Η μαύρη εργασία εξαφανίζει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων

Η μαύρη εργασία εξαφανίζει τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων
Σερβιτόρος ταβέρνας EUROKINISSI

Αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία για τη μαύρη εργασία στην Ελλάδα. Δεν αντιμετωπίζεται το φαινόμενο. Σε ποιους κλάδους παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά

Ξεκινάει την Τετάρτη στη Γενεύη η ετήσια συνδιάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, με σχεδόν αποκλειστικό θέμα τη “μαύρη εργασία” σύμφωνα με το dikaiologitika.gr. Ένα θέμα που “καίει” και την Ελλάδα, καθώς η ανασφάλιστη και η αδήλωτη  εργασία κάνουν θραύση, στα χρόνια της κρίσης.

Όσο και αν προσπαθεί το υπουργείο Εργασίας να περιορίσει το φαινόμενο επιβάλλοντας υπέρογκα πρόστιμα (10.550 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που βρίσκεται ότι δεν έχει ασφαλιστεί από την επιχείρηση που εργάζεται στο ταμείο του) και παρά τη μείωση που παρατηρήθηκε τους τελευταίους μήνες, το πρόβλημα παραμένει και είναι πολύ έντονο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού στους Οργανισμούς Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) οι ετήσιες απώλειες για τα ασφαλιστικά ταμεία από την ανασφάλιστη εργασία, αγγίζουν τα 6 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, οι απώλειες φτάνουν τα 8,5 δισ. ευρώ, είναι δηλαδή αρκετά υψηλότερες, αν προστεθεί και η εισφοροδιαφυγή, στην αδήλωτη και την ανασφάλιστη απασχόληση.

Σε κάθε περίπτωση, το επίσημο ποσοστό «μαύρης» εργασίας στη χώρα ανέρχεται σύμφωνα με στοιχεία του Μαρτίου στο 23,61%, μειωμένο σε σχέση με το υψηλό (40,5%) που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2013. Το δυσάρεστο από την τελευταία μέτρηση όμως είναι ότι βρέθηκε πως το 38,07% των επιχειρήσεων που ελέγχθηκαν, εντοπίστηκε ότι απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους.

Το χειρότερο είναι ότι το ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας προκύπτει μέσα από δειγματοληπτικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που καταγράφονται παραδοσιακά πολύ υψηλά ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας. Συνεπώς, το ποσοστό αυτό δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα, αλλά είναι πολύ πιθανό να είναι αισθητά υψηλότερο.

Πάντως, παραμένει το πρόβλημα της ανασφάλιστης εργασίας, σε συγκεκριμένους κλάδους επαγγελμάτων. Τα υψηλότερα ποσοστά, φαίνεται ότι καταγράφονται σε εστιατόρια – ταβέρνες, σε αίθουσες δεξιώσεων, σε μεζεδοπωλεία, σε καφετέριες – μπαρ και σε κέντρα διασκέδασης, δηλαδή στα επισιτιστικά επαγγέλματα.

Ειδικά σε τουριστικές περιοχές, παρατηρούνται ποσοστά ανασφάλιστης εργασίας που ξεπερνούν το 50%, σε αρκετές περιπτώσεις. Εξίσου υψηλά ποσοστά «μαύρης» απασχόλησης εντοπίζονται σε βιοτεχνικά πάρκα, βιομηχανικές ζώνες, κομμωτήρια, πρατήρια βενζίνης, συνεργεία αυτοκινήτων, μεταφορικές επιχειρήσεις, λιανικό εμπόριο, καθαριότητα, κατασκευές, φιλοξενία, υπηρεσίες ασφαλείας (security) και επιχειρήσεις φασόν.

Διαβάστε ακόμα στα Dikaiologitika.gr

Νέα ρύθμιση οφειλών προς το δημόσιο με τουλάχιστον 48 δόσεις προωθεί το ΥΠΟΙΚ

Πανελλαδικές και προαγωγικές εξετάσεις 2014 πότε μπορείτε να ζητήσετε αναβαθμολόγηση

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα