Επιχείρηση ‘ξεπάγωμα’ της αξιολόγησης
Επαφές με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών και υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχει ο Τσακαλώτος με στόχο την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, προτού Ολλανδία και Γαλλία μπουν σε προεκλογική περίοδο
- 03 Ιανουαρίου 2017 15:03
Σειρά επαφών με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών ( Commission , ESM) αλλά και υπουργούς οικονομικών της Ευρωζώνης θα έχει από σήμερα ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος με στόχο την επανεκκίνηση και ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν η Ολλανδία και η Γαλλία μπούν επισήμως σε προεκλογική περίοδο.
Μετά την εμπλοκή που είχαμε πριν από τα Χριστούγεννα -με παρέμβαση του Βερολίνου – με το μπλοκάρισμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος λόγω των παροχών του πρωθυπουργού , το οικονομικό επιτελείο μπαίνει σε μια διαδικασία να «ξαναζεστάνει» το κλίμα για το ελληνικό πρόγραμμα. Σε σύσκεψη που έγινε νωρίτερα στο Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Τσακαλώτος ανάλαβε την πρωτοβουλία να επανεκκινήσει το ταχύτερο δυνατό τις διαπραγματεύσεις για την δεύτερη αξιολόγηση με τους θεσμούς.
Αν και η επίσημα η Κυβέρνηση τονίζει ότι η αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι και το τέλος του μήνα, ο πραγματικός στόχος είναι να έχουμε συμφωνία μέχρι και το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.
Πρώτος στόχος του υπουργείου οικονομικών είναι να υπάρξει ενεργοποίηση των βραχυπρόθεσμών μέτρων για το χρέος μέχρι και την συνεδρίαση της ομάδας εργασίας Ευρωζώνης (Euro working group) στις 12 του μήνα η οποία θα επικυρωθεί και από μια τυπική συνεδρίαση του ΔΣ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας
Παράλληλα ο υπουργός οικονομικών αλλά και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα προσπαθήσουν κατά την συνεδρίαση του EWG να έχουν μια θετική δήλωση για την πορεία της αξιολόγησης που θα δώσει το εισιτήριο για επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα για την συνέχιση των απευθείας διαπραγματεύσεων κάτι που ακόμη βρίσκεται ακόμη στο αέρα.
Στην κατεύθυνση αυτή ο κ. Τσακαλώτος θα έχει επικοινωνία με το Γάλλο επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά κ Πιέρ Μοσχοβισί το πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Νταϊσελμπλούμ αλλά και τους υπουργούς οικονομικών της Ιταλίας κ Πιέρ Κάρλο Παντοάν και της Γαλλίας κ Μισέλ Σαπέν αναζητώντας συμμάχους για την προώθηση των ελληνικών θέσεων.
Οι συμμαχίες εντός του Eurogroup εκτιμάται ότι θα βοηθήσουν ώστε στο eurogroup της 26ης Ιανουαρίου να οριστικοποιηθεί και το θέμα με μεσοπρόθεσμο στόχο για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ.
Θα πρέπει δηλαδή να ξεκαθαριστεί ποιο ακριβώς θα είναι το διάστημα για το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ . Ένας από τους στόχους της ενημερωτικής εκστρατείας του υπουργού οικονομικών είναι να γίνει αποδεκτό το μικρότερο δυνατό διάστημα δηλαδή τα 3 χρόνια και όχι τα πέντε χρόνια που επιμένουν οι «σκληροί» του Βορρά
Τα όπλα της διαπραγμάτευσης
Σε αντάλλαγμα ο υπουργός οικονομικών θα « προσφέρει» το κόφτη διαρκείας αλλά και συγκεκριμένα μέτρα που θα τον συνοδεύουν αν προκύψει απόκλιση από το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που θα προκαλέσει την ενεργοποίηση του
Με την κίνηση αυτή η Ελλάδα θα αποδείξει ότι προσαρμόζεται απόλυτα με τις αποφάσεις του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου παρατείνοντας την διάρκεια ζωής του δημοσιονομικού κόφτη ανακοινώνοντας εκ των προτέρων και μέτρα που θα υλοποιηθούν ώστε να διασφαλιστεί ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ .
Η παραχώρηση αυτή γίνεται και για να υπάρχει ένα αντίδοτο στις απαιτήσεις του ΔΝΤ για μέτρα (περικοπές συντάξεων και αφορολόγητου) εδώ και τώρα.
Πάντως το οικονομικό επιτελείο περιμένει και την συζήτηση που θα γίνει (μάλλον την επόμενη εβδομάδα) στο ΔΣ του ΔΝΤ εκεί ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ κ. Πόουλ Τόμσεν θα ανακοινώσει το τελικό κείμενο της αξιολόγησης του άρθρου IV για την Ελλάδα που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Σημασία δεν έχει τόσο η ίδια η έκθεση όσο τα σχόλια με τα οποία θα την συνοδεύσει σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος αλλά και την στάση των Ευρωπαίων δανειστών. Ο κ. Τόμσεν αναμένεται να κάνει και μια εισήγηση σε ότι αφορά την στάση του Ταμείου απέναντι στη Ελλάδα που θα παίξει το ρόλο της στις περαιτέρω εξελίξεις.