EquiFund: Υπερ-ταμείο για την καινοτομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις
"Πρόκειται για το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που ενισχύει όλους τους κλάδους και προσφέρει στοχευμένη υποστήριξη και χρηματοδότηση για κάθε στάδιο ανάπτυξης μίας επιχείρησης", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης. στην εκδήλωση που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Παρόντες 18 ομιλητές από επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις και 9 fund managers.
- 16 Απριλίου 2018 19:42
«Δημιουργούμε νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία που ανταποκρίνονται στις ανάγκες της οικονομίας», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, στην εκδήλωση που πραγματοποιείται αυτή την ώρα στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, για την παρουσίαση του Ταμείου Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund).
Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι ήδη είναι έντονο το ενδιαφέρον των επενδυτών για τις δυνατότητες που προσφέρει το ταμείο και πρόσθεσε ότι για να δοθεί ώθηση στη χώρα και να βγει από την κρίση αξιοποιούνται όλα τα εργαλεία. Η χρηματοδότηση είναι μεν πολύ σημαντικό ζήτημα αλλά, όπως είπε, γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή μεταφορά τεχνογνωσίας ώστε οι ελληνικές μικρομεσαίες να βρουν διέξοδο συνεργασίας με ξένες επιχειρήσεις. Πρόκειται, συνέχισε ο ίδιος, για ένα ολιστικό εργαλείο, σε αυτή τη φάση που βρίσκεται η οικονομία μας, που βοηθάει στο στόχο της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου .
Αξιοποιούμε τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές για την προσέλκυση επενδύσεων στην ελληνική οικονομία και στηρίζουμε τη δημιουργία ενός εύρωστου οικοσυστήματος start-ups, συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός και υπογράμμισε ότι υπάρχει πλέγμα παρεμβάσεων για την ανάπτυξη καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλεία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για να συνδυαστεί η έρευνα με την παραγωγή, για συνέργειες των μικρομεσαίων κλπ
«Το EquiFund είναι ένα εργαλείο που έχει σχεδιαστεί ώστε να συμπληρώσει το κενό και να ανταποκρίνεται σε αυτά τα κριτήρια που έχει θέσει η κυβέρνηση. Έχει τύχει ευρείας αποδοχής πριν καν ξεκινήσει και είμαστε περήφανοι για αυτό. Πρόκειται για το πρώτο χρηματοδοτικό εργαλείο που ενισχύει όλους τους κλάδους και προσφέρει στοχευμένη υποστήριξη και χρηματοδότηση για κάθε στάδιο ανάπτυξης μίας επιχείρησης» είπε ο κ. Χαρίτσης.
Η ενεργοποίηση του EIF στην Ελλάδα, αλλά και η ενίσχυση της παρουσίας του στη χώρα μας και μέσω αυτού του ταμείου, αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, είπε ο διευθύνων σύμβουλος το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF) Πιέρ Λουίτζι Ζιλμπέρ, στην τοποθέτησης του.
Θέλουμε ένα πλήρως ανεπτυγμένο οικοσύστημα για την Ελλάδα με επιχειρηματικούς αγγέλους, με μεταφορά τεχνογνωσίας από τα πανεπιστήμια στην αγορά, με προγράμματα συμβουλευτικής κλπ, όπως ανέφερε από την πλευρά του ο προέδρος του ιδρύματος Ωνάσης, Δρ. Αντώνης Παπαδημητρίου και τόνισε ότι ο χρόνος είναι κατάλληλος για επενδύσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι στη χώρας υπάρχει ένα επενδυτικό περιβάλλον που δεν αφορά μόνο στις ευκαιρίες στον αγροτουρισμός καθώς υπάρχουν καινοτόμες επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους. Ο ίδιος σημείωσε τη σημασία που δίνει η «Στέγη» στη σύνδεση της πανεπιστημιακής κοινότητας με την αγορά.
Το ταμείο
Στην σημερινή εκδήλωση, συνολικά 18 ομιλητές από επιτυχημένες νεοφυείς επιχειρήσεις από την Ευρώπη και την Ελλάδα, καθώς και οι fund managers από τα 9 funds που υποστηρίζονται από το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών (EquiFund), δίνουν το παρών.
Τo EquiFund, το καινούργιο υπερ-ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών, αποσκοπεί στο να τονώσει την επιχειρηματικότητα και να δημιουργήσει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στις τοπικές επιχειρήσεις. Στόχος του είναι η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων σε όλα τα επενδυτικά στάδια της επιχειρηματικότητας, από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο μέχρι και τις ώριμες προς επέκταση επιχειρήσεις. To EquiFund αναμένεται να έχει θεμελιώδη ρόλο στο να απελευθερώσει τη δυναμική των επενδύσεων επιχειρηματικών συμμετοχών και να μετασχηματίσει το τοπικό οικοσύστημα.
Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης διαθέτει στο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. Στο Ταμείο συμμετέχει το EIF με 60 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB) με περίπου 40 εκατ. ευρώ από το Σχέδιο Γιούνκερ. Ιδιώτες επενδυτές συνεισφέρουν με πρόσθετους ίδιους πόρους. Έτσι τα συνολικά κεφάλαια που είναι διαθέσιμα προς τις επιχειρήσεις πλησιάζουν το 0,5 δισ. ευρώ.
Το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών είναι το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό εργαλείο τέτοιου τύπου που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη με δημόσιους πόρους. Μάλιστα, οι δημόσιοι πόροι που επενδύονται είναι ανακυκλούμενοι, δηλαδή μετά το πέρας της πρώτης επένδυσης επιστρέφουν στο Δημόσιο και επανεπενδύονται για τον ίδιο σκοπό. Έτσι δημιουργείται μια νέα σταθερή ροή χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, έχει δηλώσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το EquiFund αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου και τονίζει:
«Βασικό ζητούμενο είναι η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) και κυρίως επιχειρήσεων καινοτομικού χαρακτήρα που μπορούν να παράγουν προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, αλλά και η σύνδεση της έρευνας με την επιχειρηματικότητα. Για να το κάνουμε πράξη, προχωρήσαμε στη δημιουργία του EquiFund, δεσμεύσαμε πόρους από το ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με το EIF, συγκροτήσαμε αυτό το σημαντικό, καινοτομικό εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα για υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων μέσω της συμμετοχής εξειδικευμένων επενδυτών στο κεφάλαιο της επιχείρησης, ενώ διευκολύνει την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τις συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων, ανοίγοντας προοπτικές στις διεθνείς αγορές».