρίσκονται οι περισσότεροι δανειολήπτες, έπειτα από τη νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης που αποφάσισε η ΕΚΤ την περασμένη Πέμπτη.
Μοναδικές εξαιρέσεις αποτελούν οι δανειολήπτες εκείνοι που αποπληρώνουν δάνεια σταθερού επιτοκίου και εκείνοι που έχουν λάβει στεγαστικό, καταναλωτικό, επισκευαστικό δάνειο με ενέχυρο σε ακίνητο, το οποίο ήταν εξυπηρετούμενο μέχρι και το τέλος Απριλίου. Και αυτό γιατί οι τράπεζες ενεργοποίησαν την περασμένη εβδομάδα τη δράση παγώματος των κυμαινόμενων επιτοκίων στις χορηγήσεις της κατηγορίας για διάστημα ενός έτους.
Όλοι οι υπόλοιποι δανειολήπτες, ανεξαρτήτως κατηγορίας δανείου, τα οποία είναι συνδεδεμένα με οποιονδήποτε ευρωπαϊκό δείκτη αναφοράς, θα διαπιστώσουν το επόμενο χρονικό διάστημα νέες αυξήσεις στις δόσεις τους.
Μάλιστα για όσα δάνεια το κόστος εξαρτάται από το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ η άνοδος του επιτοκίου θα είναι της τάξης των 25 μονάδων βάσης.
Εκείνα που είναι συνδεδεμένα με τα διατραπεζικά επιτόκια euribor, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, θα επιβαρυνθούν λιγότερο. Κι αυτό διότι απαιτείται ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την προσαρμογή τους στα νέα δεδομένα.
Οφέλη για τους καταθέτες
Στον αντίποδα, με ενδιαφέρον αναμένουν οι καταθέτες τις κινήσεις των τραπεζών στους λογαριασμούς προθεσμίας. Αποτέλεσμα του πρώτου κύματος αυξήσεων στα επιτόκια των καταθέσεων από τις τράπεζες ήταν από τα επίπεδα των 0,50 – 0,70% που είχαν υποχωρήσει οι μεσοσταθμικές αποδόσεις των προθεσμιακών καταθετικών λογαριασμών ακόμη και για ποσά άνω των 100.000 ευρώ, τα αντίστοιχα επιτόκια να ξεπερνούν πλέον ακόμη και το 2,5%, οδηγώντας τους καταναλωτές να στραφούν ξανά στην κατηγορία αυτή των καταθετικών προϊόντων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν προς τα πάνω αναπροσαρμογές στις αποδόσεις των προϊόντων προσυμφωνημένης διάρκειας της τάξης των 20 – 30 μονάδων βάσης.
Τα περισσότερα πλέον από τα προϊόντα της κατηγορίας αυτής δεν έχουν ρήτρες πρόωρης εξόφλησης, επιτρέποντας στους συναλλασσόμενους, εάν το επιθυμούν, να προχωρούν σε πρόωρο «σπάσιμο» των καταθέσεων προθεσμίας. Σε όλα τα προϊόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας παρέχεται 100% εγγύηση κεφαλαίου σε όλη την διάρκεια του προϊόντος. Η καταβολή τόκων, ανάλογα με το προϊόν μπορεί να γίνεται στην λήξη του, σε τριμηνιαία βάση, με αυξανόμενες αποδόσεις ανά τρίμηνο κλπ.
Τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση
Η Πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε την περασμένη Πέμπτη την 7η αναπροσαρμογή των παρεμβατικών της δεικτών από τον περασμένο Ιούλιο, στο πλαίσιο της στρατηγικής που ακολουθεί για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ που παρέμενε σταθερό στο 0% επί 6 χρόνια, έχει ενισχυθεί τους τελευταίους 10 μήνες κατά 375 μονάδες βάσης. Σε αυτή τη φάση οι περισσότεροι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα ακολουθήσει μία ακόμη, η τελευταία κατά πάσα πιθανότητα, αύξηση του κατά 25 μ.β. τον Ιούνιο. Η έναρξη του κύκλου αποκλιμάκωσης στο κόστος δανεισμού αναμένεται το 2024, εφόσον φυσικά υποχωρήσει ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην ευρωζώνη κοντά στην τιμή στόχο του 2%, όπως προβλέπει το καταστατικό της ΕΚΤ.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ άφησε να εννοηθεί ότι αναμένονται κι άλλες αυξήσεις, δίχως όμως να αποσαφηνίσει ούτε το μέγεθος ούτε τον αριθμό αυτών.
Οι “τυχεροί” δανειολήπτες
Μόνοι ασφαλείς από τη νέα αύξηση των επιτοκίων της ΕΚτΤ είναι περίπου 400.000 δανειολήπτες ενήμερων στεγαστικών δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο, συνολικού ύψους 20 δις. ευρώ, καθώς εντάσσονται στα προγράμματα ανταμοιβής συνεπών δανειοληπτών που έχουν ανακοινώσει και υλοποιούν οι τράπεζες στην.
Στόχος των προγραμμάτων ανταμοιβής, όπως έχουν ανακοινώσει οι τράπεζες, είναι σε κάθε περίπτωση να μειώσουν τα τρέχοντα επιτόκια των στεγαστικών δανείων κυμαινομένου επιτοκίου και ταυτόχρονα να προστατέψουν τους δανειολήπτες από πιθανές μελλοντικές αυξήσεις στα επιτόκια αναφοράς.
Οι δανειολήπτες που εμπίπτουν στην περίμετρο εφαρμογής των προγραμμάτων ανταμοιβής έχουν ενταχθεί αυτόματα στο πρόγραμμα που έχει ανακοινώσει κάθε τράπεζα χωρίς να απαιτείται καμία από μέρους τους ενέργεια.
Ανάλογα προγράμματα έχουν ανακοινώσει και υλοποιούν και οι εταιρίες διαχείρισης δανείων. Όπως έχουν επισημάνει οι Εταιρείες Διαχείρισης, παρέχουν επιπλέον πλήθος δυνατοτήτων ρύθμισης σε οποιοδήποτε οφειλέτη επιθυμεί να ρυθμίσει με βιώσιμους όρους την οφειλή του. Για το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι Εταιρείες Διαχείρισης έχουν θέσει ως στόχο οι ρυθμίσεις και διευθετήσεις δανείων να ανέλθουν σε 3,2 δισ. ευρώ αυξημένες πάνω από 30% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022.
Τα νέα προγράμματα ανταμοιβής συνεπών δανειοληπτών υλοποιούν οι τράπεζες έρχονται σε συνέχεια του προγράμματος επιδότησης δόσεων των στεγαστικών δανείων ευάλωτων νοικοκυριών (Πρόγραμμα Ευάλωτων) που ανακοινώθηκαν τον Φεβρουάριο. Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα επιδοτείται το 50% της αύξησης της μηνιαίας δόσης στεγαστικών δανείων με ημερομηνία αναφοράς την 30/6/2022 και για διάστημα 12 μηνών. Η περίοδος διαθεσιμότητας του συγκεκριμένου προγράμματος επεκτάθηκε μέχρι τις 31/7/2023 (ημερομηνία μέχρι την οποία μπορούν να υποβάλλονται αιτήσεις), ενώ οι πρώτες επιδοτήσεις αναμένεται να δοθούν το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις