Ασφαλιστικό: Από 5 έως 6,5 χρόνια η αύξηση ορίων ηλικίας από φέτος
Ποιες είναι οι προτάσεις της Αθήνας για όσους επρόκειτο να βγουν πρόωρα στη σύνταξη, τι αντιπροτείνουν οι Ευρωπαίοι δανειστές και σε πόσα χρόνια επιπλέον εργασίας μεταφράζεται αυτό για τους εργαζόμενους
- 08 Αυγούστου 2015 15:03
Από 5 – 6,5 χρόνια πρόκειται να αυξηθεί το όριο ηλικίας φέτος, στους 50άρηδες, που συμπληρώνουν κατά το β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης . Αυτή είναι η σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην ελληνική πρόταση και σε εκείνη των θεσμών, για το ζήτημα της πρόωρης συνταξιοδότησης, που αναμένεται να κλείσει εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Κάτι τέτοιο άλλωστε αποτελεί ουσιαστικά μονόδρομο, εάν θέλουν αμφότερες οι πλευρές να υπάρξει συμφωνία και να προκύψει νέο δάνειο, με ορόσημο την 20η Αυγούστου. Εάν λοιπόν επικρατήσει το ελληνικό σενάριο τότε οι σημερινοί 50άρηες θα χρειαστεί να δουλέψουν 5 χρόνια παραπάνω για να βγουν στη σύνταξη το 2020 σε ηλικία 55 ετών. Διαφορετικά θα δουλέψουν 6,5 χρόνια παραπάνω και θα συνταξιοδοτηθούν εντός του 2021.
Αυτή είναι η βασική παραδοχή της ελληνικής πρότασης για αύξηση των ορίων ηλικίας για τις περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης. Αναλογική αύξηση περιμένει και όσους εντός του β’ εξαμήνου του τρέχοντος έτους συμπληρώσουν είτε το 51ο έτος ηλικίας (4 χρόνια παραπάνω), είτε το 52ο έτος (3 χρόνια επιπλέον), το 53ο (2 χρόνια επιπλέον) και το 54ο (1 έτος επιπλέον). Από αυτές τις ηλικίες και άνω, η αύξηση θα είναι αναλογική και θα κυμαίνεται από 9 μήνες έως και 2 έτη. Έτσι, καλύπτεται η βασική προϋπόθεση που έχει τεθεί στις διαπραγματεύσεις και θέλει από το 2023 και μετά όλοι οι ασφαλισμένοι να συνταξιοδοτούνται στα 67 έτη, χωρίς εξαιρέσεις.
Η ελληνική πρόταση είναι πιο… βατή σε σχέση με την πρόταση των θεσμών, η οποία προκαλεί άμεση αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 6,5 έτη για φέτος και που χρόνο με τον χρόνο αυξάνεται για να φτάσει το 2022 στα 17 επιπλέον έτη εργασίας για όσους τότε γίνουν 50 ετών. Σε κάθε περίπτωση όμως, προκαλεί και η ελληνική πρόταση εγκλωβισμό σε 150.000 ασφαλισμένους οι οποίοι ενώ θα καταφέρουν από φέτος και μετά να κατοχυρώσουν την απαραίτητη προϋπηρεσία, ανά περίπτωση, εντούτοις δεν θα μπορούν να πιάσουν το όριο συνταξιοδότησης.
Ξεχωριστό θέμα στη διαπραγμάτευση ανάμεσα στο υπουργείο Εργασίας και στους θεσμούς αποτελούν οι φόροι υπέρ τρίτων (κοινωνικοί πόροι), που σε μεγάλο βαθμό αποτελούν ζωτικό πόρο χρηματοδότησης για τα ασφαλιστικά ταμεία. Οι θεσμοί θέλουν την άμεση κατάργησή τους γεγονός που αν συμβεί θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας, σε ταμεία όπως είναι ο ΟΓΑ και το ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στον ΟΓΑ από την κατάργηση των κοινωνικών πόρων υπολογίζονται απώλειες που μπορεί να ανέλθουν στα 900 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για πιθανές νέες περικοπές στις συντάξεις.
Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika:
Σε 2 δόσεις και από τον μισθό Ιουλίου η παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς
Δεν υπάρχει παραβίαση στην βάση δεδομένων των ΑΦΜ του υπουργείου Οικονομικών
Πηγή φωτογραφίας sooc.gr