Επιχείρηση “νομιμότητα” για οφειλές, φοροδιαφυγή, παραλίες – Το “ξύπνημα” από το Κίνημα της Πετσέτας
Μετά το “κίνημα της πετσέτας” με ενεργοποίηση δεκάδων ελεγκτών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας ξεκινάει μια επιχείρηση “αρετή” σε νησιά -και όχι μόνο- προκειμένου να διασταυρωθούν καταγγελίες. Τι θα ελέγχει η ΑΑΔΕ.
- 05 Αυγούστου 2023 08:16
Να στείλει μήνυμα “μηδενικής” ανοχής στα μέτωπα φορολογικής συμμόρφωσης, κουλτούρας πληρωμών αλλά και φαινομένων παραβατικότητας, όπως π.χ. στα ζητήματα με την χρήση παραλιών και αιγιαλών, τομείς, δηλαδή, που έχει πολιτική ευθύνη επιχειρεί να στείλει το Υπ. Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Μάχη για τη φοροδιαφυγή
Έτσι, σε σχέση με τη φοροδιαφυγή, που αποτελεί και μεγάλο ζήτημα που άπτεται και συνολικά της πορείας της χώρας, που πλέον αντιμετωπίζεται και ως “ώριμη” αγορά, με ανακτημένη την επενδυτική βαθμίδα, νέα θεσμικά εργαλεία, “έξυπνες” μέθοδοι, αλλά και αποφασιστικότητα, τουλάχιστον σε επίπεδο λόγων, επιστρατεύονται. Βέβαια, ο όλος αγώνας είναι “αντοχής” και απαιτεί ισχυρή πολιτική βούληση και τεχνική γνώση, ειδικά στα μέτωπα του λαθρεμπορίου ή των υποθέσεων με κλοπή ΦΠΑ (υποθέσεις carousel).
Στο φόντο αυτό το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έθεσε σε διαβούλευση (Δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο: «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοι) νομοσχέδιο με το με το οποίο ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η Οδηγία 2021/54 σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας. Προβλέπονται, ρυθμίσεις με τις οποίες οι ψηφιακές πλατφόρμες υποχρεώνονται να διαβιβάζουν στην ΑΑΔΕ τα δεδομένα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι χρήστες τους, διασταυρώσεις στοιχείων και πρόβλεψη για κοινούς και ταυτόχρονους ελέγχους με τις φορολογικές αρχές των άλλων κρατών – μελών της ΕΕ.
Ουσιαστικά μπαίνει σε ελεγκτικό κλοιό μια μεγάλη αγορά, που αναπτύσσεται μέσω ηλεκτρονικών υ[ηρεσιών και αφορά ενοικιάσεις ακινήτων, π.χ. τύππυ Aribnb, αλλά και πωλήσεις αγαθών.
Με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται στην εθνική νομοθεσία η Οδηγία 2021/54 σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας. Και προβλέπει αυστηρές κυρώσεις τόσο για τις πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται (μέχρι αναστολή δραστηριότητας, διακοπή πρόσβασης και πρόστιμα έως 500.000 ευρώ) όσο και για τους χρήστες που δεν δηλώνουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες (κλείσιμο του λογαριασμού τους στην πλατφόρμα, παρακράτηση πληρωμών).
Με το ίδιο σχέδιο νόμου, ενόψει της διασύνδεσης των POS με τις ταμειακές μηχανές θεσπίζεται υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών πληρωμών μέσω κάρτας να συμμορφώνονται προς τις απαιτήσεις λειτουργίας και διασύνδεσης των POS με την ΑΑΔΕ και, αντίστοιχα, των επιχειρήσεων να χρησιμοποιούν POS που πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές.
Προβλέπεται η υποβολή δήλωσης συμμόρφωσης από την πλευρά των παρόχων, η οποία θα δημοσιοποιείται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Η μη υποβολή της δήλωσης συνεπάγεται την παύση νόμιμης λειτουργίας των POS, καθώς και πρόστιμα έως 200.000 ευρώ για τους παρόχους και έως 10.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ακατάλληλα POS.
Τι θα ελέγχει η ΑΑΔΕ
Οι ρυθμίσεις αυτές, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, εντάσσονται στο συνολικότερο σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση σύγχρονων τεχνολογικών εργαλείων με σκοπό την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.
Στόχος είναι ο εντοπισμός αδήλωτων εισοδημάτων και ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, ιδίως από τις συναλλαγές που διεξάγονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών καθώς -όπως προβλέπεται στο σχέδιο νόμου- τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τις πλατφόρμες θα χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση και την επιβολή κάθε είδους φόρων, δασμών ή εισφορών κοινωνικής ασφάλισης.
Το σχέδιο νόμου αφορά το εισόδημα που αποκτάται από διασυνοριακές και μη δραστηριότητες στους εξής κλάδους:
α) μίσθωση ακίνητης περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων κατοικίας και εμπορικών ακινήτων, καθώς και κάθε άλλης ακίνητης περιουσίας και χώρων στάθμευσης,
β) Προσωπική Υπηρεσία,
γ) πώληση Αγαθών,
δ) μίσθωση οποιουδήποτε μέσου μεταφοράς.
Οι νέες διατάξεις προβλέπουν, επιπλέον:
– Αυτόματη ανταλλαγή δεδομένων για τις συναλλαγές αυτές με τις φορολογικές αρχές των χωρών της ΕΕ, προκειμένου να διασταυρώνονται με τις δηλώσεις που υποβάλλουν οι φορολογούμενοι ως προς το εισόδημα από τις πλατφόρμες. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν όνομα, διεύθυνση, ΑΦΜ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού του πωλητή, το εισόδημα που εισπράχθηκε, προμήθειες, αμοιβές και φόροι που καταβλήθηκαν, διεύθυνση ακινήτου, ημέρες μίσθωσης κ.α.
– Δυνατότητα κοινών ή / και ταυτόχρονων ελέγχων από περισσότερες φορολογικές αρχές. Ρητά παρέχεται το δικαίωμα σε υπαλλήλους ξένων φορολογικών αρχών να εξετάζουν φακέλους και να κάνουν συνεντεύξεις στην Ελλάδα και αντίστοιχα δικαιώματα για τους ελεγκτές της ΑΑΔΕ στο εξωτερικό.
– Ποινές για τις πλατφόρμες που δεν υποβάλλουν πληροφορίες ή υποβάλλουν ανακριβείς-ελλιπείς πληροφορίες, δεν συνεργάζονται με τη φορολογική διοίκηση κλπ. Τα πρόστιμα ξεκινούν από 100 ευρώ ανά περίπτωση και φθάνουν σωρευτικά έως 500.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής σε διάστημα πενταετίας τα πρόστιμα διπλασιάζονται (έως 1 εκατ.) ενώ αν εντοπιστεί παράβαση για τρίτη φορά, ανεξάρτητα από το χρόνο τέλεσής της, τα πρόστιμα τετραπλασιάζονται. Για έλλειψη συνεργασίας επιβάλλεται επιπλέον διακοπή της πρόσβασης στους ιστοτόπους των ψηφιακών πλατφορμών.
– Κλείσιμο του λογαριασμού και παρακράτηση των πληρωμών για τους πωλητές που δεν παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία στις πλατφόρμες.
Ποιοι μένουν “εκτός”
Ωστόσο από το πεδίο εφαρμογής του νόμου εξαιρούνται:
– Οι επιχειρήσεις / πωλητές που διεξάγουν λιγότερες από 30 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας, από τις οποίες εισέπραξαν λιγότερα από 2.000 ευρώ.
-Στον τομέα της μίσθωσης ακίνητης περιουσίας, οι επιχειρήσεις που διεξάγουν περισσότερες από 2.000 συναλλαγές ετησίως μέσω της πλατφόρμας προκειμένου, όπως αναφέρεται στο κείμενο της Οδηγίας, να αποφευχθούν περιττές δαπάνες συμμόρφωσης των πωλητών που ασχολούνται με την ενοικίαση ακινήτων, όπως οι αλυσίδες ξενοδοχείων ή οι ταξιδιωτικοί πράκτορες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη,”είίτε πρόκειται για διαδικτυακές συναλλαγές μέσω των ψηφιακών πλατφορμών, είτε για αγορές από φυσικά καταστήματα με πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες, τα νέα σύγχρονα εργαλεία που εισάγονται με το σχέδιο νόμου, διευκολύνουν τους ελέγχους βελτιώνοντας παράλληλα την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα του ελεγκτικού μηχανισμού σύμφωνα με το πλαίσιο που θέτει η σχετική ευρωπαϊκή Οδηγία. Η προσπάθεια για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι ευρύτερη και θα συνεχιστεί με σύστημα και σε διαφορετικά μέτωπα καθώς είναι πολιτική κοινωνικής δικαιοσύνης”.
Πρώτη προτεραιότητα η παταξη της φοροδιαφυγής
Στη θεμελιώδη φιλοσοφία της ακολουθούμενης φορολογικής πολιτικής, αναφέρθηκε και ο Υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, με σχετικές δηλώσεις του από το Ηράκλειο Κρήτης. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεοχάρης, “τα ζητήματα της φοροδιαφυγής θα πάρουν την πρώτη θέση στις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Και δε θα κάνουμε πίσω”. Μάλιστα, χρησιμοποιώντας την παραστατική έκφραση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο κ. Θεοχάρης τόνισε ότι “το ‘αυτοκίνητο’ της κυβέρνησης που θα αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή δεν έχει όπισθεν”.
Ο κ. Χάρης Θεοχάρης πραγματοποίησε επίσκεψη στη ΔΟΥ Ηρακλείου συνοδευόμενος από τον διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κ. Γιώργο Πιτσιλή. Μιας ΔΟΥ με μεγάλη σημασία λόγω και της αναφοράς που έχει σε μια περιοχή με μεγάλη τουριστική οικονομία αλλά και μεταποίηση όπως και αγροτική παραγωγή.
Ο κ. Θεοχάρης είχε την ευκαιρία να επισημάνει μεταξύ άλλων ότι “στοίχημα της κυβέρνησης για την τετραετία που ήδη διανύουμε είναι η ψηφιοποίηση των λειτουργιών στις εφορίες, με στόχο να γίνει πιο εύκολη η εξυπηρέτηση των φορολογουμένων, αλλά και να επιτύχουμε την πάταξη της φοροδιαφυγής. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παρακολουθεί στενά την πρόοδο που σημειώνεται στους συγκεκριμένους τομείς, με διαρκές και προσωπικό ενδιαφέρον”.
Όπως παρατήρησε ο κ. Χάρης Θεοχάρης “οφείλουμε να αναγνωρίσουμε πως έχουν γίνει αρκετά πράγματα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά είναι πολύ περισσότερα αυτά τα οποία έχουμε να κάνουμε το επόμενο διάστημα για την ψηφιοποίηση και την απλοποίηση των διαδικασιών, καθώς και στον αγώνα κατά της φοροδιαφυγής που ζημιώνει το κοινωνικό σύνολο στην πατρίδα μας. Κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι”.
Κλείνοντας την σύντομη τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τη Φορολογική Πολιτική υπογράμμισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι «όσες αποφάσεις και όσα μέτρα λαμβάνουμε, είναι προς όφελος όλων, κυρίως προς όφελος αυτών που το αξίζουν περισσότερο. Και αυτοί είναι οι νομοταγείς πολίτες που πληρώνουν ‘μήνας μπαίνει-μήνας βγαίνει’ όλες τις υποχρεώσεις τους».
Στη φόρα ονόματα
Παράλληλα, με τη φοροδιαφυγή, το υπουργείο Οικονομικών επανήλθε στη διαδικασία δημοσιοποίησης ονομάτων μεγάλων μπαταχτσήδων που τα τελευταία χρόνια, λόγω και της πανδημίας, είχε ατονήσει. Το τελευταίο “κρέμασμα” στα “μανταλάκια” ήταν επί ημερών κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αλλά χθες και πάλι η ΑΑΔΕ, επανήλθε με τη δημοσιοποίηση καταλόγων που περιλαμβάνουν 10.168 φυσικά πρόσωπα και 16.839 νομικά πρόσωπα.
Σημειώνεται ότι καταγράφονται οφειλές προς το δημόσιο νομικών προσώπων ύψους 51,99 δισ. ευρώ, φυσικών προσώπων ΄ύψους 18,14 δισ. ευρώ, οφειλές προς ΕΦΚΑ νομικών προσώπων ύψους 5,83 δισ. ευρώ, προς ΕΦΚΑ φυσικών προσώπων ύψους 741 εκατ. ευρώ.
Βέβαια, στο άθροισμα μπαίνουν και οι προσαυξήσεις γι αυτό βγαίνει τόσο μεγάλο ποσό, που διαφοροποιείται σε σχέση με το αντίστοιχο που η ΑΑΔΕ ή ΕΦΚΑ βγάζει στα μηνιαία στοιχεία και όπου περιλαμβάνονται μόνο οι βασικές οφειλές.
Οι παραλίες και το “ξύπνημα” από το κίνημα της πετσέτας
Στο μεταξύ, μετά την “έκρηξη” του “κινήματος της πετσέτας” το Υπ. Οικονομίας και Οικονομικών επιχειρεί να καλύψει “κενά” στην εφαρμογή πολιτικών, έστω και εκ των υστέρων. Έτσι, τονίζεται ότι η τήρηση της νομιμότητας είναι αδιαπραγμάτευτη στις παραλίες.
Μάλιστα ξεκινά με ενεργοποίηση δεκάδων ελεγκτών του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας μια επιχείρηση “αρετή” σε νησιά- και όχι μόνο- προκειμένου να διασταυρωθούν καταγγελίες, να γίνουν αυτοψίες και να στοιχειοθετηθούν φάκελοι για όσους έχουν παραβιάσει τις συμβάσεις παραχώρησης για τη χρήση παραλιών.
Παράλληλα, μέσα από μετακινήσεις στελεχών ενισχύονται υποστελεχωμένες υπηρεσίες, όπως π.χ. η Κτηματική Υπηρεσία της Σύρου, που έχει ευθύνη για τις Κυκλάδες, ενώ ήδη κλιμάκια ελεγκτών βρίσκονται σε Νάξο, Πάρο, ενώ έπεται η Μήλος αλλά και η Κρήτη. Επίσης και στην Αττική και στη Χαλκιδική, αναμένεται να ελεγχθούν αυτό τριήμερο, ενώ για όλο τον Αύγουστο υπάρχει “συναγερμός”.
Παράλληλα εξετάζεται μια αναμόρφωση των Κτηματικών Υπηρεσιών, με θεσμική θωράκιση αλλά και κάλυψη κενών ώστε να θεραπευτεί η ήδη τραυματισμένη εικόνα.
Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος για τον αιγιαλό και τις παραχωρήσεις είναι του 2001, με σειρά από επικαιροποιήσεις, τροποποιήσεις έκτοτε αλλά και ένταση αυθαιρεσιών, όπως καταφάνηκε, τα τελευταία χρόνια.
Πάντως με τη συζήτηση για τις παραλίες να έχει φουντώσει αξίζει να καταγραφεί μια συζήτηση από τη Βουλή τον Ιούλιο του 2018 και τον Ιανουάριο του 2019. Τότε, την τροποποίηση του νόμου 2971/2001 «Αιγιαλός, παραλία και άλλες διατάξεις» είχε προαναγγείλει, όπως και έγινε, η τότε υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή του τότε Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη σχετικά με τις παρανομίες στην εκμετάλλευση παραλιών στη Μύκονο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Τότε ο Νίκος Ξυδάκης, αφού κατέθεσε ένα πέγμα προτάσεων, κατήγγειλε πως οι περισσότερες παραλίες είναι κατειλημμένες από επιχειρηματίες οι οποίοι έχουν πάρει τα δικαιώματα χρήσης, αλλά ουδείς γνωρίζει εάν τηρούν τους όρους της συμβάσεως παραχώρησης και το εάν έχουν απλώσει τις πρόχειρες αυτές κατασκευές στην έκταση την οποία ορίζει ο νόμος.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις