Δεν αυξήθηκαν οι μισθοί, αλλά μειώθηκε ο χρόνος εργασίας

Δεν αυξήθηκαν οι μισθοί, αλλά μειώθηκε ο χρόνος εργασίας

Το εργατικό κόστος στη βιομηχανία και τις κατασκευές (που έχουν πληγεί) σημείωσε αύξηση το 2014. Αντίθετα, το εργατικό κόστος στις υπηρεσίες (εκπροσωπούν την ελληνική οικονομία) μειώθηκε

Μία πρόχειρη ματιά σε έναν πίνακα της Eurostat για το εργατικό κόστος το 2014 οδηγεί στο εξής συμπέρασμα: οι μισθοί στην Ελλάδα αυξήθηκαν περισσότερο από ό,τι στην Ευρωζώνη. Μάλιστα, η διαφορά είναι σημαντική: Το εργατικό κόστος στην Ελλάδα αυξήθηκε 2,7%, όταν στην Ευρωζώνη είναι 1,1%. Μόνο το μισθολογικό κόστος αυξήθηκε κατά 1,8%, σε σχέση με 1% στην Ευρωζώνη. Μακάρι τα πράγματα να ήταν έτσι. Διότι μία πιο προσεκτική ανάγνωση των στοιχείων οδηγεί στην εξής διαπίστωση:

Το εργατικό κόστος στη βιομηχανία και τις κατασκευές (που έχουν πληγεί) σημείωσε αύξηση το 2014. Αντίθετα, το εργατικό κόστος στις υπηρεσίες (εκπροσωπούν την ελληνική οικονομία) μειώθηκε. Τι συμβαίνει λοιπόν; Ο δείκτης του εργατικού κόστους είναι μια απλή διαίρεση του συνολικού κόστους εργασίας (μισθοί, ασφαλιστικά, άλλες αποζημιώσεις κ.λπ.) προς τον χρόνο εργασίας. Ετσι, για παράδειγμα, η μείωση του χρόνου εργασίας, λόγω της ύφεσης, αυξάνει τον παρονομαστή και, κατά συνέπεια, τον δείκτη του εργατικού κόστους. Αλλά και οι αποζημιώσεις για απολύσεις αυξάνουν τον αριθμητή. Η ανάγνωση των στοιχείων θέλει προσοχή και μάλιστα στη λεπτομέρεια.

Μακράν τις καλύτερες υπηρεσίες για την εκ νέου διαμόρφωση θετικού επενδυτικού κλίματος στη χώρα προσφέρει η Fairfax Financial Holdings. Το συγκεκριμένο καναδικό ιδιωτικό επενδυτικό κεφάλαιο υπό την υψηλή εποπτεία του Π. Γουάτσα όχι μόνον είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή, αλλά παράλληλα ενισχύει κιόλας τις θέσεις του το τελευταίο δύσκολο διάστημα. Θυγατρικές της Fairfax προέβησαν σε νέες αγορές μετοχών της Eurobank, όπως έκαναν άλλωστε πρόσφατα και με μετοχές της Grivalia και της Μυτιληναίος.

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια

Πολλά γράφονται και ακόμα περισσότερα λέγονται, τελευταία, για τα οφέλη που έχει (ή δεν έχει όπως ισχυρίζονται κάποιοι) η χώρα από τη δραστηριοποίηση της Cosco στην Ελλάδα. Τα μόνα που λένε, όμως, την αλήθεια είναι τα νούμερα. Και οι αριθμοί δείχνουν πως από το 2009 έως και το 2014 η θυγατρική του κινεζικού ομίλου στην Ελλάδα έχει εισφέρει ποσό της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ μόνο σε καταβολές φόρων, μισθών των περίπου 1.100 εργαζομένων, ασφαλιστικών εισφορών και ενοικίων στον ΟΛΠ και άλλων περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ σε επενδύσεις σε πάγια, όπως υποδομές και εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένης της εν εξελίξει νέας επένδυσης των 230 εκατομμυρίων στο δυτικό τμήμα του προβλήτα ΙΙΙ.

Αψεγάδιαστο ιστορικό

Δύσκολα θα παραμείνει αλώβητος ο αριθμός των σούπερ μάρκετ που θα ελέγχει στην Αττική ο όμιλος Σκλαβενίτη ύστερα από μια νέα, μεγάλη εξαγορά. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από την εμπειρία της αγοράς σε θέματα ανταγωνισμού και τις εκτιμήσεις για τις αποφάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αρα, κάποια καταστήματα θα κλείσουν ή ενδεχομένως θα πουληθούν πακέτο σε άλλον όμιλο. Το μόνο βέβαιο, με βάση το αψεγάδιαστο ιστορικό του Σκλαβενίτη σε εργατικά θέματα, είναι πως κανείς εργαζόμενος δεν θα μείνει ακάλυπτος. «Θα βρούμε θέσεις να αξιοποιήσουμε όλο το ανθρώπινο δυναμικό» λένε στον όμιλο που μετά το μπαράζ εξαγορών αναμένεται να «ελέγχει» ετήσιες πωλήσεις άνω των 2 δισ. ευρώ.

Πηγή: Καθημερινή

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα