”Εμπόριο” ελπίδας στους ανέργους με τα προγράμματα voucher

”Εμπόριο” ελπίδας στους ανέργους με τα προγράμματα voucher
Πολίτες περιμένουν να εξυπηρετηθούν σε υποκατάστημα του ΟΑΕΔ στην Αθήνα. Παρασκευή 06 Σεπτεμβρίου 2013. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε η Eurostat, η ανεργία είναι στο 27,6 % ενώ στους νέους μέχρι τα 25 έτη φτάνει το 62,9% σε αντίθεση, τον Αύγουστο δημιουργήθηκαν 10.969 νέες θέσεις εργασίας εξαιτίας του αυξημένου τουρισμού.ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΗΣ ΠΛΕΓΑΣ Γ. ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν αθέμιτες πρακτικές και εμπόριο ελπίδας με τα voucher

Σε πρόβλημα πρώτου μεγέθους εξελίσσεται η λειτουργία ορισμένων Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), σε συνάρτηση με τα προγράμματα απασχόλησης που εκπονεί ο ΟΑΕΔ

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του Οργανισμού που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr   γίνεται λόγος για «εγκατάσταση κάποιων ΚΕΚ έξω από τα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ) του ΟΑΕΔ» και για «αγωνιώδη προσπάθεια να προσεγγίσουν ανέργους με κάθε τρόπο, για τη δική τους επιχείρηση». Υπάρχουν πολλές τέτοιες καταγγελίες από εργαζόμενους στα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ και έτσι η Ομοσπονδία έσπευσε να εκδώσει ξεχωριστή ανακοίνωση, θέλοντας να τονίσει το μέγεθος του προβλήματος. «Τα λεφτά είναι πολλά και ο ανταγωνισμός μεταξύ τους, τους έχει εξωθήσει σε ένα κυνήγι ανέργων σε ένα εμπόριο ελπίδας και σε συμπεριφορές και πρακτικές που προσβάλουν του ίδιους τους ανέργους». Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «οι άνεργοι δεν είναι πελάτες, αλλά πολίτες και δικαιώματα».

Η Ομοσπονδία φτάνει στο σημείο, αφού καλεί το υπουργείο Εργασίας να επανεξετάσει τη στάση του απέναντι στα ΚΕΚ, «να σταματήσει να εκδίδει προγράμματα τύπου Voucher, που απλώς στέλνουν πελάτες στα ΚΕΚ, χωρίς όφελος για τους ανέργους και με τεράστια ποσά να πηγαίνουν στους ΚΕΚάρχες». Οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ θεωρούν ότι «πολιτική στην απασχόληση δεν μπορεί να υπάρξει με μεσάζοντες. Καλούν επίσης τη διοίκηση του Οργανισμού να παρέμβει «επί των τύπων και επί της ουσίας (δικαστικά και εξωδίκως) προς όφελος των ανέργων και της κοινωνίας».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του Οργανισμού, για κάθε άνεργο που θα καταλήξει σε κάποιο ΚΕΚ για να κάνει την κατάρτιση και την πρακτική του άσκηση, αντιστοιχούν περίπου 1.000 ευρώ για τα Κέντρα. Επίσης η απορροφητικότητα είναι μόλις 5-10%, όπως καταγγέλλουν στον ΟΑΕΔ, για το σκέλος της επανατοποθέτησης των ανέργων αυτών στην αγορά εργασίας, μέσω των ΚΕΚ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι μια μερίδα ΚΕΚ έχει επιλέξει αυτές τις αθέμιτες πρακτικές έξω από τα ΚΠΑ του ΟΑΕΔ. Υπάρχουν και Κέντρα που λειτουργούν με απόλυτο επαγγελματισμό και σέβονται τον άνεργο που έχουν απέναντί τους, απλώς ορισμένοι του χώρου χαλούν την εικόνα για το σύνολο.

Διαβάστε ακόμα στα dikaiologitika.gr

Δεν θα αλλάξει η προθεσμία για το Κοινωνικό μέρισμα

Μία εβδομάδα για τις αιτήσεις στους παιδικούς σταθμούς του ΟΑΕΔ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα