Η Τρόικα ζητά την αύξηση των ορίων ηλικίας. Ποιες οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης

Η Τρόικα ζητά την αύξηση των ορίων ηλικίας. Ποιες οι κόκκινες γραμμές της Κυβέρνησης

Έως και 12 χρόνια επιπλέον στη δουλειά. Οι τροϊκανοί επιμένουν να γίνει η αλλαγή του ασφαλιστικού άμεσα

Αντίθετο σε οποιαδήποτε παρέμβαση στο ασφαλιστικό, που θα επηρεάζει είτε το ύψος των συντάξεων, είτε τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Μαξίμου ανάμεσα σε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ και στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, ξεκαθαρίστηκε ξανά, η συγκεκριμένη «κόκκινη γραμμή».

Κοινή γραμμή «άμυνας», ενόψει των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με την τρόικα που ξεκινούν τις επόμενες ημέρες,  είναι ότι οι όποιες παρεμβάσεις γίνουν στο ασφαλιστικό θα αφορούν μόνο διοικητικά ζητήματα και δεν θα περιλαμβάνουν τυχόν μειώσεις στις συντάξεις ή αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Ας σημειωθεί ότι η τρόικα έχει στο παρελθόν διαμηνύσει ότι επιθυμεί να πάψουν να καταγράφονται ελλείμματα από τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ).

Με αυτό ως δεδομένο, οι πρώτες επαφές, έδειξαν ότι η τρόικα προσανατολίζεται στο να προτείνει αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύουν για συγκεκριμένες κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως είναι οι μητέρες με ανήλικο τέκνο, οι εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και Τράπεζες, οι εργαζόμενοι σε Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και οι παλαιοί ασφαλισμένοι, δηλαδή όσοι ασφαλίστηκαν πριν από το 1983. Σε διαφορετική περίπτωση, η μείωση των ελλειμμάτων ισοδυναμεί με περικοπή των δαπανών, που μεταφράζεται σε κατάργηση μιας σειράς κοινωνικών επιδομάτων πρόνοιας (πχ ΕΚΑΣ, επιδόματα αναπηρίας) ή σε μείωση των κύριων συντάξεων.

Στην ίδια σύσκεψη, υπήρξε ειδική αναφορά στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, που επίσης η πλευρά του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι αποτελεί «κόκκινη γραμμή». Η θεσμοθέτηση της απελευθέρωσης της διαδικασίας, με νόμο που θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του έτους, αποτελεί πάγιο αίτημα της τρόικας, ήδη από την περασμένη Άνοιξη.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο πρώην υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, αλλά και ο Χρήστος Πρωτόπαππας και ο Παναγιώτης Ρήγας, ενώ ο κ. Βρούτσης είχε μαζί του τον υπουργό Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτης, τη γγ Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, το σύμβουλο του πρωθυπουργού Σταύρο Παπασταύρου και τον γγ του ΥΠΟΙΚ, Τάσο Αναστασάτο.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα οι κατηγορίες που θα θιγούν εφόσον επέλθει η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και που δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση των ευεργετικών διατάξεων από την 1η-1-2015 είναι οι εξής:

Οσοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ επιδιώκουν να βγουν στη σύνταξη με τις παλιές διατάξεις της 35ετίας έχοντας το 2010 συμπληρώσει 10.500 ημέρες ασφάλισης ή το 2011 10.800 ημέρες ασφάλισης ή το 2012 11.100 ημέρες ασφάλισης, αλλά δεν είχαν συμπληρώσει την ηλικία των 58 ετών τη διετία 2010-2011 και την ηλικία των 59 ετών το 2012. Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας θα χρειαστεί να ξεπεράσουν τα 62 έτη για να λάβουν τη σύνταξή τους, που σημαίνει από 3 έως 4 έτη περισσότερης εργασίας.

Οι ασφαλισμένες των ειδικών ταμείων (ΔΕΚΟ – Τραπεζών) μητέρες ανηλίκων που είχαν και 25 έτη ασφάλισης τη διετία 2010-2012. Σε αυτή την κατηγορία υπάρχει πρόβλεψη όσες συμπλήρωσαν το 2010 τα 25 έτη να συνταξιοδοτηθούν όταν φτάσουν 50 ετών. Αντίστοιχα όσες συμπλήρωσαν το 2011 την 25ετία μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν στα 52 και το 2012 στα 55. Αυτές οι ασφαλισμένες αναμένεται να φορτωθούν από 7-12 έτη επιπρόσθετης εργασίας.

Στην ίδια κατάσταση θα περιέλθουν και οι ασφαλισμένες του ΙΚΑ που είναι μητέρες με ανήλικο τέκνο. Ετσι όσες προσδοκούσαν να εξέλθουν στα 50 με 5.500 ημέρες ασφάλισης (18,4 έτη) ή με 6.000 ημέρες ασφάλισης (20 έτη) αν είχαν πρωτοασφαλιστεί μετά την 1η-1-1993 θα πρέπει να περιμένουν μέχρι τα 62 τους. Αρα, 12 έτη παραμονής στην εργασία.

Η 25ετία στο Δημόσιο και τα ειδικά ταμεία. Στην πράξη βάλλονται τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα όσων επιδιώκουν να εξέλθουν στα 55 με 25ετία (μειωμένη) ή στα 60 (με πλήρη) στα 2010. Σημαίνει δηλαδή 2-7 έτη περισσότερη εργασία.

Οι τρίτεκνοι που κατοχύρωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης με 20 έτη εργασίας το 2011 και περίμεναν να συνταξιοδοτηθούν με τη συμπλήρωση του 52ου το 2011 ή του 55ου το 2012. Αυτό στην πράξη σημαίνει από 7-10 έτη περισσότερη δουλειά.

Οι γονείς ανηλίκων που κατοχύρωσαν δικαίωμα με τη συμπλήρωση 25ετίας το 2010 (έξοδος στα 50 μόνο όμως για γυναίκες) ή το 2011 (με έξοδο στα 52 και για τους άντρες και για τις γυναίκες) και το 2012 (το 55ο το 2012). Ολοι αυτοί θα δουν το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα να χάνεται και θα πρέπει να περιμένουν από 7-12 έτη για να συνταξιοδοτηθούν).

Στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Ανεξάρτητων Ασφαλισμένων (νομικοί, πολιτικοί μηχανικοί, ιατροί, φαρμακοποιοί) οι γυναίκες ασφαλισμένες χάνουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης με 35ετία (τη διετία 2010-2011) στα 58 ή στα 59 (για συμπλήρωση 35ετίας το 2012).

Επίσης στο ΕΤΑΑ όσοι νομικοί, πολιτικοί μηχανικοί, ιατροί φαρμακοποιοί θέλουν να συνταξιοδοτηθούν στα 60 με 35ετία θα πρέπει να περιμένουν τη συμπλήρωση των 62.

Διαβάστε ακόμα στα dikaiologitika.gr:

Ποιοι στο Δημόσιο θα δουν αυξήσεις στην μισθοδοσία του Δεκεμβρίου

Σε δύο εβδομάδες ανοίγουν οι αιτήσεις για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα