Απτόητοι οι μπαταχτσήδες εργοδότες. Συνεχίζονται οι εργασιακές “γαλέρες”

Απτόητοι οι μπαταχτσήδες εργοδότες. Συνεχίζονται οι εργασιακές “γαλέρες”

Η έλευση της νέας κυβέρνησης της Αριστεράς, μην νομίζετε ότι τρόμαξε και πολύ τους "μπαταχτσήδες". Είναι τόσες πολλές άλλωστε οι "τρύπες" του συστήματος, που ευελιξία να υπάρχει και από ιδέες άλλο τίποτα

Δεν είναι τυχαίο που στον κλάδο του τουρισμού, τη «ναυαρχίδα» της ελληνικής οικονομίας, τα φαινόμενα «γαλέρας» συνεχίζουν να αναπαράγονται και να εξελίσσονται.

Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr χαρακτηριστικό τελευταίο παράδειγμα είναι, πασίγνωστο ξενοδοχείο στην περιοχή της Κορινθίας, το οποίο επιχειρεί να μετατρέψει το εποχιακό προσωπικό σε ενοικιαζόμενο. 

Ασκώντας πιέσεις ατομικά στους εργαζόμενους, οι εργοδότες τους ζητούν να δεχτούν «λύση της εργασιακής τους σχέσης», ώστε να επαναπροσληφθούν μέσα από εταιρία ενοικιάσεως προσωπικού.

Έτσι, θα εμφανίζεται στην πρόσληψη ότι είναι ανειδίκευτοι εργάτες (απόλυτα ειδικευμένοι και καταρτισμένοι στο αντικείμενο του τουρισμού οι περισσότεροι) και έτσι δεν θα χρειάζεται το ξενοδοχείο να εφαρμόσει την επιχειρησιακή σύμβαση του κλάδου, που είναι εν ισχύ. Απλώς θα καταβάλλει τον κατώτατο, βασικό μισθό των 586 ευρώ το μήνα και θα γλιτώσει σημαντικό μέρος του λειτουργικού του κόστους. Τώρα, για το γεγονός ότι θα χάσουν ένα σημαντικό μέρος από το μηνιάτικό τους, οι μεροκαματιάρηδες εργαζόμενοι ή ότι θα χάσουν τα ταμεία, από την καταβολή μικρότερων ασφαλιστικών εισφορών, αυτό ποσώς τους ενδιαφέρει.

Aλλά, αν τους εργοδότες, δεν τους νοιάζει, η Πολιτεία τι κάνει; Το να επισκέπτεται ο συμπαθής κ. Στρατούλης την ΕΠΥΕΑ είναι ένα θετικό βήμα. Αλλά μέχρι να στελεχωθεί η υπηρεσία αυτή του ΙΚΑ με το κατάλληλο προσωπικό και να αρχίσει το «ξεσκόνισμα» τέτοιων επιχειρήσεων, τι θα γίνει; Θα παραμένουν στο απυρόβλητο εργοδότες τέτοιου επιπέδου, που μετατρέπουν την εργασία σε δουλεία και τους εργαζόμενους σε σύγχρονους σκλάβους; Η συγκεκριμένη καταγγελία έχει γίνει επίσημα από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ ΥΤΕ). Τα στοιχεία υπάρχουν. Περιμένουμε να έχουμε άμεσα και την ανάλογη ενημέρωση από το ΣΕΠΕ για τυχόν έλεγχο που διενεργήθηκε και τα αποτελέσματά του. Τέτοια φαινόμενα χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, διαφορετικά διαιωνίζονται. Πρέπει επιτέλους ορισμένοι να νοιώσουν ότι η Πολιτεία δεν θα τους αφήσει σε «χλωρό κλαρί». Εκτός και αν έχει αποφασιστεί, ελέω τουριστικής περιόδου, κάποιοι να κάνουν τα «στραβά μάτια», κάτι που εμείς δεν θέλουμε να το πιστέψουμε.

Διαβάστε περισσότερα στα dikaiologitika.gr:

* Τα νέα φορολογικά μέτρα με ενιαίο ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και εκτακτη εισφορά

* Bild: Χαράτσι στις 500 πλουσιότερες οικογένειες της χώρας στην λίστα των μεταρρυθμίσεων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα